Η Γαλλία ξανά σε πόλεμο -Τζιχαντιστές έσφαξαν ιερέα στη Νορμανδία - iefimerida.gr

Η Γαλλία ξανά σε πόλεμο -Τζιχαντιστές έσφαξαν ιερέα στη Νορμανδία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο τρόμος επέστρεψε ξανά στη Γαλλία. Δύο τζιχαντιστές εισέβαλαν σε εκκλησία σε πόλη της Νορμανδίας, γονάτισαν και έσφαξαν με μαχαίρι τον 86χρονο ιερέα Jacques Hamel και τραυμάτισαν άλλα τέσσερα άτομα, με το ένα να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Η τρομοκρατική οργάνωση ISIS ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης. Οι δύο δράστες σκοτώθηκαν επί τόπου, από τα πυρά της γαλλικής αστυνομίας.

19:55 Την Τετάρτη στις 8:45 στο Μέγαρο Ελιζέ θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφάλειας και Αμυνας υπό τον Ολάντ. Νωρίτερα στις 8 το πρωί ο πρόεδρος της Γαλλίας θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους διαφορετικών θρησκειών ενώ στις 9.30 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.

19:15 Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τη σφαγή του καθολικού ιερέα -Προσφέρουν βοήθεια στη Γαλλία
«Με τον πιο έντονο τρόπο» καταδίκασε ο Λευκός Οίκος την επίθεση στην οποία έχασε τη ζωή του ένας ιερέας σε μια εκκλησία της βορειοδυτικής Γαλλίας.
Οι ΗΠΑ προσφέρουν βοήθεια στις γαλλικές αρχές στις έρευνες για την ενέργεια αυτή, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
«Η Γαλλία και οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει μια κοινή δέσμευση για την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας όλων των πίστεων, και η σημερινή βία δεν κάμπτει αυτή τη δέσμευση», σημείωσε σε ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

19:02 Μπαϊρού (αντιπολίτευση): Το χωριό έχει τζαμί σαλαφιστών και κοινότητα φανατικών
Ο πρόεδρος του κόμματος της αντιπολίτευσης Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε ότι στο χωριό Saint-Etienne-de-Rouvray, όπου έγινε η σφαγή του ιερέα υπάρχει «ένα τζαμί σαλαφιστών» και μια «κοινότητα φανατικών» και πρόσθεσε ότι είναι λυπηρό ότι έμεινε αφύλακτη η εκκλησία που βρίσκεται ακριβώς δίπλα τους.
«Είμαστε στο Saint-Étienne-du-Rouvray και όλος ο κόσμος ήξερε ή θα έπρεπε να ξέρει ότι σε αυτή την πόλη υπάρχει ένα τζαμί σαλαφιστών και μια κοινότητα φανατικών, μεταξύ της οποίας υπήρχαν μέλη που είχαν φύγει για τη Συρία, ενώ ο δολοφόνος είχε ήδη προσπαθήσει να πάει», δήλωσε ο Φρανσουά Μπαϊρού.
«Το να αφήνεις χωρίς ασφάλεια μια εκκλησία, χριστιανική, δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί», πρόσθεσε.

Η Γαλλία ξανά σε πόλεμο -Τζιχαντιστές έσφαξαν ιερέα στη Νορμανδία | iefimerida.gr 0

18:48 Το Εθνικό Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΝΑ) της Γαλλίας έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από το 2009 που δείχνει τον παπά που δολοφονήθηκε στην εκκλησία του Saint-Etienne-du-Rouvray από τρομοκράτες.

18:41 Το τοπικό Συμβούλιο των μουσουλμάνων θα τηρήσει ενός λεπτού σιγή την Παρασκευή προς τιμήν των θυμάτων της επίθεσης του ισλαμικού κράτους στην εκκλησία του Saint-Etienne-du-Rouvray.

18:40 Οι επίσκοποι της Γαλλίας καλούν όλους τους καθολικούς σε νηστεία και προσευχή την Παρασκευή:

Η Γαλλία ξανά σε πόλεμο -Τζιχαντιστές έσφαξαν ιερέα στη Νορμανδία | iefimerida.gr 1

18:35 Η γαλλική αστυνομία έκανε έφοδο σε σπίτι στο χωριό όπου έγινε η σφαγή του ιερέα και όπου ζούσε ο ένας από τους τρομοκράτες.

Ας σημειωθεί ότι ο εν λόγω τρομοκράτης είχε φυλακιστεί και βρισκόταν σε κράτηση στο σπίτι των γονιών του, στο χωριό όπου έκανε τη σφαγή, με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Η Γαλλία ξανά σε πόλεμο -Τζιχαντιστές έσφαξαν ιερέα στη Νορμανδία | iefimerida.gr 2

Πώς έγινε η σφαγή

Ολα ξεκίνησαν όταν δύο δράστες, ένας εκ των οποίων σύμφωνα με μάρτυρες φορούσε ισλαμιστική ενδυμασία, εισέβαλαν γύρω στις 9:45 το πρωί τοπική ώρα στην εκκλησία με μαχαίρια, την ώρα της λειτουργίας και έπιασαν ομήρους πέντε ανθρώπους, στο χωριό Saint-Etienne-du Rouvray της Νορμανδίας, βόρεια της Γαλλίας.

Επιτόπου έφτασε άμεση δύναμη της αστυνομίας και κλήθηκαν οι ειδικές δυνάμεις. Αμέσως πήραν θέση ελεύθεροι σκοπευτές γύρω από την εκκλησία, ενώ δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας έψαξαν σπιθαμή προς σπιθαμή τον χώρο γύρω από την εκκλησία για εκρηκτικά. Η ομηρία έληξε δύο ώρες μετά, στις 11 τοπική ώρα, όταν οι ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν τους δύο δράστες.

Η Γαλλία ξανά σε πόλεμο -Τζιχαντιστές έσφαξαν ιερέα στη Νορμανδία | iefimerida.gr 3

Ολάντ: Τo Daesh μας έχει κηρύξει τον πόλεμο

«Αυτοί που επλήγησαν είναι οι καθολικοί, αλλά επίσης αυτό αφορά τους Γάλλους στο σύνολό τους», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ από τον τόπο της νέας τραγωδίας στη χώρα του.

Ο Γάλλος Πρόεδρος κάλεσε τους Γάλλους να ενωθούν απέναντι στην τρομοκρατία και να συγκροτήσουν «ένα μέτωπο που κανείς να μην μπορεί να διαρρήξει».

«To Daesh (ISIS) μας έχει κηρύξει τον πόλεμο και εμείς πρέπει να αγωνιστούμε σε αυτόν τον πόλεμο με όλα τα μέσα, με σεβασμό στο κράτος δικαίου, όλα όσα μας κάνουν μια δημοκρατία», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Ολάντ.

Η Γαλλία ξανά σε πόλεμο -Τζιχαντιστές έσφαξαν ιερέα στη Νορμανδία | iefimerida.gr 4

Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη γαλλική εκκλησία
Πανηγυρίζουν οι τζιχαντιστές για το τελευταίο χτύπημα στη Γαλλία, τον αποκεφαλισμό ενός ιερέα σε εκκλησία της Νορμανδίας. Συγκεκριμένα, το προσκείμενο στο ISIS πρακτορείο A’maq ανέφερε επισήμως ότι «δύο στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους» πραγματοποίησαν την άγρια επίθεση στη Γαλλία. Την ίδια ώρα, υποστηρικτές του ISIS πανηγύριζαν για την τρομακτική επίθεση στη γαλλική εκκλησία, η οποία φέρεται να ήταν σε μια λίστα που θα γίνονταν χτυπήματα και η οποία βρέθηκε στα χέρια της γαλλικής αστυνομίας τον Απρίλιο του 2015, μετά τη σύλληψη ενός εξτρεμιστή.

Η Γαλλία ξανά σε πόλεμο -Τζιχαντιστές έσφαξαν ιερέα στη Νορμανδία | iefimerida.gr 5
Η Γαλλία ξανά σε πόλεμο -Τζιχαντιστές έσφαξαν ιερέα στη Νορμανδία | iefimerida.gr 6

Ο ιερέας που έσφαξαν οι τζιχαντιστές

Γνωστός στις γαλλικές αρχές ο ένας από τους τζιχαντιστές
Γνωστός στις αρχές ήταν ο ένας από τους δύο δράστες που εισέβαλαν εκκλησία στο χωριό Saint-Etienne-du Rouvray της Νορμανδίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του BFMTV, ο ένας από τους δύο δράστες της επίθεσης στην εκκλησία αναγνωρίστηκε εξ' όψεως και αν επιβεβαιωθεί η ταυτότητά του, θα πρόκειται για άτομο που ήθελε να πάει για τζιχάντ, αλλά τον εμπόδισαν στα σύνορα με την Τουρκία. Το εν λόγω άτομο είχε φυλακιστεί το 2015 και του είχαν τοποθετήσει ηλεκτρονικό βραχιόλι τον Μάρτιο του 2016.

Η Daily Μail αναφέρει πως η εκκλησία που χτύπησαν οι τζιχαντιστές ήταν σε λίστα τρομοκρατών, την οποία είχε εντοπίσει η γαλλική αστυνομία σε σπίτι υπόπτου τον Απρίλιο του 2015.

Από την πλευρά της και η βρετανική Sun αναφέρει πως η εκκλησία στην οποία δολοφονήθηκε ο ιερέας στη Γαλλία από τζιχαντιστές βρισκόταν σε μια λίστα με μέρη που σχεδίαζε επιθέσεις ένας ύποπτος τρομοκράτης του ISIS o οποίος συνελήφθη πριν ένα χρόνο.
Η εκκλησία Saint-Etienne-du-Rouvray της Νορμανδίας ήταν μια από τις καθολικές εκκλησίες που είχαν στοχοποιηθεί από την τρομοκρατική οργάνωση για επίθεση. Συγκεκριμένα η βρετανική εφημερίδα γράφει πως η γαλλική αστυνομία είχε εντοπίσει λίστα με ονόματα εκκλησιών που ήταν στόχοι του ISIS. Η λίστα είχε βρεθεί στο σπίτι του Σιντ Αχμέντ Γκλάμ, 24 ετών, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2015.

Ποιος είναι ο Σιντ Αχμέντ Γκλαμ
Μόλις έγινε γνωστή η επίθεση στη Νορμανδία, γαλλικά μέσα ενημέρωσης έκαναν αναφορές στο όνομα του Αλγερινού Αχμέντ Γκλαμ, φοιτητή πληροφορικής, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2015 λίγο πριν επιτεθεί σε εκκλησίες στο Παρίσι. Μάλιστα όπως αναφέρει και το wikipedia κατά την σύλληψή του, «βρισκόταν σε επικοινωνία με ένα άλλο άτομο το οποίο ενδεχομένως να βρισκόταν στην Συρία, με το οποίο και συνεργαζόταν αναφορικά με τις λεπτομέρειες γύρω από την οργάνωση ενός τρομοκρατικού χτυπήματος, ενώ, ταυτόχρονα, δεχόταν πιέσεις ώστε ο στόχος του να είναι μία εκκλησία».
Στις αρχές του Απριλίου 2015, ο «συνεργός του τού παρείχε επαρκή στοιχεία προκειμένου αυτός να προμηθευτεί οπλισμό. Μετέβη στα προάστια του Παρισιού και μέσα στο πορτμπαγκάζ ενός παρκαρισμένου αυτοκινήτου στον δρόμο, παρέλαβε τον οπλισμό και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα». Το Σάββατο 18 Απριλίου 2015, «ο Σιντ Αχμέντ Γκλαμ έλαβε σειρά νέων μηνυμάτων που τον παρότρυναν « εντόνως » να περάσει στην δράση». Σύμφωνα, πάντοτε, με τον εισαγγελέα, την Κυριακή 19 Απριλίου 2015, νωρίς κατά το πρωινό, επιχείρησε να κλέψει το αυτοκίνητο της Ωρελί Σατελαίν στο Βιλζουΐφ, κοντά στο Παρίσι. Την δολοφόνησε και ο ίδιος έβαλε φωτιά στο αυτοκίνητο, προτού μεταβεί στο 13ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού.

Ετοίμαζε διπλό τρομοκρατικό χτύπημα σε εκκλησίες
Την Κυριακή 19 Απριλίου 2015, προετοίμαζε κατά την διάρκεια της λειτουργίας τρομοκρατικό χτύπημα κατά των δύο κυριότερων εκκλησιών του Βιλζουΐφ: την Σαιν-Σιρ-Σαιντ-Ζυλίτ στο κέντρο και την Σαιντ-Τερέζ στα βόρεια. Σύμφωνα με τον εφημέριο της Σαιν-Σιρ-Σαιντ-Ζυλίτ, εφόσον το χτύπημα λάμβανε χώρα θα επρόκειτο για σφαγή, καθώς 300 άτομα βρίσκονταν εντός της εκκλησίας, ενώ δεν υπήρχε αστυνομική προστασία.

Δεν τον εντόπισαν οι αστυνομικοί
Το απίστευτο είναι πως η γαλλική αστυνομία δεν το είχε εντοπίσει και ουσιαστικά μόνος του παραδόθηκε. Στις 8:50 την Κυριακή 19 Απριλίου κάλεσε στα επείγοντα, καθώς ήταν σοβαρά τραυματισμένος στο ισχίο και την επιγονατίδα από δύο σφαίρες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται να τραυματίστηκε ο ίδιος, ενώ προσπαθούσε να κλέψει αυτοκίνητο. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του από την αστυνομία, ο ίδιος υποστήριξε ότι επρόκειτο για αποτέλεσμα ενός ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.
Η αστυνομία ακολούθησε τα ίχνη αίματος και έφθασε ως το αυτοκίνητό του, μία Renault Mégane, εντός της οποίας βρήκε έναν φάρο, ένα Kalashnikov και ένα πιστόλι.

Τι εντόπισε η αστυνομία στο σπίτι του
Οι ερευνητές εισέβαλαν στο σπίτι του, όπου και βρήκαν τρία επιπλέον Kalashnikov, αλεξίσφαιρα γιλέκα, καθώς και ένα λεπτομερές επιχειρησιακό σχέδιο με υπολογισμό, μάλιστα, της χρονικής απόστασης μεταξύ των διαφορετικών ενοριών που αποτελούσαν στόχο του και των πλησιέστερων αστυνομικών τμημάτων. Προφυλακίστηκε και εισήχθη φρουρούμενος για ιατρική περίθαλψη στο Νοσοκομείο του Οτέλ-Ντιέ, στο Παρίσι.

Η Γαλλία ξανά σε πόλεμο -Τζιχαντιστές έσφαξαν ιερέα στη Νορμανδία | iefimerida.gr 7
Η Γαλλία ξανά σε πόλεμο -Τζιχαντιστές έσφαξαν ιερέα στη Νορμανδία | iefimerida.gr 8
Η Γαλλία ξανά σε πόλεμο -Τζιχαντιστές έσφαξαν ιερέα στη Νορμανδία | iefimerida.gr 9
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ