Συμφωνία «μαμούθ» Τουρκίας-Ρωσίας για τον South Stream

Συμφωνία μαμούθ υπέγραψαν η ρωσική Gazprom και η τουρκική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία TPAO για την κατασκευή τμήματος του αγωγού South Stream κατά μήκος της τουρκικής μεθοριακής γραμμής.

Με τον αγωγό South Stream, ο οποίος θα διέρχεται κάτω από την Μαύρη Θάλασσα, σχεδιάζεται η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η κατασκευή του αγωγού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015.

Με την παρούσια συμφωνία η Ρωσία καταφέρνει να παρακάμψει την Ουκρανία και να ενισχύσει τις σχέσεις με την Τουρκία. «Με τη συμφωνία αυτή, η στρατηγική συνεργασία Τουρκίας-Ρωσίας ανάγεται σε υψηλότερο επίπεδο. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ενίσχυση των ρωσοτουρκικών σχέσεων βάσει των στόχων που έχουν τεθεί από τον Ερντογάν και τον Πούτιν», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ από την Μόσχα όπου υπεγράφη η συμφωνία παρουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο αγωγός South Stream είναι κατά 50% ιδιοκτησία της ρωσικής Gazprom, ενώ το σχέδιο χρηματοδοτείται επίσης κατά 20% από την ιταλική Eni. Μέτοχοι στον αγωγό South Stream είναι επίσης η γαλλική EDF και η γερμανική Wintershall με ποσοστό 15% η κάθε μια.

Το βασικό ανταγωνιστικό σχέδιο του South Stream είναι ο υποστηριζόμενος από την Ευρωπαϊκή Ένωση αγωγός Ναμπούκο, με τον οποίο σχεδιάζεται η μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία προς την Ευρώπη μέσω της Αυστρίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ