Με συνοδεία Ισραηλινών μαχητικών ο Χριστόφιας στην πλατφόρμα - iefimerida.gr

Με συνοδεία Ισραηλινών μαχητικών ο Χριστόφιας στην πλατφόρμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνοδεία... ισραηλινών μαχητικών, πραγματοποιήθηκε χθες η ιστορική επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στην πλατφόρμα «Ομηρός», όπου διεξάγονται οι ερευνητικές γεωτρήσεις για ανεύρεση υδρογονανθράκων.

Η επίσκεψη, κίνηση ισχυρού συμβολισμού γίνεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Κυπριακής κυβέρνησης με την Noble Energy βρίσκονται σε σημείο καμπής. Σημειώνεται ότι η αμερικανική εταιρεία έχει καταθέσει από τον Απρίλιο πρόταση προς τη Λευκωσία σχετικά με την κατασκευή τερματικού για το φυσικό αέριο, χωρίς να έχει λάβει ως τώρα επίσημη απάντηση.

Με συνοδεία Ισραηλινών μαχητικών ο Χριστόφιας στην πλατφόρμα | iefimerida.gr 0

Παράλληλα, η Κύπρος μπαίνει στη διαδικασία του β' γύρου αδειοδοτήσεων, που όπως φαίνεται θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους, ενώ θα αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το β' μισό του 2012.

Με συνοδεία Ισραηλινών μαχητικών ο Χριστόφιας στην πλατφόρμα | iefimerida.gr 1

«O Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να επισκεφθεί την πλατφόρμα για να ενημερωθεί επί τόπου για την πρόοδο των εργασιών, αναφορικά με την ερευνητική γεώτρηση, και ως ένδειξη του γεγονότος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί πάντα τα κυριαρχικά δικαιώματά της στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η Υπουργός Εμπορίου, Πραξούλα Αντωνιάδου, αρμόδια για τις γεωτρήσεις.

Με συνοδεία Ισραηλινών μαχητικών ο Χριστόφιας στην πλατφόρμα | iefimerida.gr 2

Όπως μετέδωσε το Sigmalive την ώρα της επίσκεψης ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν διακριτικά σε απόσταση αναπνοής από την πλατφόρμα για να αποτρέψουν τυχόν προκλητικές ενέργειες των Τούρκων. Η κίνηση αυτή θεωρείται για τους στρατηγικούς αναλυτές ως απόδειξη των καλών σχέσεων Λευκωσίας - Τελ Αβίβ και της κοινής τους πρόθεσης να προστατέψουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.

«Πάει καλά» είπε με νόημα ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από την τεχνολογική αρτιότητα της πλατφόρμας ενώ απευθυνόμενος στους υπευθύνους ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο τους. «Η δική τους επιτυχία είναι και η επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας» δήλωσε.

Με συνοδεία Ισραηλινών μαχητικών ο Χριστόφιας στην πλατφόρμα | iefimerida.gr 3

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η συνοδεία του οδηγήθηκαν στο χώρο συνεδριάσεων της πλατφόρμας, όπου παρακολούθησαν φιλμάκι σε σχέση με τα μέτρα ασφάλειας στο χώρο, για την ασφάλεια των επισκεπτών.

Στη συνέχεια, αφού φόρεσαν προστατευτικό κράνος, οι επίσημοι ξεναγήθηκαν στο χώρο της πλατφόρμας, με πρώτο σταθμό το αγκυροβόλιο, όπου μηχανισμός με σχοινιά συγκρατούν την πλατφόρμα ρυθμίζοντας την ισορροπία της στη θάλασσα, αλλά και τη μετακίνηση της σε άλλα σημεία, όπου κριθεί αναγκαίο.

Με συνοδεία Ισραηλινών μαχητικών ο Χριστόφιας στην πλατφόρμα | iefimerida.gr 4

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πλατφόρμα, τον Πρόεδρο Χριστόφια ακολουθούσαν σε μικρή απόσταση μέλη των ΜΜΕ που κινηματογραφούσαν την ξενάγηση του στο χώρο. Να σημειώσουμε ότι για «πρακτικούς λόγους» που επικαλέστηκε η Λευκωσία, δεν επετράπη τελικώς σε δημοσιογράφους να συνοδεύσουν τον Κύπριο Πρόεδρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ