Alpha Bank: Τα μέτρα θα συμπιέσουν την κατανάλωση- Η οικονομία χρειάζεται ένα θετικό σοκ - iefimerida.gr

Alpha Bank: Τα μέτρα θα συμπιέσουν την κατανάλωση- Η οικονομία χρειάζεται ένα θετικό σοκ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την αναγκαιότητα προκλήσης ενός θετικού σοκ, ώστε η χώρα να υπερβεί τις συνθήκες χαμηλής εγχώριας ενεργού ζήτησης ελκύοντας άμεσες ξένες επενδύσεις, τονίζει η Alpha Bank.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα για την πορεία της πραγματικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2016 και το οικονομικό κλίμα τον Μάιο, οι αναλυτές της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της τράπεζας τονίζουν ότι οι νέες παρεμβάσεις στην άμεση και έμμεση φορολογία, καθώς και η αύξηση των εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση, συμπιέζουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Κατά συνέπεια, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να σημειώσει κάμψη το 2016 και να επιστρέψει σε θετικό πρόσημο, με υποτονικό, ωστόσο, ρυθμό το 2017. Ως εκ τούτου «η ανάκαμψη δεν δύναται παρά να προέλθει από τις επενδύσεις και τις εξαγωγές».

Η διατήρηση της αβεβαιότητας στο πρώτο εξάμηνο του 2016 συνιστά τον βασικό κίνδυνο καθυστερήσεως της ανακάμψεως. Η ολοκλήρωση της αξιολογήσεως σταθεροποιεί σημαντικά τις προσδοκίες και τονώνει τις συνθήκες ρευστότητας μέσω της αποπληρωμής των υποχρεώσεων του Δημοσίου, σημειώνει η Alpha Bank.

Επιπλέον, ο σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής οφείλει να αναπροσανατολιστεί, από τη διαπραγματευτική προσπάθεια με τους εταίρους προς τη διαμόρφωση ενός πλαισίου εμπεδώσεως της εμπιστοσύνης προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, έτσι ώστε να προκληθεί ένα θετικό σοκ.

Η διαμόρφωση αυτού του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με την επανένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστημα εξασφαλίσεις και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλαρώσεως της ΕΚΤ, θα αποτελέσουν ένα ισχυρό μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές, τους επενδυτές και τους αποταμιευτές προκειμένου να τεθεί το έδαφος για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Ακόμη σημειώνουν ότι η ταχεία οργάνωση του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί όχι μόνο ισχυρό συμβολισμό για την προσήλωση της οικονομικής πολιτικής στην επίτευξη των συμφωνηθέντων, αλλά και πολύτιμο εργαλείο για την ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της αξιοποιήσεως της δημόσιας περιουσίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Alpha Bank Οικονομία σοκ επενδύσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ