Εκλογές ΠΓΔΜ: Με μικρή διαφορά προηγούνται οι κεντροδεξιοί του Γκρουέφσκι

Με μικρή διαφορά προηγείται το κεντροδεξιό κόμμα VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι στις εκλογές της ΠΓΔΜ.

Το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE και το αντιπολιτευόμενο κόμμα της Σοσιαλδημοκρατικής Eνωσης (SDSM) σημείωσαν μικρή διαφορά ψήφων, σε εκλογές που στόχευαν να θέσουν τέλος σε μια διετή κρίση η οποία προκάλεσε την κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης, σύμφωνα με τα πρώιμα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εθνική επιτροπή εκλογών αργά χθες.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE προηγείται με 37,94% (444.001 ψήφοι), με τη Σοσιαλδημοκραστική Ενωση (SDSM) να ακολουθεί με ποσοστό 36,63%(428.650 ψήφοι).

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα αποτελέσματα βασίζονται στην καταμέτρηση του 98,10% σχεδόν των συνολικών ψήφων.

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται σήμερα το μεσημέρι.

Μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων, το κλίμα και στα δύο κόμματα είναι πανηγυρικό.

«Ηταν μία δύσκολη μάχη, γιατί είχαμε πολλούς απέναντί μας και γι αυτό η νίκη μας έχει ιδιαίτερο βάρος και σημασία», δήλωσε ο Γκρούεφσκι.

Ο Ζόραν Ζάεφ, από την πλευρά του, σε κομματική συγκέντρωση μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης μίλησε για ιστορικό αποτέλεσμα και νίκη του SDSM και μάλιστα εκτίμησε ότι το κόμμα του θα κερδίσει μία έδρα περισσότερη από το VMRO. «Το καθεστώς έπεσε, από σήμερα ανοίγει μία νέα σελίδα στην ιστορία της χώρας», είπε ο Ζάεφ.

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι που συγκέντρωσε ποσοστό 7,33%(85.756 ψήφοι).

Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημες ή ανεπίσημες εκτιμήσεις για τον αριθμό των εδρών που κερδίζει κάθε κόμμα, γεγονός που αναμένεται με ενδιαφέρον λόγω και της μικρής διαφοράς ψήφων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΓΔΜ Εκλογές Νίκολα Γκρούεφσκι

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ