Τίμο Σόινι: «Η Ελλάδα είναι σε λάθος νόμισμα» - iefimerida.gr

Τίμο Σόινι: «Η Ελλάδα είναι σε λάθος νόμισμα»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι εθνικιστές "Πραγματικοί Φινλανδοί" είχαν σημαντικότατα κέρδη στις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη Φινλανδία, αυξάνοντας τους κινδύνους "διαταραχών" στην οικονομική βοήθεια που η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να δώσει προς την Πορτογαλία.

Η νίκη του ακροδεξιού κόμματος του Τίμο Σόινι αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλες αναταράξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού το ξενοφοβικό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα διαμαρτυρίας του οποίου ηγείται δεν θέλει σε καμία περίπτωση την δημοσιονομική στήριξη των χωρών του Νότου και της Ιρλανδίας. «Είμαστε εναντίον μιας αλληλεγγύης που απειλεί την ανεξαρτησία των κυρίαρχων κρατών», δήλωσε ο ηγέτης των Αληθινών Φινλανδών και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία βρέθηκαν σε λάθος νόμισμα και υποβάλλουν σε μεγάλες δοκιμασίες τους λαούς τους.

Η κεντροδεξιά "Εθνική Συμμαχία" που είναι και σήμερα στην κυβέρνηση και στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Φινλανδίας, θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη νέα Βουλή με 44 από τις 200 έδρες και ποσοστό 20,4%. Τα αποτελέσματα δίνουν τη δυνατότητα στον Γίρκι Κατάινεν, ηγέτη της Εθνικής Συμμαχίας και υπουργό Οικονομικών, να είναι αυτός που θα λάβει το χρίσμα σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Όμως οι "Αληθινοί Φινλανδοί" ήταν αυτοί που κέρδισαν τα περισσότερα μετά τις χθεσινές εκλογές, καθώς από 6 έδρες που κατείχαν έφθασαν τις 39, συγκεντρώνοντας το 19% των ψήφων. "Πρόκειται για ιστορική αλλαγή" είπε ο Τίμο Σόινι, ηγέτης του κόμματος. Το αποτέλεσμα δείχνει τη μεταστροφή του απλού Φινλανδού ψηφοφόρου...προς εθνικιστικές λύσεις για την αντιμετώπιση κυρίως της πλημμυρίδας των οικονομικών μεταναστών. Ο Μάρι Κιβινιέμι, πρωθυπουργός μέχρι σήμερα, δήλωσε ότι το κεντρώο κόμμα του θα παραμείνει στην αντιπολίτευση, καθώς συγκέντρωσε μόλις το 15,8% και έχασε 15 έδρες.

Με τα αποτελέσματα αυτά, το εθνικιστικό και αντι-μεταναστευτικό κόμμα των "Πραγματικών Φινλανδών" είναι φαβορί να προσκληθεί στον σχηματισμό μιάς συμμαχίας. Τα αποτελέσματα του δίνουν τον τίτλο του απόλυτου ρυθμιστή. Η νέα κυβέρνηση πιστεύεται ότι θα αναλάβει τα καθήκοντά της στα μέσα Μαΐου. Η πιθανή συμμετοχή των εθνικιστών στην κυβέρνηση της Φινλανδίας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε όλη την Ευρωζώνη. Πολιτικοί αναλυτές στη Φινλανδία εκτιμούν ότι η ενδεχόμενη συμμετοχή των "Πραγματικών Φινλανδών" στη νέα κυβέρνηση θα μειώσει τουλάχιστον κατά έναν τόνο τη ρητορική του κόμματος κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της στήριξης που αυτή παρέχει στις οικονομίες των κρατών του νότου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ