Τροχοπέδη στο PSI το επιτόκιο και το δίκαιο των νέων ομολόγων - iefimerida.gr

Τροχοπέδη στο PSI το επιτόκιο και το δίκαιο των νέων ομολόγων

psi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης για το κλείδωμα του πλαισίου που θα διέπει το PSI. Οι εκτιμήσεις συνεργατών του Λουκά Παπαδήμου εκτιμούν ότι το σύνολο της διαπραγμάτευσης θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, ωστόσο το πλαίσιο θα είναι έτοιμο "πολύ νωρίτερα", αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί και να έχει λήξει τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου.

Στη διαπραγμάτευση αυτή «όλα είναι ανοικτά» σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, καθώς τα πάντα μπορούν να ανατραπούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει κλείσει ακόμη ούτε το ύψος του επιτοκίου, ούτε το δίκαιο που θα διέπει τις εγγυήσεις για την ανταλλαγή ομολόγων. Όταν κυβερνητικές πηγές ερωτώνται αν συζητά η κυβέρνηση Παπαδήμου και το βρετανικό δίκαιο απαντούν: «Όλα μέσα στη συζήτηση είναι».

Η υπόθεση δεν είναι καθόλου «λεπτομέρεια» καθώς, η κρίσιμη διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι αν τα ελληνικά ομόλογα έγκεινται στο βρετανικό δίκαιο, τα collaterals θα είναι στα χέρια των πιστωτών μας, οι οποίοι θα μπορούν να ζητήσουν κατασχέσεις κρατικής περιουσίας ακίνητα, εταιρείες) εφόσον το θελήσουν. Αντιθέτως, αν υπαχθούν στο ελληνικό δίκαιο, οι δανειστές δεν έχουν δικαίωμα διεκδίκησης εμπράγματων εγγυήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι προ μερικών μόνο ημερών, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, είχε δηλώσει δημοσίως πως οι διαπραγματεύσεις για το PSI έχουν κολλήσει εξαιτίας αυτού ακριβώς του αιτήματος, να προχωρήσει δηλαδή η συμφωνία των Βρυξελλών για κούρεμα 50% με βάση την ελληνική νομοθεσία. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι στην συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου (η οποία είναι στον «αέρα» πλέον) περιγράφεται ότι «η κυριότητα του προγράμματος είναι ελληνική».

«Αν πετύχεις καλό επιτόκιο, δίνεις κάτι άλλο» λένε πηγές κοντά στον Λουκά Παπαδήμο που αφήνουν να εννοηθεί επίσης ότι ανοικτό εξακολουθεί να είναι και το θέμα των κοινών ή προνομιούχων μετοχών. Ως εκ τούτου, δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα δεχθεί το βρετανικό δίκαιο, ως αντάλλαγμα μεγαλύτερου haircut. Κυβερνητικοί παράγοντες διευκρίνιζαν πάντως πως το PSI θα είναι εθελοντικό.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να δηλώνει εξάλλου αδυναμία πρόβλεψης επιτυχίας των στόχων του προϋπολογισμού, όπως ομολόγησε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης. «Δεν υπάρχει εκτίμηση» λένε αρμόδιες πηγές. Όταν ερωτούνται για την λήψη νέων μέτρων απαντούν πως «αν φτάσουμε εκεί το θέμα είναι τι μέτρα και πότε;» και επισημαίνουν ότι «το θέμα είναι να φτιάξουμε και ένα δικό μας πλαίσιο μεταρρυθμιστικό όχι μόνο μέτρα για το μνημόνιο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ