«Στο στόχαστρο ρωσικών ΜΜΕ και κυβερνοπειρατών» ο Μακρόν

Χιλιάδες κυβερνοεπιθέσεις από τη Ρωσία δέχθηκε ο Γάλλος ανεξάρτητος προεδρικός υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν, όπως ισχυρίζεται το κόμμα του.

Στενός συνεργάτης του φαβορί των προεδρικών εκλογών της άνοιξης και αντιπάλου δέους της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν- λέει ότι ο Μακρόν βρέθηκε στο στόχαστρο ψευδών ειδήσεων που διαδίδουν ρωσικά κρατικά ΜΜΕ, περιλαμβανομένων των Russia Today και Sputnik.

O Ρισάρ Φεράν, επικεφαλής της καμπάνιας του κινήματος “En Marche” («Εμπρός») του Μακρόν υποστήριξε ότι το σύστημα υπολογιστών του κόμματος δέχθηκε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες επιθέσεις.

Ο Μακρόν είναι διακηρυγμένος φιλοευρωπαίος και πιστεύεται ότι στοχοποιήθηκε επειδή θέλει μια ισχυρή Ευρώπη, που μπορεί να ορθώνει το ανάστημά της στη Μόσχα.

Είχαν προηγηθεί προειδοποιήσεις από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, ότι ανησυχούν έντονα για τον κίνδυνο ρωσικών κυβερνο-επιθέσεων υπέρ της Λεπέν.

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει «τα social media με τη βοήθεια αυτοματοποιημένων ρομπότ για να εμφανίσει χιλιάδες θετικά μηνύματα υπέρ του προσώπου που υποστηρίζει ή για να συλλέξει emails και εμπιστευτικές πληροφορίες απ’ τους αντιπάλους του».

Ο Μακρόν θέλει «μια ισχυρή Ευρώπη, που θα κοιτάζει στα μάτια τη Ρωσία, την ώρα που άλλοι κρατούν πιο φιλική στάση έναντι του ρωσικού καθεστώτος», δήλωσε ο Γ.Γ. του «Εμπρός», Ρισάρ Φεράν, στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

«Είναι ξεκάθαρο ότι αντιμετωπίζουν θετικά τους υποψηφίους της ακροδεξιάς και της Δεξιάς. Ενώ εμείς προωθούμε μια ισχυρή Ευρώπη, που προφανώς δεν θέλει ένας μεγάλος αριθμός ρωσικών ΜΜΕ», είπε.

«Θα πρέπει να δούμε δύο πράγματα: δύο μεγάλες μηντιακές πλατφόρμες, το Russia Today και το Sputnik, που ανήκουν στο ρωσικό κράτος μεταδίδουν καθημερινά ψευδείς ειδήσεις. Στη συνέχεια αυτές οι ειδήσεις αναμεταδίδονται με συνέπεια να επηρεάζουν το δημοκρατικό μας βίο».

Το ΝΑΤΟ έχει κατηγορήσει στο παρελθόν το ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik ότι λειτουργεί ως «εξάρτημα της προπαγανδιστικής μηχανής του Κρεμλίνου» μεταδίδοντας προκατειλημμένα άρθρα και παραπληροφόρηση για να διαμορφώσει την πολιτική γνώμη ανά την υφήλιο.

Τα δύο ρωσικά ΜΜΕ αλλά και η Μόσχα αρνούνται τις κατηγορίες.

Non non, #Sputnik n'a pas calomnié @EmmanuelMacron, promis juré
➡️ https://t.co/VdiPnYqlHT@RichardFerrand @France2tv #Presidentielle2017 pic.twitter.com/g2uIOeEvjf

Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι η Ρωσία μηχανορραφεί για να κλείσει στο φαβορί των εκλογών το δρόμο προς τη γαλλική προεδρία ο Φεράν απάντησε: «δεν λέω αυτό. Λέω ότι απ’ τη μια πλευρά υπάρχουν τα fake news και οι εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες επιθέσεις στο ψηφιακό μας σύστημα, στις βάσεις δεδομένων μας και στις ιστοσελίδες μας. Και όλως τυχαίως οι επιθέσεις αυτές εξαπολύονται από ρωσικό έδαφος. Αυτό που ζητούμε είναι να αντιληφθούν το θέμα οι αρχές και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει ανάμειξη από ξένη δύναμη στο δημοκρατικό μας βίο... Οι Αμερικανοί το συνειδητοποίησαν αυτό πολύ αργά.»

Αν και η Μαρίν Λεπέν εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις ως προς τον πρώτο γύρο, ο Μακρόν αναμένεται να επικρατήσει άνετα στον αποφασιστικό δεύτερο γύρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ