Η Μόσχα είναι θερινός προορισμός -Τα καλύτερα πάρκα για καλοκαιρινούς περιπάτους [εικόνες]

Μπορεί στο άκουσμα Μόσχα οι περισσότεροι ταξιδιώτες να σκέφτονται πολικό κρύο και χιόνια, ωστόσο η πρωτεύουσα της Ρωσίας είναι ένας πολύ ωραίος καλοκαιρινός προορισμός.

Πολλές πρωτεύουσες του κόσμου μπορούν να ζηλέψουν τη Μόσχα: δύσκολα συναντάς τέτοια ποικιλία πάρκων σε άλλες πόλεις του κόσμου.
Χωρίς να εγκαταλείψουν την πόλη, οι κάτοικοι της Μόσχας και οι επισκέπτες της μπορούν να επισκεφθούν πάρκα πολιτισμού και αναψυχής, άλση και απλά μικρές πράσινες γωνιές σε πολυάριθμες καταπράσινες πλατείες.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των πάρκων εμφανίσθηκε στην περιοχή φυσικών χώρων πρασίνου, καθώς η πόλη κτίσθηκε σε κατάφυτη περιοχή, όμως τα πρώτα διαμορφωμένα πάρκα στη Μόσχα έκαναν την εμφάνισή τους κατά τον 17ο και 18ο αιώνα.

Η πόλη σήμερα έχει πάνω από 120 πάρκα. Άφθονο πράσινο, σκιερές γωνίες, κιόσκια, αλλέες, χλοοτάπητες, εδώ μπορείς κανείς να κάνει τον πρωινό του περίπατο, να τρέξει με πατίνια ή με ποδήλατο, να αναπνεύσει δροσερό αέρα, να κάνει ακόμα και πικ-νικ.

Τα πάρκα Γκόρκι, «Πακλόναγια Γκορ», «Σοκόλνικι» είναι μερικά από τα πιό δημοφιλή μέρη για καλοκαιρινή ανάπαυλα, αλλά δεν είναι τα μοναδικά. Θα σας μιλήσουμε για μερικά απ' αυτά, αλλά η επιλογή είναι δική σας.

Γκόρκι Παρκ
Το κεντρικό πάρκο πολιτισμού και αναψυχής Γκόρκι άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του το 1928, ενώ το 2011 υποβλήθηκε σε ολοκληρωτική ανακαίνιση. Το πάρκο μεταμορφώθηκε σημαντικά και τώρα προκαλούν χαρά στους επισκέπτες το πράσινο γκαζόν, τα όμορφα καλλωπισμένα μονοπάτια για περιπάτους, καθώς και μια πληθώρα εγκαταστάσεων τέχνης και πολλές περιοχές για υπαίθριες δραστηριότητες. Εδώ μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος του ποταμού, να νοικιάσετε ποδήλατο, να πάτε σε θερινό κινηματογράφο, να ακούσετε συναυλία και να τσιμπήσετε κάτι νόστιμο. Ή απλώς να κάνετε ηλιοθεραπεία στο γρασίδι, ειδικά αν καταφέρετε να βρείτε μια ελεύθερη ξαπλώστρα. Το πάρκο Γκόρκι εύκολα θα γίνει το ιδανικό μέρος για την καλοκαιρινή διασκέδαση και τους περιπάτους.

© Sputnik/Vladimir Fedorenko

Νιεσκούτσνι σαντ
Αν από το Γκόρκι Παρκ συνεχίσετε να περπατάτε κατά μήκος της προκυμαίας, μακριά από το κέντρο της πόλης, μπορείτε να φθάσετε στο Νιεσκούτσνι σαντ. Εδώ βρίσκονται μερικές από τις πιο ρομαντικές αλέες, ιδανικές για ήρεμους περιπάτους. Εξάλλου, στο πάρκο υπάρχουν πολλά πουλιά και απόλυτα φιλικοί σκίουροι.


© Sputnik/Vladimir Astapkovich

«Μουζέον» παρκ
Από την άλλη πλευρά, το Γκόρκι Παρκ συνορεύει με το «Μουζέον» παρκ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο γλυπτών στη Ρωσία, στο έδαφος του οποίου βρίσκονται πάνω από 1.000 μοναδικά εκθέματα. Εδώ συχνά διοργανώνονται διάφορες αστικές δραστηριότητες και συναυλίες.


© Sputnik/Sergey Pyatakov

«Κούσκοβο»
Στα πάρκα μπορείς να αγγίξεις την τελειότητα, κυρίως σ' αυτά που απλώνονται γύρω από παλιά αρχοντικά. Για παράδειγμα, ένα υπέροχο μέρος για περπάτημα θεωρείται το «Κούσκοβο», όπου πράσινοι χώροι, μονοπάτια και λίμνες περιβάλλουν το ομώνυμο αρχοντικό, που κάποτε ανήκε στο διάσημο γένος των Σερεμέτιεφ. Το υπέροχο κτήμα του Κούσκοβο απέκτησε τη σημερινή του μορφή τον 18ο αιώνα. Το κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνει το κυρίως μέγαρο, ιταλικά και ολλανδικά σπιτάκια, θερμοκήπια, ένα σπήλαιο, θέατρο και μία εκκλησία με παρεκκλήσι. Ιδιαίτερη γοητεία προσδίδουν στο αρχοντικό ο υπέροχος γαλλικός κήπος με τα περιποιημένα στολισμένα παρτέρια και τα μικρά μαρμάρινα αγάλματα και οβελίσκους.


© Sputnik/Vladimir Vyatkin

«Σοκόλνικι»
Το «Σοκόλνικι» είναι ένα από τα παλαιότερα πάρκα της Μόσχας — επίσης γνωστό τόσο στους Μοσχοβίτες όσο και στους επισκέπτες της πρωτεύουσας. Και είναι ιδανικό για τους οπαδούς των περιποιημένων μονοπατιών και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, καθώς και για τους λάτρεις της άγριας φύσης. Στο κεντρικό τμήμα του πάρκου βρίσκονται εστιατόρια, αξιοθέατα, και ακόμη σπα με πισίνες, ξαπλώστρες και ένα καφέ με καλοκαιρινή βεράντα. Το μεγαλύτερο μέρος του πάρκου καλύπτεται από θάμνους και δένδρα, απουσιάζουν σχεδόν τα πλακόστρωτα μονοπάτια, όμως έχεις τη δυνατότητα να ξεφύγεις από τον θόρυβο της πόλης και να ακούσεις το κελάηδισμα των πουλιών. Επίσης, το «|Σοκόλνικι» αποτελεί παράδεισο για τους ποδηλάτες, καθώς το μήκος του ποδηλατόδρομου είναι πάνω από 10 χιλιόμετρα.


© Sputnik/Evgenyi Samarin

Ιζμαήλοβσκι παρκ
Με παρόμοιο τρόπο έχει διαμορφωθεί και το άλλο πάρκο της Μόσχας, το «Ισμαήλοβσκι παρκ». Εδώ μπορείτε να κάνετε μεγάλους περιπάτους σε διαμορφωμένα μονοπάτια και ανά πάσα στιγμή να σταματάτε σε αξιοθέατα και εστιατόρια. Και αν επιθυμείτε να έχετε γύρω σας περισσότερο πράσινο και λιγότερους ανθρώπους, μπορείτε να πάτε πιο μακριά από το κέντρο του πάρκου και να περπατήσετε σε ένα πευκόδασος ή σε ένα άλσος από σημύδες.


© Sputnik/Aleksandr Kozhohin

Πάρκο της Νίκης
Στο Πάρκο της Νίκης μοιάζει απίθανο να ξεφύγεις από τη φασαρία της πόλης: αυτό το μέρος είναι εδώ και καιρό πολύ δημοφιλές στους κατοίκους. Εδώ όμως υπάρχουν πάνω από 1.418 συντριβάνια, από τον αριθμό των ημερών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου). Ομως παρά τη σοβαρή ιστορική σημασία αυτού του τόπου, είναι ευχάριστο να περπατήσετε ή να κάνετε τον γύρο του πάρκου με ποδήλατο.

Πηγή: greece-russia2016.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ