Οι τζιχαντιστές πυρπολούν πετρελαιοπηγές στο Ιράκ [εικόνες] - iefimerida.gr

Οι τζιχαντιστές πυρπολούν πετρελαιοπηγές στο Ιράκ [εικόνες]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Al Alam/ Iraqi military
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το «Ισλαμικό Κράτος» χρησιμοποιεί το πετρέλαιο ως όπλο. Οι τζιχαντιστές πυρπόλησαν πετρελαιοπηγές κοντά στη Μοσούλη με καταστροφικές συνέπειες για τους περίοικους και τη φύση – προμήνυμα ίσως για ακόμη χειρότερα...

Από τότε που αποχώρησαν οι τζιχαντιστές απ' την Καγιάρα, ο ήλιος σταμάτησε να λάμπει για τους κατοίκους της πόλης.

Οι ισλαμιστές εξτρεμιστές πυρπόλησαν τον περασμένο Ιούλιο περισσότερες από 12 πετρελαιοπηγές στην περιοχή σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την ορατότητα στους πιλότους των μαχητικών του διεθνούς συνασπισμού, αλλά και στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη - κι έκτοτε πυκνοί μαύροι καπνοί σκεπάζουν την πόλη.

Η Καγιάρα βρίσκεται στις όχθες του Τίγρη, κάπου 50 χιλιόμετρα νότια της Μοσούλης, του τελευταίου προπυργίου του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Οι σουνίτες εξτρεμιστές είχαν κυριεύσει την περιοχή τον Ιούνιο του 2014, αλλά προ τριμήνου τα ιρακινά στρατεύματα την ανακατέλαβαν.

Mέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν κατάφεραν να σβήσουν τις φωτιές που μαίνονται στις πετρελαιοπηγές -μία εκ των οποίων βρίσκεται εντός κατοικημένης περιοχής.

Μάταια η πυροσβεστική προσπαθεί να σβήσει με νερό την πυρκαϊά.

Οι τζιχαντιστές πυρπολούν πετρελαιοπηγές στο Ιράκ [εικόνες]  | iefimerida.gr 0

Οι περίπου 15.000 κάτοικοι της Καγιάρα είναι αντιμέτωποι με μια καταστροφή.

Ολόκληρη η πόλη είναι σκεπασμένη μ' ένα στρώμα τέφρας.

Ένα νέφος αποφοράς αιωρείται στην ατμόσφαιρα, οι άνθρωποι πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, τσούζουν τα μάτια τους...

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ πάνω από 1.000 κάτοικοι της πόλης χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη. Πουλιά πέφτουν νεκρά απ' τον ουρανό, ενώ το μαλλί των προβάτων, που βόσκουν στη γύρω περιοχή, είναι κατάμαυρο...

Ακόμη όμως κι αν σβήσουν μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες οι πυρκαϊές, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές όχι μόνον για τους κατοίκους, αλλά και για τη φύση.

Χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου χύθηκαν στον ποταμό Τίγρη, απ' όπου αντλούν οι αγρότες νερό.

Τα χωράφια στην Καγιάρα είναι κατάμαυρα και για πολλά χρόνια δεν πρόκειται τίποτε να φυτρώσει...

Η Μοσούλη απειλείται με ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή

Η ιρακινή κυβέρνηση φοβάται ότι η κατάσταση στην Καγιάρα είναι μόνον ένας προάγγελος αυτού που περιμένει τους κατοίκους της Μοσούλης.

Η μεγαλούπολη φιλοξενεί πολλές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, που αν πληγούν στη διάρκεια των μαχών, ή αν τις πυρπολήσουν οι τζιχαντιστές η καταστροφή θα είναι τεράστια, αφού στην πόλη αριθμεί πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Σε κάποιες περιοχές της Μοσούλης βρίσκονται διϋλιστήρια, υδροηλεκτρικά εργοστάσια, μεγάλες αποθήκες καυσίμων και χημικών στα εργοστάσια που εδρεύουν στη βιομηχανική της ζώνη.

Τις περασμένες εβδομάδες οι τρομοκράτες του «Ισλαμικού Κράτους» πυρπόλησαν ήδη κάποιες αποθήκες καυσίμων στα περίχωρα της πόλης για να περιορίσουν την ορατότητα των βομβαρδιστικών του διεθνούς συνασπισμού.

Και δεν σταμάτησαν εκεί: πυρπόλησαν και μια πτέρυγα του εργοστασίου παραγωγής θείου στο Μισράκ, νότια της Μοσούλης, με αποτέλεσμα πολλοί περίοικοι να πεθάνουν έκτοτε απ' την εισπνοή των δηλητηριωδών αερίων...


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ