Times: Πρόσωπο της Χρονιάς ο πλανόδιος οπωροπώλης, Μπουαζίζι - iefimerida.gr

Times: Πρόσωπο της Χρονιάς ο πλανόδιος οπωροπώλης, Μπουαζίζι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι βρετανικοί Times ανακήρυξαν πρόσωπο της χρονιάς για το 2012 τον Μοχάμεντ Μπουαζίζι, ο οποίος αυτοπυρπολήθηκε στην Τυνησία, προκαλώντας την εξέγερση που ανέτρεψε δικτάτορες και αυταρχικά καθεστώτα σε πολλά μέρη του αραβικού κόσμου.

Ο οπωροπώλης, αυτοπυρπολήθηκε πέρσι, όταν η αστυνομία του ζήτησε χρήματα για να του επιτρέψει να πουλήσει τα φρούτα του. Η εφημερίδα αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της ότι «ο Μπουαζίζι δεν ήταν ένας επαναστάτης, αλλά η μοναχική του αντίδραση αποτέλεσε καταλύτη για ένα κύμα από αντιδράσεις που μεταμόρφωσαν την μέση ανατολή».

Ο θάνατος του Μπουαζίζι τον Ιανουάριο, προκάλεσε την οργή των διαδηλωτών σε όλο το μήκος της Τυνησίας, οι οποίοι απαίτησαν την ανατροπή του αυταρχικού καθεστώτος του Αλ Αμπιντίν Μπεν Αλί, οδηγώντας τελικά στην αποχώρησή του από τη χώρα.

Αμέσως μετά, εκατομμύρια διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Αιγύπτου, της Λιβύης, της Συρίας και αλλού, για να αντισταθούν στην καταπίεση, την διαφθορά, την φτώχεια και την ανεργία. Η Τυνησία από τότε εκλέγει τους νέους ηγέτες της με ειρηνικές δημοκρατικές εκλογές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ