Ολλανδικές εκλογές: Αυξημένη η συμμετοχή -Στις 22:30 το exit poll - iefimerida.gr

Ολλανδικές εκλογές: Αυξημένη η συμμετοχή -Στις 22:30 το exit poll

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τη συμμετοχή περισσότερων Ολλανδών πολιτών συγκριτικά με τις εκλογές του 2012, διεξάγεται σήμερα από νωρίς το πρωί η εκλογική διαδικασία στη «χώρα της τουλίπας».

Νωρίς το απόγευμα η εκτίμηση έκανε λόγο για αύξηση συμμετοχής ψηφοφόρων κατά περίπου 6%, με τις κάλπες να κλείνουν στις 22:00 (ώρα Ελλάδος). Λίγα λεπτά πριν τις 18.00 (τοπική ώρα) είχε ήδη ψηφίσει το 55% των 12,9 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν δικαίωμα ψήφου, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ipsos. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2012, το ποσοστό συμμετοχής την ίδια ώρα ανερχόταν στο 48% ενώ στις εκλογές του 2006 ήταν υψηλότερο, στο 58%. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συμμετοχή θα αγγίξει το 80%. Αν και υψηλό, το ποσοστό αυτό υπολείπεται κατά 8 μονάδες του ρεκόρ συμμετοχής που είχε επιτευχθεί το 1977, με 88%.

Η προσέλευση στις κάλπες αναμένεται τελικά να αγγίξει το 80,2% (+5.6% συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2012).

12,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι εκλέγουν σήμερα τους 150 βουλευτές του Κοινοβουλίου, για 4ετή θητεία.

Είκοσι οκτώ κόμματα παρουσιάζονται στις εκλογές, με αναλογικό εκλογικό σύστημα. Απαιτούνται 60.000 ψήφοι για μια έδρα.

Ολλανδικές εκλογές: Αυξημένη η συμμετοχή -Στις 22:30 το exit poll | iefimerida.gr 0

Μόλις εκλεγούν οι βουλευτές θα κάνουν συζητήσεις για να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας. Ομως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων μπορεί να πάρουν μήνες...

Ολλανδικές εκλογές: Αυξημένη η συμμετοχή -Στις 22:30 το exit poll | iefimerida.gr 1

Προβάδισμα με ποσοστό 2,3% καταγράφει το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Μαρκ Ρούτε (VVD) έναντι του ακροδεξιού κόμματος του Γκερτ Βίλντερς (Κόμμα Ελευθερίας – PVV) σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας LISS που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα το βράδυ.
Πάντως, εδώ και πολλές εβδομάδες ο Γκέερτ Βίλντερς, δηλωμένος εχθρός των μεταναστών και των μουσουλμάνων, κατόρθωσε να επιβάλει τη ρητορική του στην προεκλογική εκστρατεία. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) πιθανόν να εξασφαλίσει έναν αριθμό εδρών-ρεκόρ.

Ολλανδικές εκλογές: Αυξημένη η συμμετοχή -Στις 22:30 το exit poll | iefimerida.gr 2

Μπορεί ο ακροδεξιός Βίλντερς να κάνει κυβέρνηση;

Η πιθανότητα ο Γκέερτ Βίλντερς να γίνει πρωθυπουργός της Ολλανδίας είναι πολύ μικρή. Ακόμη κι αν το ακροδεξιό κόμμα κερδίσει τις εκλογές, ο ακροδεξιός δύσκολα θα σχηματίσει κυβέρνηση, αφού όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι δεν θα συνεργαστούν μαζί του. Θα πρέπει λοιπόν να φανταστεί κανείς ότι θα αλλάξουν γνώμη... Αυτό δεν είναι εντελώς απίθανο, αλλά προς το παρόν τίποτα δεν επιτρέπει να πιστέψει κανείς ότι θα έκαναν κυβέρνηση με τον Βίλντερς.

Ολλανδικές εκλογές: Αυξημένη η συμμετοχή -Στις 22:30 το exit poll | iefimerida.gr 3

Το πολιτικό τοπίο της Ολλανδίας είναι σαν μωσαϊκό, σε χίλια κομμάτια: επομένως, η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί με πολλά κόμματα και ίσως απαιτηθεί η συνεργασία 3 ή 4 από τα παραδοσιακά κόμματα της κυβέρνησης.

Αναλυτικά η διαδικασία των ολλανδικών εκλογών (ώρες Ελλάδος):

  • 22:00 Κλείνουν οι κάλπες
  • 22:30 Το πρώτο exit poll
  • 00.00 Τα πρώτα αποτελέσματα
  • 02:00 Τα τελικά αποτελέσματα
Ολλανδικές εκλογές: Αυξημένη η συμμετοχή -Στις 22:30 το exit poll | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ