Πέπε, ο βάτραχος της ακροδεξιάς στο ίντερνετ [εικόνες] - iefimerida.gr

Πέπε, ο βάτραχος της ακροδεξιάς στο ίντερνετ [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αυτός ο βάτραχος, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε κινούμενα σχέδια το 2000, χρησιμοποιήθηκε από τους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία. Αυτή τη στιγμή εμπνέει την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.


Οπως συμβαίνει συχνά στο ίντερνετ, όλα άρχισαν από πλάκα. Το 2005 ο Πέπε ήταν ένας έφηβος με κεφάλι βατράχου, που του άρεσε να παίζει βιντεοπαιχνίδια, να τρώει πίτσες και να τριγυρίζει με τους φίλους του. Δέκα χρόνια αργότερα, ο Πέπε βρίσκεται σε περίπου εκατό «σύμβολα μίσους» τα οποία επεσήμανε η Anti-Defamation League, μια αμερικανική οργάνωση που μάχεται τον αντισημητισμό. Εγινε μασκώτ των οπαδών του Τραμπ και αρχίζει να κατακτά έδαφος στους φίλους της Μαρίν Λεπέν. Την περασμένη εβδομάδα, ο λογαριασμός Twitter της πρεσβείας της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποίησε τον Πέπε για να κοροϊδέψει την βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέη! Ο Πέπε είναι μοναδικό παράδειγμα μιας πλάκας που έγινε, παρά τη θέλησή του, κανάλι διοχέτευσης πολιτικών μηνυμάτων.
Ο Πέπε γεννήθηκε το 2005, στις σελίδες των κινουμένων σχεδίων «Boy's Club». Τον δημιούργησε ο αμερικανός σχεδιαστής Matt Furie, και αφηγείται την καθημερινότητα ανθρώπων εφήβων. Το χιούμορ του είναι παράλογο και βασίζεται συχνά σε υγρά που στάζουν από τον βάτραχο.

Πέπε, ο βάτραχος της ακροδεξιάς στο ίντερνετ [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Ο Πέπε έγινε διάσημος όταν τον χρησιμοποίησε η αμερικανική πλατφόρμα 4chan, όπου ανεβάζει κανείς εικόνες ανώνυμα. Σιγά σιγά έγινε meme και κατέληξε να είναι σήμερα troll face.
Ο βάτραχος δέχτηκε αλλαγές στο πρόσωπο, έγινε θυμωμένος, καπιταλιστής, χαρούμενος κλπ. Στις 31 Μαρτίου 2015 ένας χρήστης δημοσιεύει 1.200 «σπάνιους Πέπε» και αρκετές πωλούνται σε αστρονομικές τιμές στο eBay.
Γρήγορα ο Πέπε εγκαταλείπει το βαθύ ίντερνετ και μπαίνει στον λογαριασμό της τραγουδίστριας Κέιτι Πέρι ή της ράπερ Nicki Minaj. Δεν άρεσε αυτό σε όλους. Οι χρήστες προτιμούσαν έναν Πέπε που θα εκπροσωπούσε νέους οι οποίοι εκδηλώνουν πόθο να εκραγεί η κοινωνία και να επικοινωνούν με άγνωστους κώδικες για τους υπόλοιπους. Aλλά αυτοί οι Πέπε είχαν κάτι τρομακρικό, ακραίο, φασιστικό.

Πέπε, ο βάτραχος της ακροδεξιάς στο ίντερνετ [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Πέπε, ο βάτραχος της ακροδεξιάς στο ίντερνετ [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Πέπε, ο βάτραχος της ακροδεξιάς στο ίντερνετ [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Πέπε, ο βάτραχος της ακροδεξιάς στο ίντερνετ [εικόνες] | iefimerida.gr 4


Και ξαφνικά, ο Πέπε έγινε διάσημος μόλις ξεκίνησαν οι αμερικανικές εκλογές. Τον Ιούνιο του 2015 ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει την υποψηφιότητά του και ένα μήνα αργότερα, η πλατφόρμα 4chan δημοσιεύει έναν «Trumpepe». Οι εμφανίσεις του πολλαπλασιάζονται. Τον Αύγουστο του 2016, σε μια ομιλία της Χίλαρι, ένας άντρας στο πλήθος φωνάζει «Πέπε». Τον Σεπτέμβριο ο γιός του Τραμπ δημοσιεύει στον λογαριασμό του στο Instagram την εικόνα ενός άντρα με κεφάλι βατράχου δίπλα στον Τραμπ. Δύο ημέρες αργότερα, η ομάδα της Χίλαρι ανεβάζει άρθρο στο οποίο καταγγέλλει τον Πέπε ως σύμβολο της Λευξής ακροδεξιάς. Η δημοφιλία του Πέπε ανεβαίνει στα ύψη.

Πέπε, ο βάτραχος της ακροδεξιάς στο ίντερνετ [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Πώς ένα σκοτεινό αστείο του ίντερνετ έγινε μασκώτ της «l'alt-right», του ακροδεξιού κινήματος που έδωσε τη νίκη στον Ντόναλντ Τραμπ; Ο Πέπε έγινε σύμβολο κοινό στα ακροδεξιά αμερικανικά σάιτ 4chan, 8chan ή Reddit. Εκεί έβλεπε κανείς τον Πέπε Χίτλερ, Κου Κλουξ Κλαν ή καρικατούρα ρατσιστική και αντισημητική.
Ο Πέπε βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις λίστες των συμβόλων μίσους της Anti-Defamation League. Η οργάνωση ήρθε μάλιστα σε επαφή με τον δημιουργό του Πέπε, Matt Furrie, για να τον ενθαρρύνει να κάνει και θετικές αναπαραστάσεις του βατράχου.
Αλλά, μάταια. Η εκστρατεία #SavePepe δεν ήταν αρκετή για να σώσει την εικόνα του βατράχου. Ακόμη και μετά την νίκη του Τραμπ, ο Πέπε είναι το σύμβολο της ακροδεξιάς στο ίντερνετ. Γρήγορα πέρασε τον Ατλαντικό, πήγε στο Ηνωμένο Βασίλειο και τώρα εκτείνεται στη Γαλλία, αφού πολλοί χρήστες αμερικανοί θέλουν να δώσουν κίνητρα και στους γάλλους να μεταμορφώσουν την προεκλογική εκστρατεία του προσεχούς Απριλίου σε «meme war» («πόλεμο των meme»), όπως έγινε στις ΗΠΑ.
Στο Reddit, υπάρχουν πολλές πλατφόρμες αφιερωμένες στην ακροδεξιά ηγέτη Μαρίν Λεπέν. Οπως έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, έτσι και η Λεπέν ζητάει από τους οπαδούς της να χρησιμοποιούν meme για να προωθήσουν την υποψηφιότητά της και να προσελκύσουν νέα άτομα. Σε ένα από αυτά, ένας βάτραχος φοράει ξανθιά περούκα και χαμογελάει μπροστά από μια γαλλική σημαία. Ονομάζεται Μαρίν Λεπέπε.

Πέπε, ο βάτραχος της ακροδεξιάς στο ίντερνετ [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πέπε βάτραχος Ακροδεξιά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ