Ο κορυφαίος επενδυτικός σύμβουλος Μοχάμεντ Ελ-Εριάν δηλώνει: Ηρθε η ώρα να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας - iefimerida.gr

Ο κορυφαίος επενδυτικός σύμβουλος Μοχάμεντ Ελ-Εριάν δηλώνει: Ηρθε η ώρα να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας

(φωτογραφία: Norbert Schiller/World Economic Forum)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενας από τους πλέον σημαντικούς παγκόσμιους «παίκτες» στις επενδυτικές εταιρείες, ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν (Moxament El-Erian), τάχθηκε σήμερα με άρθρο του στο «Project Syndicate», υπέρ του κουρέματος του χρέους της Ελλάδας, με «ρήτρα ανάπτυξης».

Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος μιας από τις σημαντικότερες επενδυτικές εταιρείες του κόσμου, της Pimco και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianze, καθώς και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Επενδυτικού Συμβουλίου, o Μοχάμεντ Ελ-Εριάν (Moxament El-Erian), υποστηρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται για μια ακόμη φορά σε ένα πολύ δύσκολο σταυροδρόμι, αδύναμη καθώς φαίνεται να εξυπηρετήσει για μια ακόμη φορά το χρέος της και εγκλωβισμένη σε έναν γύρο διαπραγματεύσεων που δεν δείχνει να αποδίδει.
Ο Ελ-Εριάν, εξετάζοντας όλες τις πιθανές εναλλακτικές που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια χώρα για να βγει από αυτόν τον φαύλο κύκλο, καταλήγει ότι για την Ελλάδα, μετά από 8 χρόνια σκληρών προγραμμάτων λιτότητας, θα πρέπει τώρα να της μειωθεί το χρέος (για δεύτερη φορά), εστιάζοντας όμως στην σύνδεση αυτής της εξέλιξης με την ανάπτυξη της χώρας.
Η Ελλάδα σύμφωνα με τον κορυφαίο οικονομικό σύμβουλο θα πρέπει να συμφωνήσει με τους πιστωτές της σε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους της χώρας, το οποίο θα στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που απαιτούνται για την τόνωση των «μηχανών ανάπτυξης» της χώρας και θα εναρμονίζει τις εσωτερικές της υποχρεώσεις με τις δυνατότητές της.
Σε κάθε άλλη περίπτωση ο Ελ-Εριάν θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα των προγραμμάτων που αποφασίζονται, καθώς η χώρα είναι «υπερχρεωμένη» και ότι μαζί με της Ελλάδας, πλήττεται έτσι και η αξιοπιστία των ίδιων των δανειστών της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ