H γαλλική υποβάθμιση «βυθίζει» Σαρκοζί και Ολάντ- ανεβαίνει η Λεπέν - iefimerida.gr

H γαλλική υποβάθμιση «βυθίζει» Σαρκοζί και Ολάντ- ανεβαίνει η Λεπέν

Μαρί Λεπέν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δημοσκοπικό πλήγμα δέχονται τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί όσο και ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ, τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές και μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας -του τριπλού Α- από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Νικολά Σαρκοζί ότι η Γαλλία θα ξεπεράσει την κρίση, φαίνεται πως η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας αλλάζει τα δεδομένα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του Απριλίου. Παράλληλα, το ποσοστό της ηγέτιδας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν αυξήθηκε, σύμφωνα με την δημοσκόπηση σε δείγμα 966 ενηλίκων που έκανε το ινστιτούτο LH2 σε συνεργασία με τον ιστότοπο Yahoo! την Παρασκευή και το Σάββατο και τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν χθες.

Ο S&P's μείωσε την αξιολόγησή του για το αξιόχρεο της Γαλλίας κατά μια βαθμίδα σε AA+ την Παρασκευή, εξέλιξη που αποτέλεσε πλήγμα για το Σαρκοζί, ο οποίος θεωρούσε την διατήρηση του τριπλού Α προτεραιότητά του.

Το ποσοστό όσων θα ψήφιζαν το Σαρκοζί εάν ο πρώτος γύρος των εκλογών γίνονταν την επόμενη Κυριακή μειώθηκε σε 23,5% από 26% πριν από ένα μήνα, κατέδειξε η δημοσκόπηση.

Ο Ολάντ, αν και παραμένει στην πρώτη θέση, είδε επίσης το ποσοστό του να μειώνεται σε 30% από 31,5%, κάτι που σημαίνει ότι η εκστρατεία του δεν πείθει το εκλογικό σώμα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

Η Λεπέν στο μεταξύ είδε το ποσοστό της να αυξάνεται κατά 3,5%, στο 17%--διηύρυνε το προβάδισμά της έναντι του κεντρώου Φρανσουά Μπαϊρού που βρίσκεται στην τέταρτη θέση συγκεντρώνοντας 14%.

Ο ηγέτης του Αριστερού Κόμματος Ζαν-Λικ Μελανσόν είδε επίσης το ποσοστό του να αυξάνεται κατά 2%, στο 8,5%, σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

Στον δεύτερο γύρο, προϋποτιθεμένου ότι θα συμμετάσχουν οι Ολάντ και Σαρκοζί, η δημοσκόπηση έδειξε πως ο πρώτος διατηρεί ευρύ προβάδισμα, με 57% της πρόθεσης ψήφου έναντι 43% του σημερινού προέδρου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ