Υπ. Οικονομίας: 391 επενδυτικά σχέδια έχουν κατατεθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο - iefimerida.gr

Υπ. Οικονομίας: 391 επενδυτικά σχέδια έχουν κατατεθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η παράταση της υποβολής επενδυτικών σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο έγινε λόγω υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος επισημαίνει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σχολιάζοντας τις δηλώσεις των αρμόδιων τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρας Μπακογιάννη και Χρίστου Δήμα, περί του αντιθέτου.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «η Νέα Δημοκρατία στην προσπάθειά της να ασκήσει κριτική στην Κυβέρνηση, ελλείψει ουσιαστικών αντιπολιτευτικών επιχειρημάτων, την κατηγορεί για την νέα παράταση των προθεσμιών υποβολής του Αναπτυξιακού Νόμου. Η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Δήμας, επικαλούμενοι μάλιστα επίσημα στοιχεία μέχρι τις 8 Ιανουαρίου, 20 περίπου ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία, φτάνουν στο συμπέρασμα ότι ο Αναπτυξιακός Νόμος δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.»

Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας, μέχρι τις 21 Ιανουαρίου 2017, στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) βρίσκονται στο πρώτο στάδιο υποβολής συνολικά περισσότερες από 1.400 επενδυτικές προτάσεις και έχουν υποβληθεί συνολικά 391 επενδυτικά σχέδια.

Συγκεκριμένα από τα 391 σχέδια που έχουν υποβληθεί, τα 246 αφορούν στο καθεστώς «Γενική Επιχειρηματικότητα», τα 96 στο καθεστώς «Νέες Ανεξάρτητες Μ.Μ.Ε.» και τα 48 στο καθεστώς «Μηχανολογικός εξοπλισμός». Ακριβώς λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος του επενδυτικού κοινού και κατόπιν πολλών σχετικών αιτημάτων (μεμονωμένων επενδυτών αλλά και συνδέσμων και Επιμελητηρίων) δόθηκε εκ νέου παράταση των προθεσμιών υποβολής. Επισημαίνεται ότι για τα καθεστώτα «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» και «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους» οι αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι τον Απρίλιο.

Σημειώνεται ότι τα 391 επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν μέχρι σήμερα αποτελούν ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα, καθώς αφορούν μόνο στα 4 από τα 8 καθεστώτα του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου και στον ένα από τους δύο κύκλους που θα προκηρύσσονται κάθε χρόνο, για όλη τη διάρκεια του νόμου, για κάθε καθεστώς. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον προηγούμενο Αναπτυξιακό Νόμο 3908/2011 ο αριθμός των υπαγωγών στην τετραετία 2011-2015 ήταν συνολικά 1.270.

Υπενθυμίζεται ότι σε δήλωσή τους οι αρμόδιοι τομεάρχες Ανάπτυξης της ΝΔ είχαν τονίσει ότι «σε μια εποχή που οι επιχειρήσεις βυθίζονται από την υπερφορολόγηση και την έλλειψη ρευστότητας, η Κυβέρνηση αποτελεί το βασικότερο εμπόδιο προς την ανάκαμψη» προσθέτοντας ότι «η έλλειψη ουσιαστικών κινήτρων, καθώς και οι δυσκολίες στην διαδικασία ένταξης στο νέο "αναπτυξιακό” νόμο, παρά το αρχικά μεγάλο ενδιαφέρον, αποτρέπουν χιλιάδες επιχειρήσεις από το να υποβάλουν σχέδια ένταξης.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ