Γιλμάζ: «Παρεξηγήθηκαν οι δηλώσεις μου- μιλούσα για τουρκικά δάση» - iefimerida.gr

Γιλμάζ: «Παρεξηγήθηκαν οι δηλώσεις μου- μιλούσα για τουρκικά δάση»

σοκ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σοκ έχουν προκαλέσει στο ελληνικό πολιτικό σύστημα οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος παραδέχθηκε πως υπήρχε ειδικό κονδύλι για εμπρησμούς ελληνικών δασών την περίοδο 1995-1997, επί πρωθυπουργίας Τανσού Τσιλέρ. Ωστόσο πριν λίγη ώρα ο πρώην πρωθυπουργός ανασκεύασε τις δηλώσεις του.

Αμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, όπου σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και που αποδίδονται από τον τουρκικό Τύπο στον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ είναι σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν. Η ελληνική πλευρά αναμένει να ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας».

Ωστόσο, πριν λίγη ώρα ο κ. Γιλμάζ ανασκεύασε τις δηλώσεις τους λέγοντας πως παρεξηγήθηκαν τα λεγόμενά του διευκρινίζοντας πως η αναφορά του σε πυρκαγιές στο Αιγαίο αφορούσε εμπρησμούς σε τουρκικά δάση από ελληνικές μυστικές υπηρεσίες και όχι το αντίθετο.

Με τη σειρά τους τα ελληνικά κόμματα ζητούν άμεση ενημέρωση από την Τουρκία καθώς και άμεση αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τις τουρκικές δολιοφθορές.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, δήλωσε ότι οι καταγγελίες του κ. Γιλμάζ είναι πολύ σοβαρές και πρέπει να ερευνηθούν άμεσα από την κυβέρνηση της Τουρκίας και τις τουρκικές αρχές.

Ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της Ν.Δ., Πάνος Παναγιωτόπουλος, σημείωσε πως «βαριές σκιές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ρίχνουν οι αποκαλύψεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Μεσούτ Γιλμάζ ότι το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας έκαιγε ελληνικά δάση, στο πλαίσιο επιχειρήσεων των μυστικών υπηρεσιών», ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση Ερντογάν «να παράσχει προς την Ελλάδα την απαιτούμενη, σε βάθος, ενημέρωση για όλες τις πτυχές της σκοτεινής αυτής υπόθεσης και να προχωρήσει στην πλήρη αποκατάσταση της μεγάλης ζημιάς».

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε «να υπάρξει κατηγορηματική δημόσια δέσμευση από τουρκικής πλευράς ότι τέτοιου είδους "βρώμικες επιχειρήσεις" έχουν πάψει να σχεδιάζονται και να εκτελούνται από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και τα διάφορα παρακλάδια τους».

Σε επιθετικό τόνο ήταν η δήλωση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού όπου αναφέρθηκε πως «όταν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, τότε βουλευτής της Ν.Δ., κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, είχε τολμήσει και είχε αναφερθεί στη δράση Τούρκων πρακτόρων - εμπρηστών, το πολιτικό κατεστημένο είχε αντιδράσει με τα συνήθη αντανακλαστικά, περί ακροτήτων και συναφών… αηδιών».

«Τώρα, από τα χείλη ενός πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας ομολογείται το έγκλημα. Να χαίρονται τους φίλους και τους κουμπάρους τους» καταλήγει με αιχμηρό τόνο η ανακοίνωση.

Για ανατριχιαστικές πρακτικές της Τουρκίας έκανε λόγο και η η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ επεσήμανε πως δημιουργείται «μείζονος σημασίας πολιτικό θέμα, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει χωρίς διερεύνηση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ