Σκληρό παζάρι για το κούρεμα του χρέους - iefimerida.gr

Σκληρό παζάρι για το κούρεμα του χρέους

Σκληρό παζάρι για το κούρεμα του χρέους
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στη πιο λεπτή φάση των διαπραγματεύσεων για το κούρεμα του Χρέους μπαίνουν οι δύο πλευρές και όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που διαρρέουν κι από τα δύο στρατόπεδα, στο... πεδίο της μάχης δεν αποκλείεται να επιστρατευθούν -έστω για εκφοβισμό- και... πυρηνικά όπλα, όπως μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει η ελληνική πλευρά τη ρήτρα που θα ορίσει ότι καθίσταται υποχρεωτική η συμμετοχή όλων των ιδιωτών, εφόσον συμμετάσχουν στο "κούρεμα" το 75% των τραπεζών.

Με την έλευση του Διευθύνοντος Συμβούλου του IIF στην Αθήνα και τις επαφές που θα έχει τη Πέμπτη με Έλληνες αξιωματούχους- πιθανώς και με τον Λουκά Παπαδήμο- εκτιμάται ότι θα οριστικοποιηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες, που θα επιτρέψουν στις δύο πλευρές την ανακοίνωση μιας κατ' αρχήν συμφωνίας, ενδεχομένως και πριν την έλευση της Τρόικα. Πληροφορίες από Έλληνες τραπεζίτες αναφέρουν ότι αυτό που θα καθορίσει τελικά το εύρος του "κουρέματος" είναι το ύψος του επιτοκίου, το οποίο θα επιβαρύνει τα νέα ομόλογα. Είναι ενδεικτικό ότι εάν οι τράπεζες συμφωνήσουν σε ένα επιτόκιο της τάξης του 4,5% μεσοσταθμικά- προς αυτή τη κατεύθυνση πιέζει και το ΔΝΤ- τότε το "κούρεμα" θα ξεπεράσει το 65%, ενώ εάν περιοριστεί στα επίπεδα του 4%, τότε μιλάμε για "κούρεμα" που θα ξεπεράσει ακόμα και το 70%!

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δεν θέλει να αφήσει τίποτε στη τύχη, αφού για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του Χρέους στο 120% του ΑΕΠ θα πρέπει να υπάρξει καθολική συμμετοχή των ιδιωτών. Γι' αυτόν το λόγο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα ετοιμάσει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τη ρήτρα ότι καθίσταται υποχρεωτική η συμμετοχή όλων των ιδιωτών, εφόσον συμμετάσχουν στο "κούρεμα" το 75% των τραπεζών. Όπως εκτιμούν, δε, Έλληνες τραπεζίτες, δεν αποκλείεται ακόμα και να ενεργοποιηθεί αυτή η ρήτρα- που θα χαρακτηριστεί βέβαια ως χρεοκοπία- παρά το ότι αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρωθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου, ασκώντας έτσι πίεση προς τη πλευρά των ιδιωτών να συμμετάσχουν στη διαδικασία...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ