Διορία στον Σαμαρά μέχρι την Τρίτη έδωσε ο Γιουνκέρ - iefimerida.gr

Διορία στον Σαμαρά μέχρι την Τρίτη έδωσε ο Γιουνκέρ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τελεσίγραφο στον Αντώνη Σαμαρά για να υπογράψει μέχρι την ερχόμενη Τρίτη την επιστολή, προς το Eurogroup και το ΔΝΤ, με την οποία η Ελλάδα θα διαβεβαιώνει τους εταίρους και δανειστές ότι θα τηρήσει κατά γράμμα όλα όσα προβλέπονται στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, έστειλε χτες ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Όπως τόνισε ο κ. Γιουνκέρ, αμέσως μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, η επιστολή θα πρέπει να έχει φτάσει στις Βρυξέλλες μέχρι την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, δηλαδή την ημέρα που συνεδριάζει το Eurogroup, ώστε οι δανειστές μας να είναι βέβαιοι ότι οι δεσμεύσεις της Ελλάδας θα τηρηθούν από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση εκλεγεί στο μέλλον. Διαφορετικά, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ δεν θα δώσουν το πράσινο φως για να εκταμιευθεί η 6η δόση του δανείου, ύψους 8 δισ. ευρώ.

«Θα θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι την άποψη η οποία εκφράζεται από τον καινούριο πρωθυπουργό της Ελλάδας για την ανάγκη να πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις "την συμμερίζονται πλήρως οι κύριοι πολιτικοί ηγέτες στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιουνκέρ.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της επιστολής είχε έρθει στην επιφάνεια στις αρχές του Νοεμβρίου, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Τότε, όπως είχε εξηγήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τα μέλη του Eurogroup ζήτησαν να τους αποσταλεί η επίμαχη επιστολή με τις έγγραφες δεσμεύσεις με πέντε υπογραφές: από τον νέο πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι προφανές ότι με αυτήν την επίσημη δήλωση του κ. Γιουνκέρ τελειώνουν τα ψέματα για τον κ. Σαμαρά, που μέχρι χτες διαμήνυε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει αφού όπως τόνιζε και ο εκπρόσωπός της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, έχει κάνει αυτό που έπρεπε «θεσμικά», εννοώντας το κοινό ανακοινωθέν υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της 6ης Νοεμβρίου για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης. Φαίνεται όμως ότι οι ευρωπαίοι εταίροι, και ιδιαίτερα οι Γερμανοί αλλά και οι Ολλανδοί, δεν ξεχνούν τις «κορώνες» Σαμαρά περί «αναδιαπραγμάτευσης» και θέλουν να είναι βέβαιοι ότι σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός στις προσεχείς εκλογές δεν θα αμφισβητήσει το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας όπως αποφασίστηκε από τη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι χτες η Νέα Δημοκρατία, δια του κ. Μιχελάκη, τόνιζε ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα προς αυτήν για παροχή έγγραφων εγγυήσεων, παρά τον καθημερινό ορυμαγδό δηλώσεων από αξιωματούχους της Ε.Ε. Με τη χτεσινή δήλωση του κ. Γιουνκέρ, όμως, το αίτημα αυτό γίνεται προφανές και μένει να δούμε πως θα κινηθεί ο κ. Σαμαράς μέχρι την Τρίτη, που λήγει το τελεσίγραφο, με δεδομένη την πίεση που δέχεται από την σκληροπηρυνική πτέρυγα της ΝΔ, η οποία δείχνει να θεωρεί ότι μια απλή επιστολή με συνυπογραφή Σαμαρά προς τους δανειστές μας θα είναι κάτι σαν παράδοση άνευ όρων στον χειρότερο εχθρό...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ