Πέθανε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ιλ - iefimerida.gr

Πέθανε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ιλ

Βόρεια Κορέα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ιλ άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο σε ηλικία 69 ετών. Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε από την κρατική τηλεόραση με την παρουσιάστρια να είναι ντυμένη στα μαύρα και να ενημερώνει τους τηλεθεατές πως ο Κιμ Γιονγκ Ιλ απεβίωσε από «φυσική και διανοητική υπερκόπωση». Ωστόσο λίγο αργότερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι ο θάνατός του επήλθε από καρδιακή προσβολή. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί στην Πιονγκιάνγκ στις 28 Δεκεμβρίου.

O Κιμ Γιονγκ-Ιλ ανέλαβε την ηγεσία της χώρας το 1994, μετά το θάνατο του πατέρα του. Κληρονόμησε την ηγεσία της Βόρειας Κορέας από τον πατέρα του Κιμ Ιλ-Σουνγκ. Λίγο αφότου ανέλαβε την εξουσία, η χώρα επλήγη από επισιτιστική κρίση λόγω των απερίσκεπτων οικονομικών μεταρρυθμίσεων και οι ελάχιστες σοδειές οδήγησαν στο θάνατο περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Το καθεστώς του έγινε αντικείμενο σκληρής κριτικής για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ήταν στην διεθνή απομόνωσης, εξαιτίας των επιδιώξεών του για πυρηνικά όπλα.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν αναλαμβάνει τα ηνία της Βόρειας Κορέας

Τη θέση του πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ιλ αναλαμβάνει πλέον ο γιος του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Ήδη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA τον χαρακτήρισε «μεγάλο διάδοχο», εξέλιξη που είχε θεωρηθεί βέβαια εδώ και καιρό, ενώ ο Βορειοκορεάτης ηγέτης ήταν ακόμα εν ζωή.

Συναγερμός στην Νότιο Κορέα - Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ

Η είδηση του θανάτου του Κιμ Γιονγκ Ιλ σήμανε συναγερμό στην Νότια Κορέα, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας της χώρας «η ανησυχία της Νότιας Κορέας είναι ειλικρινά εγγυημένη, καθώς μία μη ασφαλής Β.Κορέα μπορεί να είναι ακόμη πιο επικίνδυνη Β.Κορέα.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του προέδρου της Νότιας Κορέας συγκαλείται και το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας της χώρας.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα είχε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Λι Μιουνγκ-μπακ, μετά την είδηση του θανάτου του ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Οπως ανακοίνωσε το γραφείο του Λι Μιουνγκ-μπακ, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν γύρω στις 05:00 GMT και συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για τη διαχείριση της κατάστασης μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Κιμ.

Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ενημερωθεί για την είδηση του θανάτου Κιμ Γιονγκ-Ιλ, καθώς και ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι σε στενή επαφή με συμμάχους στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι στη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο, καθώς και στην ελευθερία και την ασφάλεια των συμμάχων μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, σε γραπτή δήλωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ