Νέα επίθεση για την ανακατάληψη της Μοσούλης εξαπολύει ο ιρακινός στρατός [εικόνες] - iefimerida.gr

Νέα επίθεση για την ανακατάληψη της Μοσούλης εξαπολύει ο ιρακινός στρατός [εικόνες]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η επιχείρηση για την εκδίωξη των μαχητών του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους από τη Μοσούλη είχε κολλήσει τελευταία και τώρα ο ιρακινός στρατός ξεκινά μια νέα προσπάθεια εισβάλλοντας στα ανατολικά προάστια της μεγαλούπολης.

Στην επιχείρηση μετέχουν τόσο ο στρατός όσο και μονάδες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας καθώς και της ιρακινής αστυνομίας και στόχος είναι η απελευθέρωση του ανατολικού τομέα της Μοσούλης.

Η πόλη έπεσε το 2014 στα χέρια των τζιχαντιστών και θεωρείται το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Από τον περασμένο Οκτώβριο ο ιρακινός στρατός μαζί με τους συμμάχους του εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση κι έχει απελευθερώσει ως τώρα πολλά χωριά γύρω απ’ την πόλη καθώς και κάποιες συνοικίες της ανατολικά του ποταμού Τίγρη.

Νέα  επίθεση για την ανακατάληψη της Μοσούλης εξαπολύει ο ιρακινός στρατός [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Όμως η μάχη για την ίδια την πόλη είναι το δυσκολότερο κομμάτι της επίθεσης, καθώς οι οδομαχίες κρύβουν πολλούς κινδύνους. Και πέραν αυτού οι πολιορκητές καλούνται να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές σε κατοικημένες περιοχές κι ενώ οι τελευταίοι δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Το τελευταίο διάστημα η όλη επιχείρηση είχε βαλτώσει λόγω της κακοκαιρίας και της λυσσαλέας αντίστασης που προβάλλουν οι πολιορκούμενοι ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Νέα  επίθεση για την ανακατάληψη της Μοσούλης εξαπολύει ο ιρακινός στρατός [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Η διεθνής οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch αναφέρει ότι οι τζιχαντιστές κατά την υποχώρησή τους από την πόλη εκτελούν εν ψυχρώ όσους κατοίκους αρνούνται να πολεμήσουν στο πλευρό τους.

Στη μάχη της Μοσούλης μετέχουν συνολικά 100.000 στρατιώτες του ιρακινού στρατού, κούρδοι μαχητές και σιϊτικές πολιτοφυλακές με αμερικανούς αξιωματικούς να παρέχουν συμβουλές και μαχητικά του δυτικών και αράβων συμμάχων να παρέχουν από αέρος υποστήριξη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ