Φοίνικες και τζιχάντ: Πώς η Γαλλική Ριβιέρα έχει γίνει φωλιά τζιχαντιστών

Με αφορμή την επίθεση στη Νίκαια με τους 84 νεκρούς, το Politico, πριν ακόμη γίνει ανάληψη ευθύνης από το ISIS για την επίθεση, εξηγούσε το πώς η Κυανή Ακτή έχει μετατραπεί σε «φωλιά» τζιχαντιστών.

Γράφει συγκεκριμένα:

«Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη παραλία της Νίκαιας, προς την ενδοχώρα, η κατάσταση δεν θυμίζει σε τίποτα τη χλιδάτη ζωή στα παράλια. Αχαλίνωτη εγκληματικότητα και τζιχαντιστική κουλτούρα κυριαρχούν όπως πουθενά αλλού στην Ευρώπη.

Αυτή η κρυφή πλευρά της Γαλλικής Ριβιέρας έχει εκκολάψει πολλούς υποψήφιους τζιχαντιστές και κοινούς κακοποιούς, οι οποίοι εξουδετερώθηκαν από την αστυνομία το 2014. Εκεί ήταν και το σπίτι του Μοχάμεντ Λαχουαέιγ Μπουχλέλ, του ανθρώπου που προχθές αιματοκύλησε την Νίκαια με ένα φορτηγό-ψυγείο και ένα όπλο.

Μέχρι και χθες το βράδυ δεν είχε ακόμη υπάρξει κάποια άμεση σύνδεση μεταξύ του μακελάρη της Νίκαιας και του ισλαμιστικού κράτους, αν και Ολαντ και Βαλς στις ομιλίες τους χθες είχαν αφήσει να εννοηθεί το αντίθετο, ότι υπάρχει δηλαδή σύνδεση. Ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίθεση ήταν μια τρομοκρατική πράξη που διεξήχθη για να ικανοποιήσει τη σκληρότητα ενός ατόμου ή ενδεχομένως μιας ομάδας, είχε πει.

Ο ΥΠΕΣ Μπερνάρντ Καζνιέφ δήλωσε χθες, από την άλλη, δεν γνωρίζουν την ύπαρξη δεσμών μεταξύ του μακελάρη και ισλαμιστικών τρομοκρατικών ομάδων. Αλλά ο Εμμάνουελ Βαλς δήλωσε χθες βράδυ ότι ο Μπουχλέλ ήταν «ένας τρομοκράτης που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συνδέεται με το ισλαμικό κράτος».

Για τους ντόπιους πολιτικούς και ερευνητές της ριζασποστικοποίησης, η δήλωση του Βαλς δεν αποτέλεσε έκπληξη.

Η Αμελί Μπουκχόμπζα, κλινική ψυχολόγος η οποία έχει συνεργαστεί με τζιχανιστές και τις οικογένειές τους, που ζουν στην περιοχή, για πάνω από μια δεκαετία, είπε ότι όταν έμαθε τι συνέβη σκέφτηκε αμέσως ότι πρόκειται για ενέργεια με άρωμα isis.

«Αμέσως, γνωρίζαμε με τι είχαμε να κάνουμε», έιπε και πρόσθεσε: «Γνωρίζαμε ότι η Νίκαια θα χτυπηθεί. Απλά δεν περιμέναμε ότι θα γίνει την Πέμπτη».
Ο παράγοντας Μοχάμεντε Μεράχ
Σύμφωνα με στοιχεία του γαλλικού ΥΠΕΣ, η παραθαλάσσια πλευρά των Αλπεων η οποία περιλαμβάνει τη Νίκαια και τις Κάννες, αν και στο ευρύ κοινό είναι γνωστές για το κινηματογραφικό φεστιβάλ και τα τεράστια γιοτς, αποτελεί την κυρίαρχη φωλιά αναπαραγωτής της τζιχαντιστικής ιδεολογίας στη Γαλλία.

Ενας στους 10 Γάλλους που πήγαν στη Συρία για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος προέρχονται από την περιοχή αυτή, ενώ στο μικροσκόπιο των αρχών ως υπόπτων για τρομοκρατικούς δεσμούς. Πριν δυο χρόνια η αντιτρομοκρατική είχε εξολοθρεύσει ένα πυρήνα που είχε έδρα την πόλη των Καννών και η οποία σχεδίαζε μεγάλη επίθεση κατά τη διάρκεια του ετήσιου καρναβαλιού της Νίκαιας.
Για την Μπουκχόμπζα, η εξάπλωση του τζιχάντ στην περιοχή δεν είναι ένα τυχαίο φαινόμενο. Πρώην μέλη του Ισλαμικού Μετώπου Σωτηρίας, μια σκληροπυρηνική ομάδα που διεξήγαγε έναν αιματηρό πόλεμο ενάντια στο κράτος της Αλγερίας κατά τη διάρκεια του 1990, μετά το τέλος των συγκρούσεων, βρήκε καταφύγιο στην Κυανή Ακτή.
Το κήρυγμα στα υπόγεια που μαζεύονταν για να προσευχηθούν έκανε πολλούς ντόπιους εξτρεμιστές.

Και ενώ οι βετεράνοι της Αλγερία φύτεψαν του σπόρους, ήταν ένας άλλος Γάλλος από το Νότο που αποδείχθηκε πιο ισχυρός καταλύτης για την εξάπλωση της τζιχάντ. Ο Μοχάμεντ Μεράχ ο οποίος μεγάλωσε σε μια περιοχή της Τουλούζης ανάλογης με αυτής στα περίχωρα της Νϊκαιας, έγινε πρότυπο για πολλούς νέους που είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους, όταν σκότωσε 7 άτομα κατά τη διάρκεια επιθέσεων στην Τουλούζη το 2012.

«Παρατηρήσαμε αλλαγή στη συμπεριφορά των ανθρώπων», δήλωσε η Μπουκχόμπζα προσθέτοντας ότι «Σταμάτησαν να ασχολούνται με γυναίκες, σταμάτησαν να σε κοιτούν στα μάτια, εκδήλωσαν δηλαδή τα συνήθη σημάδια».

Εκπαιδευόμενοι από σκληροτράχηλους ισλαμιστές στρατιώτες, εμπνεόμενοι, εμπνεόμενοι από το γαλλικό τζιχαντισμό, οι κάτοικοι της Κυανής Αγκάλιασαν τη νέα μορφή του τζιχάντ που υποστήριζε τις αδιάκριτες υποθέσεις σε δυτικούς.

Ομάρ Ντιαμπί, ένας εγκληματίας που έγινε ιεροκήρυκας, ήταν ο πιο σημαντικός... απόφοιτος αυτής της σχολής. Βγαλμένος από την ισλαμιστική φωλιά της ΝΪκαιας, έφυγε για τη Συρία το 2013 όπου και εντάχθηκε στην Aλ Νούσρα και έγινε ένας εξέχων διαφημιστής της ομάδας φτιάχνοντας μια μονάδα αποτελούμενη από πρώην κατοίκους της Νίκαιας.

Η Μπουκχόμπζα τώρα δηλώνει ότι φοβάται ότι η ιδεολογία του τζιχάντ κερδίζει τη μάχη στα μυαλά του γαλλικού νότου.

Μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου οι αρχές έκλεισαν παράνομα sites λόγω φονταμενταλιστικού περιεχομένου. Η Μπουκχόχμπζα είχε προειδοποιήσει ότι κλείνοντάς τα δεν θα λυθεί το πρόβλημα. «Το αποκαλούμε τζιχαντισμός του μυαλού», είπε και πρόσθεσε: «Είναι μια νοοτροπία που κερδίζει έδαφος εδώ και θα συνεχίσει να κερδίζει έδαφος αν δεν καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για την καταπολέμησή της».

Ο Χαβιέ Γκαρσία, επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος στην Κυανή Ακτή κατηγορεί τις ακραίες ανισότητες πλούτου και τις αποτυχημένες πολιτικές ένταξης για τη δημιουργία ενός τοξικού κλίματος γύρο από τη Νίκαια. Σε αντίθεση με τη Μασσαλία που οι πληθυσμοί αναμειγνύονται ελεύθερα, στη Νίκαια και στις Κάννες οι πλούσιοι και οι φτωχοί σπάνια αναμειγνύονται μεταξύ τους.

«Είναι μια πόλη εξαιρετικά πολωμένη, η οποία έχει ένα κακό ιστορικό ενσωμάτωσης των μειονοτήτων» είπε ο Γκαρσία προσθέτοντας: «Λαμβάνοντας υπόψη πόσοι τζιχαντιστές έχουν φύγει από εδώ για τη Συρία η επίθεση που έγινε εδώ δεν... ήρθε από το πουθενά».

Ενώ ο περιφερειάρχης της περιοχής Κριστιάν Εστροσί είχε επενδύσει στο να εξασφάλισε την περιοχή στο κέντρο της πόλης, οι φτωχότερες περιοχές είχαν παραμεληθεί. Μια σύγκρουση μεταξύ μουσουλμάνων και Εστροσί πάνω στα σχέδια για την κατασκευή ενός τζαμιού είχε οξύνει τις εντάσεις ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς, προσέθεσε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ριβιέρα τζιχαντιστές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ