To Ιράκ ετοιμάζει επίθεση στη δυτική Μοσούλη για να εκδιώξει τους τζιχαντιστές

Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράκ προετοιμάζονται για τη διεξαγωγή επιθετικής επιχείρησης με αντικειμενικό σκοπό την ανακατάληψη των δυτικών περιοχών της Μοσούλης, από το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με το στρατιωτικό διοικητή των επιχειρήσεων, υποστράτηγο Αμπντούλ Αμίρ Ρασίντ Γιαράλα.

Η επιχείρηση αναμένεται να διεξαχθεί μέσα στις επόμενες δύο ή τρεις ημέρες για την ανακατάληψη της δυτικής όχθης του Τίγρη ποταμού, σύμφωνα με δηλώσεις του υποστράτηγου στο τηλεοπτικό κανάλι “Mosuliya TV.”

Ουσιαστικό ρόλο στην προετοιμασία της επιχείρησης έχουν παραστρατιωτικές σιιτικές ομάδες (Popular Mobilisation), που έχουν εκπαιδευτεί στο Ιράν και λαμβάνουν μέρος στις μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Οι στρατιωτικές αυτές ομάδες, έγιναν επίσημα τμήμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράκ, το 2016.

Ιρακινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χθες ότι η ανατολική πλευρά της Μοσούλης βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους, μετά από τη συμπλήρωση 100 ημερών πολεμικών συγκρούσεων.

O OHE προειδοποιεί ότι οι άμαχοι στη δυτική Μοσούλη διατρέχουν «τεράστιο κίνδυνο»

Οι περίπου 750.000 άμαχοι που ζουν στην ελεγχόμενη απ’ τους τζιχαντιστές δυτική Μοσούλη διατρέχουν τεράστιο κίνδυνο προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη. «Είμαστε ανακουφισμένοι που κατάφεραν τόσοι πολλοί άνθρωποι να παραμείνουν στα σπίτια τους στον ανατολικό τομέα της Μοσούλης», είπε η συντονίστρια της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για το Ιράκ, Λίζε Γκράντε. «Ελπίζουν να ληφθούν όλα τα μέτρα για την προστασία των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν στην άλλη πλευρά του ποταμού (Τίγρη) στα δυτικά. Γνωρίζουμε ότι διατρέχουν τεράστιο κίνδυνο και φοβούμαστε για τις ζωές τους», είπε.

Στις 17 Οκτωβρίου δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί στρατιώτες, σιϊτικές πολιτοφυλακές, κούρδοι και άραβες μαχητές άρχισαν την επίθεση για την ανακατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ απ’ το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος». Μέχρι στιγμής έχουν πέσει στα χέρια τους όλες οι κεντρικές συνοικίες στην ανατολική όχθη του Τίγρη, που διαρρέει τη Μοσούλη. Ο ελαφρώς μικρότερος δυτικός τομέας της πόλης είναι πολύ πιο πυκνοκατοικημένος απ’ τον ανατολικό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ