Κύπρος: σήμερα στην πλατφόρμα της Νοble o Χριστόφιας - iefimerida.gr

Κύπρος: σήμερα στην πλατφόρμα της Νοble o Χριστόφιας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την πλατφόρμα «Ομηρος» της αμερικανικής εταιρείας Νοble Energy, επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού. Ο Πρόεδρος και η συνοδεία του έφθασαν στο λιμάνι της Λεμεσού λίγο πριν από τις 09:30 το πρωί όπου ενημερώθηκαν για τα μέτρα ασφαλείας και στις 10:05 αναχώρησε με ελικόπτερο για την πλατφόρμα απ' όπου αναμένεται να επιστρέψουν γύρω στις 13:30.

H επίσκεψη έρχεται στον απόηχο των δηλώσεων της Noble, η οποία προ ημεών «άδειασε» τη Λευκωσία δηλώνοντας πως δεν είναι δεδομένη η κατασκευή τερματικού για το φυσικό αέριο από τη στιγμή που η εταιρία δεν έχει λάβει απάντηση στο αίτημά της.

Επίσημη ανακοίνωση στη Λευκωσία αναφέρει ότι τον κ. Χριστόφια θα συνοδεύουν η υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Πραξούλα Αντωνιάδου, ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Σοφοκλής Αλετράρης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου και ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Τίτος Χριστοφίδης.

Οι εργασίες στην πλατφόρμα συνεχίζονται κανονικά με τη γεώτρηση να βρίσκεται στα τελικά της στάδια, ενώ τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες.

Ο κ. Χριστόφιας θα μεταβεί στην πλατφόρμα με ελικόπτερο της Νοble Energy από το λιμάνι της Λεμεσού. Έχουν γίνει διευθετήσεις η επίσκεψη να καλυφθεί από τηλεοπτικούς σταθμούς και έναν φωτορεπόρτερ, ωστόσο η είσοδος σε δημοσιογράφους έχει απαγορευθεί.

Για τον αποκλεισμό της κάλυψης από δημοσιογράφους, η Λευκωσία επικαλέστηκε «πρακτικές δυσκολίες».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης εστίασε στο συμβολικό χαρακτήρα της επίσκεψης Χριστόφια, επισημαίνοντας πως το θέμα των υδρογονανθράκων «είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης» καθώς «έχει και πολιτικές προεκτάσεις με την έννοια ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά το χώρο που βρίσκεται στην ΑΟΖ Κύπρου και ότι αυτό το κυριαρχικό δικαίωμα η Κυπριακή Δημοκρατία το ασκεί πάντοτε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ