Γιατί οι εκλογές στην Αμερική γίνονται πάντα Τρίτη; [βίντεο] - iefimerida.gr

Γιατί οι εκλογές στην Αμερική γίνονται πάντα Τρίτη; [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντίθετα με το τι συμβαίνει στις περισσότερες χώρες που διοργανώνουν τις εκλογές τους την Κυριακή, οι Αμερικανοί ψηφίζουν για την εκλογή προέδρου τους την Τρίτη. Πρόκειται για μια ιστορική κληρονομιά.


Η «Election Day», το όνομα που δόθηκε στις ΗΠΑ για τις εκλογές (προεδρικές αλλά και βουλευτικές) είναι πάντα Τρίτη. Αυτός ο κανόνας θεσπίστηκε το 1848 και ισχύει από τότε. Μια ημερομηνία η οποία δεν είναι εγγεγραμμένη ούτε στην Δήλωση Ανεξαρτησίας ούτε στο Σύνταγμα των ΗΠΑ. Γιατί λοιπόν την Τρίτη; Και γιατί πάντα Νοέμβριο;

Μεταξύ 1788-1845, οι πολιτείες καθόριζαν τις δικές τους εκλογικές ημερομηνίες, κάτι που άφηνε τη χώρα σε πλήρες χάος.

Γιατί οι εκλογές στην Αμερική γίνονται πάντα Τρίτη; [βίντεο] | iefimerida.gr 0


Η τρελή αυτή εκλογική κούρσα που μαινόταν σε όλες τις ΗΠΑ έφερνε τους ψηφοφόρους στα παραβάν την πρώτη Τετάρτη του Δεκεμβρίου. Το 1792 πέρασε ένας νόμος που καθόριζε πλέον την προεκλογική περίοδο σε 34 ημέρες πριν από τη στιγμή της αναμέτρησης.
Ο Νοέμβριος ήταν μήνας ιδανικός για την αγροτική αμερικανική κοινωνία: ο θερισμός είχε μόλις τελειώσει και ο χειμώνας δεν είχε χτυπήσει ακόμα, κάνοντας την εποχή να φαντάζει ευοίωνη για τη μεγάλη γιορτή της δημοκρατίας.

Το 1845 η Γερουσία αποφάσισε ότι η ψήφος θα έπρεπε να γίνει την ίδια ημέρα σε όλη τη χώρα, όταν οι σοδιές έχουν μαζευτεί και το χιόνι δεν έχει ακόμη κάνει την εμφάνισή του ώστε να μπλοκάρει τους δρόμους.
Η επιλογή έγινε για την Τρίτη. Στην Αμερική εκείνης της εποχής, οι μετακινήσεις γίνονταν ακόμη με άλογο, οι αποστάσεις ήταν τεράστιες και ο πληθυσμός κυρίως αγροτικός. Σε αυτή την Αμερική των γουέστερν δεν υπήρχε περίπτωση να πάνε οι άνθρωποι να ψηφίσουν μια Κυριακή, που είναι η ημέρα αφιερωμένη στον Κύριο. Αποτέλεσμα, η ημέρα της ψηφοφορίας επελέγη η Τρίτη, ώστε οι άνθρωποι να ταξιδεύουν την Δευτέρα, να ψηφίζουν και να επιστρέφουν στο σπίτι τους.

Γιατί οι εκλογές στην Αμερική γίνονται πάντα Τρίτη; [βίντεο] | iefimerida.gr 1


Αλλά αυτό που έμοιαζε λογικό το 1848, δείχνει παράλογο σήμερα. Η Τρίτη είναι ημέρα εργασίας και οι εκλογές μπορεί να είναι πρόβλημα για όσους εργάζονται, γι'αυτό παρουσιάζονται μεγάλα ποσοστά αποχής.

Και ένα βιντεάκι (στα αγγλικά) που εξηγεί γιατί οι Αμερικανοί ψηφίζουν Τρίτη:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Εκλογές Αμερική Τρίτη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ