Ανησυχητικές εκτιμήσεις από τη Κομισιόν για το κίνδυνο φτώχειας στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Ανησυχητικές εκτιμήσεις από τη Κομισιόν για το κίνδυνο φτώχειας στην Ελλάδα

Ελλάδα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Έχοντας ήδη καταταχθεί ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, ειδικά στις ηλικίες έως 24 ετών, όπου «πρωταθλήτρια» παραμένει η Ισπανία, η Ελλάδα θα πρέπει να ετοιμάζεται να δεχθεί σε δεύτερο χρόνο το «βάρος» των αιματηρών περικοπών που έχουν γίνει έως τώρα, όπως επισημαίνει σε Έκθεση της για την απασχόληση η Κομισιόν.

Ειδικότερα, στην εν λόγω Έκθεση, η Κομισιόν χαρακτηρίζει κατ' αρχήν την Ελλάδα ως μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες, παρά το ότι η δυναμική ανάπτυξης από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 βοήθησε στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου κι αυτό γιατί οι κοινωνικές μεταβιβάσεις ελάχιστα έχουν συμβάλει στη μείωση του ποσοστού φτώχειας (περίπου στο 20%).

Αυτό που προκαλεί, ωστόσο, μεγαλύτερη αίσθηση είναι η εκτίμηση της Κομισιόν ότι «οι επιπτώσεις από τις τελευταίες περικοπές στον Προϋπολογισμό κι από τη πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση, θα γίνουν πλήρως αισθητές αργότερα», συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι επί του παρόντος είναι αξιοσημείωτη η επίπτωση στις ευκαιρίες απασχόλησης, με την ανεργία των νέων να στέλνει ηχηρά σήματα κινδύνου.

Ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση προκαλεί η διαπίστωση της Κομισιόν για τα επίπεδα των κατώτατων μισθών σε σχέση με το πλέγμα κοινωνικής προστασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα έχει τους χαμηλότερους κατώτερους μισθούς μετά την Ισπανία και τη Πορτογαλία, χωρίς όμως το προνοιακό και το φορολογικό σύστημα να διασφαλίζει μια κατάλληλη βοήθεια προς τους εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα.

Με δεδομένες, μάλιστα, τις υψηλές εισφορές και τη μεγάλη φορολογία, το διαθέσιμο εισόδημα των χαμηλά αμοιβόμενων εργαζομένων, είναι μικρό, συμβάλλοντας έτσι στα υψηλά ποσοστά φτώχειας..

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ