Τα μωρά μπορούν να επεξεργάζονται ήχους ακόμη και όταν κοιμούνται - iefimerida.gr
KID

Τα μωρά μπορούν να επεξεργάζονται ήχους ακόμη και όταν κοιμούνται

Τα  μωρά μπορούν να επεξεργάζονται ήχους ακόμη και  όταν κοιμούνται
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ποιος θα φανταζόταν ότι τα μωρά την ώρα που κοιμούνται εξακολουθούν να παρακολουθούν όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον τους;

Αυτό υποστηρίζει ομάδα ερευνητών του King's College του Λονδίνου μετά από έρευνα κατά την οποία κατέγραψαν την δραστηριότητα των εγκεφάλων μωρών, ηλικίας 3-7 μηνών, κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Η ομάδα των ερευνητών εξέτασε αρχικά την αντίδραση του εγκεφάλου των μωρών σε διάφορους ανθρώπινους -μη λεκτικούς- ήχους, όπως π.χ. ο βήχας, καθώς και σε άλλους οικείους προς το μωρό ήχους, όπως τον ήχο ενός αγαπημένου μουσικού παιχνιδιού. Παρατήρησαν ότι διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου των μωρών αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο και ένταση ανάλογα με το ερέθισμα, ακριβώς όπως συμβαίνει με τον εγκέφαλο ενός ενήλικου, ενώ αυτός είναι ξύπνιος.

Στη συνέχεια τα μωρά εκτέθηκαν σε ουδέτερους, χαρούμενους και θλιμμένους ανθρώπινους ήχους, όπως το κλάμα και το γέλιο. Ενώ η αντίδραση του εγκεφάλου τους ήταν ίδια στο άκουσμα των χαρούμενων και ουδέτερων ήχων, παρουσιάστηκε σαφέστατα εντονότερη στον ήχο του κλάματος. Πρόκειται και σε αυτή την περίπτωση για την ίδια ακριβώς αντίδραση που έχει ο εγκέφαλος ενός ενήλικου στο άκουσμα του κλάματος, όταν αυτός είναι ξύπνιος.

Ο επικεφαλής της έρευνας Declan Murphy σχολιάζει πως «το γεγονός ότι τα μωρά μπορεί να το κάνουν αυτό είναι συναρπαστικό. Φαντάζεται κανείς πως ένα μωρό που κοιμάται δεν μπορεί να μας ακούσει, αλλά τελικά αποδεικνύεται καθαρά πως ο εγκέφαλος τους μπορεί και επεξεργάζεται τους ήχους που ακούει ενώ κοιμάται».

Ωστόσο ο λόγος που συμβαίνει αυτό παραμένει ένα μυστήριο. Ο νευρολόγος Emanuel DiCicco-Bloom από την ιατρική σχολή του Robert Wood Johnson του New Jersey αναφέρει σχετικά «δεν γνωρίζουμε γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό. Μπορεί να σημαίνει ότι συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που χρειάζονται για την ανθρώπινη επιβίωση είναι από πολύ νωρίς προγραμματισμένες και δεν εξαρτώνται τόσο από εξωτερικούς παράγοντες και από εμπειρίες που ακολουθούν τη γέννηση»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ