Χριστόφιας: Η γεώτρηση της Noble «πάει καλά» - iefimerida.gr

Χριστόφιας: Η γεώτρηση της Noble «πάει καλά»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Πάει καλά» είπε με νόημα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην πλατφόρμα «Όμηρος» από όπου διεξάγονται οι ερευνητικές γεωτρήσεις από την αμερικανική εταιρεία Noble για ανεύρεση υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.

«Το όλο ζήτημα είναι εθνικής σημασίας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους», δήλωσε ο κ. Χριστόφιας τονίζοντας πως η παρουσία του στην πλατφόρμα «είναι υπογράμμιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία είμαστε, είπε, αποφασισμένοι να ασκήσουμε».

Απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχήθηκε να επιτύχει αυτή η προσπάθεια για επίλυση του πολιτικού προβλήματος του νησιου και τόνισε ότι «αυτή είναι και μια πρόκληση προς την Τουρκία να αλλάξει στάση, να λυθεί το συντομότερο δυνατό το Κυπριακό και να γίνει συνεκμετάλλευση στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής διζωνικής δικοινοτικής Κυπριακής Δημοκρατίας, με ένα κράτος, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα».

Ο Κύπριος πρόεδρος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους υπεύθυνους της Noble Energy δηλώνοντας εντυπωσιασμένος. «Θέλω να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία. Η δική τους επιτυχία είναι και η επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας» δήλωσε.

«Είμαι εδώ γιατί θέλω να έχω προσωπικά εικόνα της όλης προσπάθειας διότι υπάρχουν πάρα πολλά και πολύ σοβαρά τα οποία θα πρέπει να γίνουν. Θα γίνει ένας γενικός στρατηγικός σχεδιασμός του τι απομένει μέχρι να φτάσει το φυσικό αέριο στην ξηρά. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα. Από κει και πέρα υπάρχουν τα ζητήματα, τα οποία αναφύονται όταν θα φτάσει το αέριο στην ξηρά [..] καταρτίζεται ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα πρέπει να δούμε με πολλή προσοχή και χωρίς πολύ θόρυβο. Η Κύπρος είναι και η χώρα του 'θορύβου', αλλά σε αυτό το ζήτημα όση πίεση και αν ασκείται θα συνεχίσουμε να είμαστε σοβαροί και πολύ προσεκτικοί.

Πρόκειται για μια προσπάθεια η οποία θα διασφαλίζει- εφόσον επιτύχει -τη ζωή, το μέλλον και την ευημερία των επόμενων γενεών. Θα έλεγα όχι αυτής της γενεάς, αλλά των επόμενων», επεσήμανε.

Ο κ. Χριστόφιας δεν παρέλειψε να ρίξει τα βέλη του και κατά της Άγκυρας και του ψευδοκράτους, τονίζοντας πς «αυτά που κάνει το παράνομο 'κράτος' και με την Τουρκία, είναι πράξεις εκτός του διεθνούς νόμου».

«Εμείς κινούμαστε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου αυστηρά, και αυτό κάνουμε και με τη Νoble και με όλους όποιους συνεργαζόμαστε.Εύχομαι, λοιπόν, το συντομότερο δυνατόν η Noble να μας δώσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», κατέληξε ο πρόεδρος Χριστόφιας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ