Marc: Παγιώνεται η διαφορά υπέρ της ΝΔ -Στο 15,4% η ψαλίδα

Σε όλους τους δείκτες υπερτερούν η Νέα Δημοκρατία και ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Αυτό προκύπτει από τη δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», που καταδεικνύει ότι η απήχηση των δύο κυβερνητικών κομμάτων κατρακυλά σε πρωτόγνωρα επίπεδα για παράταξη που ασκεί εξουσία.

Αρνητική αξιολόγηση
Στην ίδια δημοσκόπηση, περισσότεροι από 8 στους 10 Ελληνες αξιολογούν αρνητικά την κυβέρνηση και ανάμεσά τους περιλαμβάνεται η μεγάλη πλειοψηφία (66,9%) όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Μάλιστα, 7 στους 10 πολίτες (και μεταξύ αυτών το 59,4% των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ) εκτιμούν ότι και το 2017 τα πράγματα στη χώρα θα εξελιχθούν προς το χειρότερο. Στο σύνολο των ψηφοφόρων, μόνο ένα ποσοστό 8,6% αισιοδοξεί για θετικές εξελίξεις μέσα στο 2017, ποσοστό που φτάνει μόλις στο 12,9% για τους ψηφοφόρους του μεγαλύτερου κυβερνώντος κόμματος.

Παραμονή στο ευρώ, αλλά...
Οσον αφορά στην παραμονή ή μη στην Ευρωζώνη, οι Ελληνες πολίτες σε ποσοστό 65,1% προκρίνουν την παραμονή στο ευρώ, έναντι του 27,7% που δηλώνει ότι θα προτιμούσε επιστροφή στη δραχμή). Οταν όμως τίθεται το δίλημμα «μέτρα ή εκλογές», το 60,5% καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε νέα μέτρα και να καταφύγει σε κάλπες.

Νικητής ο Μητσοτάκης
Σε προσωπικό επίπεδο, σαφής είναι η υπεροχή του αρχηγού της ΝΔ σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα. Στο ερώτημα «οι απόψεις τίνος είναι πιο κοντά στις δικές σας», το 36% απαντά του Κυριάκου Μητσοτάκη και μόλις το 20,5% δηλώνει το ίδιο για τον νυν πρωθυπουργό, αν και η πλειοψηφία, σε ποσοστό 43,7%, απαντά «κανενός ιδιαίτερα».

Πρόθεση ψήφου
Οσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 27,2%, έναντι μόλις 13,4% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση ισοβαθμούν η Χρυσή Αυγή με το ΚΚΕ, που συγκεντρώνουν από 6%, και έπεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 4,7%. Ακολουθούν, στο μεταίχμιο της εισόδου στην επόμενη Βουλή, η Ενωση Κεντρώων με 2,5%, οι ΑΝΕΛ και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωvσταντοπούλου με 2,3%, ενώ πιο κάτω κινούνται το Ποτάμι με 1,6% και η Λαϊκή Ενότητα με 1,1%. Με αναγωγή επί των εγκύρων (δηλαδή χωρίς άκυρα, λευκά και αποχή), η ΝΔ εκτιμάται σε ποσοστό 30,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 15,1%.

Μετακινήσεις-συσπείρωση
Επίσης, η ΝΔ έχει υψηλή συσπείρωση των παλαιών οπαδών της, ενώ ταυτόχρονα προσελκύει και πολίτες που ψήφισαν άλλο κόμμα στις εκλογές του 2015. Ειδικότερα, η ΝΔ συσπειρώνει το 83,4% των οπαδών της, αλλά και 1 στους 4 από όσους ψήφισαν το 2015 το Ποτάμι ή τους ΑΝΕΛ, 1 στους 10 που είχαν προτιμήσει τη Χρυσή Αυγή, το 15,6% της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και το 16,1% της Ενωσης Κεντρώων.

Τα σημαντικότερα «γαλάζια» κέρδη, ωστόσο, προέρχονται από την προτίμηση που δείχνει, πλέον, προς τη ΝΔ το 10,8% των παλαιών Συριζαίων που αντιπροσωπεύουν το ήμισυ της απόστασης που χώριζε στις τελευταίες εκλογές τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, μόνο το 33,4% εκ των ψηφοφόρων του εμφανίζεται έτοιμο να ξαναψηφίσει το κόμμα, ενώ αντίστοιχο ποσοστό εκφράζει πρόθεση μετακίνησης προς διαφορετικές κατευθύνσεις, με κυριότερη τη ΝΔ.

Πιθανή η αυτοδυναμία
Με βάση τη δημοσκόπηση εξάλλου, η Νέα Δημοκρατία είναι πολύ πιθανό να κατακτήσει την αυτοδυναμία, καθώς η κοινοβουλευτική της δύναμη, με βάση τις πρόνοιες του εκλογικού νόμου, αναμένεται να κυμανθεί από 144 έως 160 έδρες, με πιο πιθανή την εκλογή 154 βουλευτών, αριθμός που θα εξαρτηθεί τόσο από το ποσοστό που θα κατακτήσει η ίδια η ΝΔ όσο και από τις επιδόσεις των άλλων δυνάμεων και κυρίως όσων κινούνται στο όριο του 3%. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εκλέξει περί τους 52 βουλευτές, η Χ.Α. και το ΚΚΕ από 22, η Δημοκρατική Συμπαράταξη 15, η Ενωση Κεντρώων, οι ΑΝ.ΕΛ. και η Πλεύση Ελευθερίας από 9 και το Ποτάμι, αν μπει τελικά στη Βουλή, θα έχει 8 έδρες.

Ενας στους δύο θέλει κυβέρνηση υπό τη ΝΔ
Σημαντικό εύρημα είναι και το ότι 1 στους 2 πολίτες προτιμά τον σχηματισμό κυβέρνησης από τη ΝΔ, ποσοστό που είναι διπλάσιο από εκείνο που συγκεντρώνει η προτίμηση σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, υπερτερούν όσοι τάσσονται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας (35,4% με κορμό τη ΝΔ και 20% με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ), ενώ είναι σαφώς μειοψηφική η προτίμηση στην αυτοδυναμία: 14,2% θέλουν αυτοδύναμη ΝΔ και μόλις 4,2% αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Δημοσκόπηση ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ διαφορά ευρώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ