Κόκορας με λευκό κρασί

Είναι ένα παραδοσιακό γαλλικό πιάτο («coc au vin») που μοιάζει πολύ με τις δικές μας συνταγές, με την εξαίρεση ότι απαιτεί πολύ λευκό κρασί.

Υλικά

  • 1 κόκορας χωριάτικος 1,5 κιλό
  • 50 γραμμάρια μπέηκον
  • 2 κρεμμύδια
  • 250 γραμμάρια μανιτάρια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 1 κουταλιά σούπας αλεύρι
  • 3 ποτήρια λευκό κρασί
  • 2 φύλλα δάφνης και 2 κλωνάρια θυμάρι
  • 3 ντομάτες ή σάλτσα κονκασέ
  • 1/2 ποτήρι κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

  • Κόψτε τον κόκορα σε κομμάτια, αλατίστε τα και ρίξτε πιπέρι
  • Κόψτε το μπέηκον σε κομμάτια, κόψτε τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια και τα σκόρδα
  • Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε βαριά κατσαρόλα και ροδίστε το μπέηκον
  • Προσθέστε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα μανιτάρια και ροδίστε καλά
  • Βγάλτε το μείγμα και βάλτε το στην άκρη
  • Αλευρώστε τα κομμάτια του κόκορα, ρίξτε το βούτυρο στην κατσαρόλα και ροδίστε τα καλά
  • Ραντίστε το φαγητό με το κρασί και αφήστε το να γεμίσει αρώματα
  • Προσθέστε τις ντομάτες κομμένες (ή το κονκασέ), τα φύλλα δάφνης και το θυμάρι και βράστε σε μέτρια φωτιά
  • Προσθέστε αμέσως και το άλλο μείγμα και μαγειρέψτε το φαγητό για 1,5 ώρα
  • Προσοχή: ανακατέψτε κάπου κάπου και ρίξτε λίγο νεράκι αν χρειαστεί
  • Οταν βράσει ο κόκορας, ρίξτε την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε απαλά
  • Σερβίρετε με ταλιατέλες, πατάτες, σαλάτα κλπ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ συνταγή κόκορας κρασί

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ