«Θρίλερ» στην γαλλική κεντροδεξιά για τις εκλογές -Αναζητούν ισχυρό αντίπαλο της Λεπέν - iefimerida.gr

«Θρίλερ» στην γαλλική κεντροδεξιά για τις εκλογές -Αναζητούν ισχυρό αντίπαλο της Λεπέν

Φωτογραφία: Marin Bureau
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επτά υποψήφιοι, έξι άνδρες και μία γυναίκα, μάχονται για το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού κόμματος για την γαλλική Προεδρία της Δημοκρατίας στις εκλογές του ερχόμενου Απριλίου.

Ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, ο επίσης πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν και οι πρώην υπουργοί Ζαν Φρανσουά Κοπέ, Μπρινό λε Μερ, ο Ζαν Φρεντερίκ Πουασόν και η Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, είναι οι υποψήφιοι που διεκδικούν το χρίσμα, με μόνο δύο από αυτούς να περνούν στον δεύτερο γύρο.

Αν κανένας από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει τουλάχιστον 50%, η εκλογική αναμέτρηση θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή με τους δύο υποψηφίους που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους.

Η διαδικασία είναι ανοικτή σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι για να ψηφίσουν θα πρέπει να καταβάλλουν 2 ευρώ και να υπογράψουν διακήρυξη πως συμμερίζονται τις «δημοκρατικές αρχές της δεξιάς και του κέντρου». Πάνω από 10.000 εκλογικά τμήματα είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους ψηφοφόρους. Αυτές είναι οι πρώτες προκριματικές εκλογές που διοργανώνει η Δεξιά, με την συμμετοχή να εκτιμάται περίπου στα 2 με 4 εκατομμύρια.

Τα φαβορί

Για πολλές εβδομάδες το επικρατέστερο τρίο ήταν : ο Αλέν Ζιπέ, ο Νικόλα Σαρκοζί και ο πρώην πρωθυπουργός του Φρανσουά Φιγιόν.

Ζιπέ και Σαρκοζί αναμένεται να δώσουν μάχη για την πρωτιά, με τον Αλέν Ζιπέ σε δημοσκόπηση της Ifop να προηγείται μόλις με μία ποσοστιαία μονάδα του Νικολά Σαρκοζί (31%-30%). Στην τρίτη θέση ακολουθεί ο Φρανσουά Φιγιόν.

Σε περίπτωση που Ζιπέ και Σαρκοζί περάσουν στον επόμενο γύρο, ο πρώην πρωθυπουργός Αλεν Ζιπέ θα ανακηρυχθεί νικητής με 57%, σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

Αν και ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Γαλλίας εμφανίζονται ως φαβορί, ο Φρανσουά Φιγιόν δείχνει να μην παραιτείται, κερδίζοντας συνεχώς έδαφος. Αυτό επιβεβαιώνει και δημοσκόπηση του Σαββάτου της Ipsos για την Le Monde, όπου ο Φιγιόν πήρε προβάδισμα 30% στην πρόθεση ψήφου, με τον Αλέν Ζιπέ και τον Νικολά Σαρκοζί να συγκεντρώνουν 29%.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, «τις προκριματικές εκλογές της δεξιάς και του κέντρου ήρθε να διαταράξει και η εσπευσμένη προχθεσινή ανακοίνωση της υποψηφιότητας του πρώην υπουργού Οικονομικών Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δηλώνει ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Δηλώνει κάπου στο κέντρο παρόλο που ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί το λεπτομερές πρόγραμμα.

Η μόνη που συνεχίζει μια ατάραχη πορεία είναι η Μαρίν Λεπέν. ''Μαρίν Πρόεδρος'' είναι το σλόγκαν, χωρίς το Λεπέν και με σύμβολο ένα μπλε τριαντάφυλλο. Το μπλε της δεξιάς και το τριαντάφυλλο των Σοσιαλιστών».

Η πόλωση στο σοσιαλιστικό κόμμα και τα χαμηλά ποσοστά της δημοτικότητας του προέδρου Ολάντ -τα χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής προέδρου που έχουν καταγραφεί μεταπολεμικά- υποδηλώνουν ότι όποιος κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών θα είναι ενδεχομένως, κατά τους δημοσκόπους, ο επόμενος πρόεδρος που θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ