Ρώτησαν τον Ισλανδό πρωθυπουργό για την offshore και αποχώρησε από τη συνέντευξη [βίντεο] - iefimerida.gr

Ρώτησαν τον Ισλανδό πρωθυπουργό για την offshore και αποχώρησε από τη συνέντευξη [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σάλο έχει προκαλέσει στην Ισλανδία η υπόθεση Panama Papers καθώς ανάμεσα στους πολιτικούς που αποκαλύφθηκε ότι έχουν δεσμούς με μυστικές εταιρείες ώστε να αποκρύψουν τις περιουσίες τους βρίσκεται και ο Πρωθυπουργός της χώρας Ζίγκμουντουρ Ντέιβιντ Γκουνγκλάγκσον.

Η αποκάλυψη αυτή, όπως γράφουν τα διεθνή Μέσα, θα προκαλέσει προβλήματα στον Ισλανδό Πρωθυπουργό καθώς αναμένεται να του ζητηθεί να προχωρήσει η χώρα σε εκλογές με το επιχείρημα ότι από τότε που εξελέγη βουλευτής, 7 χρόνια πριν, είχε αποκρύψει από τους ψηφοφόρους του την ακριβή του οικονομική κατάσταση.

Από τα έγγραφα που διέρρευσαν προκύπτει ότι ο Γκουνγκλάγκσον ήταν συνιδιοκτήτης σε μία εταιρεία που ονομάζεται Wintris και η οποία δημιουργήθηκε το 2007 στο νησί της Καραϊβικής Τορτόλα, στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, για να κάνει επενδύσεις με την πλούσια σύντροφό του και αργότερα σύζυγό του. Στη συνέχεια, ο Γκουνγκλάγκσον μετέφερε το 50% των μετοχών του στην σύζυγό του η οποία κατείχε το υπόλοιπο 50% για ένα δολάριο.

Ο Γκουνγκλάγκσον που έγινε πρωθυπουργός 4 χρόνια μετά, δεν αποκάλυψε ποτέ στο κοινοβουλευτικό μητρώο των οικονομικών συμφερόντων των βουλευτών τις μετοχές του στην Wintris και όπως σημειώνει ο Guardian μέχρι να ερωτηθεί από τον βρετανική εφημερίδα, δεν είχε μιλήσει ποτέ για το θέμα.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης που έγινε ο Ισλανδός Πρωθυπουργός απέδειξε σε πόσο δύσκολη θέση έχουν έρθει όλοι όσοι βρίσκονται στην αποκαλυπτική λίστα.

Όταν αρχικά ερωτήθηκε αν του ανήκει η offshore ο Ισλανδός πρωθυπουργός απάντησε: «Σε εμένα; Όχι. Λοιπόν, οι ισλανδικές εταιρείες για τις οποίες έχω δουλέψει είχαν επαφές με offshore εταιρείες, αλλά μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ποτέ δεν έχω κρυψει τίποτα από την περιουσία μου».

Όταν ερωτήθηκε για την Wintris αρχικά είπε: «Βασικά, είναι μία εταιρεία, η οποία αν θυμάμαι καλά, σχετίζεται με μία από τις εταιρείες στων οποίων το συμβούλιο βρισκόμουν».

Λίγο αργότερα ο Γκουνγκλάγκσον σταμάτησε τη συνέντευξη καθώς ήταν εμφανές ότι είχε έρθει σε πολύ δύσκολη θέση.

Η δημόσια δήλωση

Αργότερα ο Ισλανδός Πρωθυπουργός και η σύζυγός του έσπευσαν να εκδώσουν δύο ξεχωριστές δηλώσεις στα Ισλανδικά κατηγορώντας τους δημοσιογράφους για εισβολή στα ιδιωτικά επιχειρηματικά ζητήματά τους.

Και οι δύο τόνισαν ότι οικονομικά τους συμφέροντα αποκαλύπτονταν πάντα με νόμιμο τρόπο στις ισλανδικές αρχές. Ο Guardian μάλιστα σημειώνει ότι δεν έχει δει κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή ή οποιοδήποτε ανέντιμο οικονομικό όφελος από την πλευρά τους.

Πλέον ο Ισλανδός πρωθυπουργός παραδέχεται ότι κατείχε από κοινού την Wintris με τη σύζυγό του, ενώ η βρετανική εφημερίδα δημοσιεύει αντίγραφα του μεριδίου που κατείχε στην Wintris. Παρόλα αυτά ο Γκουνγκλάγκσον επιμένει ότι δεν ήταν υποχρεωμένος να δηλώσει τις μετοχές του στο κοινοβουλευτικό μητρώο επειδή δεν πρόκειται για εμπορική εταιρεία.

Ο ίδιος πάντως είχε εκλεχτεί τον Απρίλη του 2009 και μετέφερε τις μετοχές στη συζύγό του την τελευταία μέρα του χρόνου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ