Νεκρός πρώην συνεργάτης του Μπιν Λάντεν σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Συρία - iefimerida.gr

Νεκρός πρώην συνεργάτης του Μπιν Λάντεν σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Συρία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αμερικανικά μαχητικά σκότωσαν 11 μέλη της Αλ Κάιντα σε δύο αεροπορικές επιδρομές κοντά στο Ιντλίμπ της Συρίας, μεταξύ των οποίων και έναν πρώην σύμμαχο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Δέκα στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης σκοτώθηκαν σε ένα βομβαρδισμό στις 3 Φεβρουαρίου και σ’ έναν άλλο την επόμενη ημέρα έχασε τη ζωή του ο Αμπού Χάνι αλ Μάσρι, που είχε στενές σχέσεις με τον άλλοτε αρχηγό της Αλ Κάιντα, είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, λοχαγός Τζεφ Ντέηβις.

Ο Αλ Μάσρι είχε δημιουργήσει και λειτουργούσε στρατόπεδα εκπαίδευσης της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90. Είχε στενές σχέσεις και με τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, που διαδέχθηκε στην ηγεσία της Αλ Κάιντα τον Μπιν Λάντεν, όταν αυτός σκοτώθηκε σε επιχείρηση αμερικανών κομάντος στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν το 2011.

Η Αλ Κάιντα επιχειρεί στη Συρία κυρίως μέσω ενός παρακλαδιού της, της εξτρεμιστικής ομάδας τζιχαντιστών Τζαμπάτ Φατέχ αλ Σαμ, γνωστής παλαιότερη ως Μέτωπο αλ Νούσρα.

Η ομάδα αυτή ανακοίνωσε στα μέσα του περασμένο χρόνου ότι δεν συνδεόταν πλέον με κάποια οργάνωση του εξωτερικού, πυροδοτώντας εικασίες ότι είχε κόψει τους δεσμούς με την αλ Κάιντα.

Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν όμως ότι η ηγετική δομή της Φατέχ αλ Σαμ διατηρεί επαφές με την αλ Κάιντα.

Την περασμένη εβδομάδα μια αμερικανική επιχείρηση κατά της Αλ Κάιντα στην Υεμένη -η πρώτη που ενέκρινε ο νέος πρόεδρος Τραμπ- κατέληξε στο θάνατο ενός αμερικανού πεζοναύτη και 16 αμάχων, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σύμφωνα με πληροφορίες. Πάντως η κυβέρνηση Τραμπ χαρακτήρισε επιτυχημένη την επιχείρηση, υποστηρίζοντας ότι αποκόμισαν πολύτιμες πληροφορίες για την τρομοκρατική οργάνωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ