Sun: Δημοσιογράφος μας απέτρεψε τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Λονδίνου - iefimerida.gr

Sun: Δημοσιογράφος μας απέτρεψε τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Λονδίνου

Φωτογραφία: FACUNDO ARRIZABALAGA/EPA/ΑΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια ανατριχιαστική αποκάλυψη έκανε η γνωστή βρετανική εφημερίδα «SUN» ξεσκεπάζοντας μια επιχείρηση στρατολόγησης από τζιχαντιστές του ISIS νεαρών Βρετανών στο Λονδίνο και αποτρέποντας μια επικείμενη τρομοκρατική επίθεση.

Ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας, σε μια δίμηνη μυστική αποστολή, ήρθε σε επαφή με έναν άνδρα, μαχητή του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος και αναζητούσε «μοναχικούς λύκους» που θα πραγματοποιούσαν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στο Λονδίνο.

Η επίθεση θα γινόταν σύμφωνα με τον σχεδιασμό την περασμένη Δευτέρα, με στόχο το Big Ben, την London Bridge ή κάποιο μεγάλο εμπορικό κέντρο, τοποθεσίες που η MI5 και το ειδικό τμήμα της αστυνομίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ζήτησε από το βρετανικοί ταμπλόιντ να μην αποκαλύψει.

Όλα τα στοιχειά της δίμηνης «συνεργασίας» μεταξύ του Βρετανού δημοσιογράφου και του στρατολόγου τζιχαντιστή, ο οποίος κατονομάστηκε σε δημοσίευμα της «Sun» την Πέμπτη ως ο Abu Muslim Khurasani, έχουν διαβιβαστεί στην αντιτρομοκρατική, κάτι που επιβεβαίωσε και η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλυπτικά δημοσιεύει η εφημερίδα, με σοκαριστικές λεπτομέρειες για τους μεταξύ τους διάλογους και συνεννοήσεις, ο τζιχαντιστής έδινε εντολές μέσω της εφαρμογής «telegram» στον δημοσιογράφο για τα υλικά που πρέπει να προμηθευτεί για να «παγιδεύσει» το αυτοκίνητο, με το οποίο και θα πραγματοποιούσε την επίθεση αυτοκτονίας.

Μάλιστα, ο Khurasani έστειλε και ένα εγχειρίδιο-οδηγό κατασκευής και συνδεσμολογίας των εκρηκτικών και επόπτευε κάθε βήμα της κατασκευής του όπλου που θα έσπερνε τον θάνατο στην βρετανική πρωτεύουσα.

Σε ένα από τα μηνύματά του ο τζιχαντιστής λέει χαρακτηριστικά στον ρεπόρτερ ότι θα πρέπει «να διδαχθεί από την επίθεση στην Νίκαια» και «να επιλέξει ένα μέρος και τον χρόνο που θα σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους».

Ο Khurasani, σε άλλο μήνυμα του, το οποίο στάλθηκε την Κυριακή το βράδυ, πιστεύοντας ότι όλα είναι έτοιμα για την μεγάλη επίθεση την επόμενη μέρα, λέει σε μια προσπάθεια να «εμψυχώσει» τον δημοσιογράφο, «Θα σε θυμόμαστε για πάντα, αδερφέ μου, όπως όλα τα άλλα αδέρφια που έκαναν αυτό... Αύριο, Θεού θέλοντος (Inshallah)».

Στο τελευταίο μήνυμα του ο Khurasani, που από το όνομα οι αρχές υποπτεύονται ότι είναι αφγανικής καταγωγής, γράφει: «Αν τα καταφέρουμε να χτυπήσουμε αυτό το μέρος, η ζημιά θα είναι μεγάλη... η ζωή είναι πολύ σύντομη και όλοι θα συναντηθούμε στο Jannah (παράδεισος)» για να καταλήξει, ενημερώνοντας το ρεπόρτερ, ότι «σβήνει τη συνομιλία τους από την εφαρμογή».

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Met (Αστυνομία του Λονδίνου), Dean Haydon, δήλωσε για τις αποκαλύψεις της Sun: «Είναι πάντα χρήσιμο όταν οι δημοσιογράφοι μοιράζονται με την αστυνομία πληροφορίες που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν τρομοκρατική ενέργεια ή εγκληματική δραστηριότητα».

Ενώ ο πρώην Διοικητής της Σκότλαντ Γιάρντ, John O Connor δήλωσε στο βρετανικό ταμπλόιντ ότι «οι πληροφορίες της Sun δείχνουν τη σοβαρότητα του κινδύνου που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο» και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην καλή τύχη, υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι από αυτούς που είναι διατεθειμένοι να μας επιτεθούν. Θα συμβεί εδώ οπωσδήποτε, είναι μόνο θέμα χρόνου. Δεν ξέρω γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν θα συμβεί σε εμάς».

Οι αρχές δεν έχουν προβεί ακόμη σε ανακοινώσεις σχετικά με την τύχη του Khurasani και την πορεία των ερευνών για τον εντοπισμό του, διαβεβαιώνουν όμως ότι η αντιτρομοκρατική διεξάγει όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ