Ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια η αξία του κοιτάσματος στην Κύπρο

Διθυραμβικό είναι το κλίμα στην Κύπρο μετά τις επίσημες ανακοινώσεις που έκανε χθές ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Σήμερα, η υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Πραξούλα Αντωνιάδου δήλωσε πως η ενδεικτική αξία του κοιτάσματος φυσικού αερίου, που εντοπίστηκε στο οικόπεδο 12 στην κυπριακή ΑΟΖ, ξεπερνά τα εκατό δισεκατομμύρια δολάρια.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι η ποσότητα του φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12 μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για τα επόμενα 210 χρόνια. Μάλιστα η υπουργός διευκρίνησε πως το αέριο που βρέθηκε είναι πολύ καλής ποιότητας και επεσήμανε πως πρόκειται για σχεδόν καθαρό μεθάνιο.

«Η κυπριακή κυβέρνηση θα προχωρήσει αμέσως στη δημιουργία της αναγκαίας υποδομής για την ολοκλήρωση της οποίας θα χρειαστούν τρία με τέσσερα χρόνια, ώστε να μπορεί να διοχετευτεί το φυσικό αέριο στην εγχώρια αγορά» δήλωσε η κ. Αντωνιάδου, η οποία διευκρίνισε ότι η υποδομή για την υγροποίηση του φυσικού αερίου θα πάρει περισσότερα χρόνια.

Η υπουργός Εμπορίου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει και πετρέλαιο στην περιοχή, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η συμφωνία με την Νoble αφορούσε μόνο έρευνες για φυσικό αέριο.

Δεν αποκλείεται, πρόσθεσε, στις επόμενες συμφωνίες που θα γίνουν για τα άλλα οικόπεδα να περιληφθεί πρόνοια για έρευνες και για πετρέλαιο.

«Άμεσα οφέλη από ξένες επενδύσεις»

Η υπουργός σημείωσε ότι από τον εντοπισμό φυσικού αερίου η Κύπρος θα έχει άμεσα οφέλη, καθώς, όπως ανέφερε, θα δοθεί η ευκαιρία στους ξένους επενδυτές και τις βιομηχανίες να δραστηριοποιηθούν στο νέο περιβάλλον, που δημιουργείται.

Το ίδιο κλίμα ευφορίας υπάρχει και στο υπουργείο Οικονομικών της χώρας, αφού στη Λευκωσία βλέπουν αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη μεγαλόνησο.

«Είναι φυσικό, με τις θετικές ανακοινώσεις που έγιναν χθες, σε συνδυασμό με τις κινήσεις των τελευταίων μηνών, να αναθερμανθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για ενεργειακά, αλλά και άλλα θέματα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας

Ο κ. Καζαμίας ανέφερε ότι η Κύπρος δικαιούται να ελπίζει σε κάποια ανάκαμψη το 2012. Ωστόσο, τόνισε ότι πρωταρχικής σημασίας είναι η σωστή διαχείριση των θεμάτων, με κυριότερο την υλοποίηση των αποφάσεων, που έχουν ληφθεί για δημοσιονομική πειθαρχία.

«Είναι δικαιολογημένη η ευφορία, αλλά πρέπει προσγειωμένα να συνεχίσουμε το βηματισμό μας επί του εδάφους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών.

Τι γράφει ο Κυπριακός Τύπος

Το καλό κλίμα που επικρατεί στην Κύπρο αποτυπώθηκε με χαρακτηριστικό τρόπο και στα πρωτοσέλιδα των Κυπριακών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» κυκλοφόρησε με τίτλο «Αέριο αισιοδοξίας» αναφερόμενο στη «νέα εποχή» που αρχίζει για την Κύπρο, που μπαίνει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Επίσης αναφέρει ότι η ανακοίνωση της Noble Energy έκανε την πιθανότητα, βεβαιότητα και προσθέτει ότι τα κόμματα θέτουν θέμα διαχείρισης των ενεργειακών πόρων.

Στο ίδιο κλίμα και η εφημερίδα «Η Σημερινή», που έκανε λόγο για «Αφροδίτη του πλούτου», ενώ και η εφημερίδα «Πολίτης» η οποία προσθέτει πως υπάρχουν και άλλα κοιτάσματα στο οικόπεδο 12 καθώς και ότι ανοίγει ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων για τα άλλα 12 οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

«Αέριο για 200 χρόνια» ήταν το κεντρικό άρθρο στον «Φιλελεύθερο», όπου αναφέρεται πως με το εν λόγω κοίτασμα καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού για 200 χρόνια ενώ έκανε λόγο για «συντηρητικές εκτιμήσεις» της Noble.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ