Η αβεβαιότητα κάνει την Ελλάδα επενδυτική έρημο - iefimerida.gr

Η αβεβαιότητα κάνει την Ελλάδα επενδυτική έρημο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Απογοήτευση και ανησυχία προκαλούν τα νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τη ροή άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, καθώς παρά τη δραστική μείωση του κόστους εργασίας και τη περαιτέρω μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων, αντί να καταγράφεται εισροή επενδύσεων, παρατηρείται έξοδος ελληνικών κεφαλαίων κυρίως προς τις όμορες χώρες!

Εχοντας συμπληρωθεί το 9μηνο του έτους, η ΤτΕ κατέγραψε εκροή των άμεσων ξένων επενδύσεων κατά 360,5 εκατ. ευρώ όταν το 2010 είχε καταγραφεί εισροή 125 εκατ. ευρώ και στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009 1,807 δισ ευρώ! Εάν συνυπολογίσει, δε, κανείς τις εκροές ελληνικών κεφαλαίων στο εξωτερικό, συνολικού ύψους 1,242 δισ ευρώ, τότε το σχετικό ισοζύγιο σημειώνει έλλειμμα 1,602 δισ ευρώ!

Βασική αιτία δεν είναι άλλη από την αβεβαιότητα για την οικονομία της Ελλάδας, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αγνοήσει κανείς τη διατήρηση σοβαρών ανασχετικών παραγόντων για την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας, όπως η γραφειοκρατία, η αδιαφάνεια, η διαφθορά, η πολυπλοκότητα του νομοθετικού πλαισίου, η έλλειψη ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ