Αναζητώντας τον θάνατο, στο Booze Cooperativa – Εκθεση φωτογραφίας και αρθρογραφίας [εικόνες]

Ο φωτογράφος Δημήτρης Θεοδόσης και ο ποιητής Ζαχαρίας Στουφής συνθέτουν μία έκθεση αφιερωμένη στο θέμα που πουλάει περισσότερο κι απ' το σεξ.

Ολοι και όλα κάποτε πεθαίνουν, αυτό είναι φυσικό. Η τραγωδία της ανθρώπινης ύπαρξης αρχίζει από το γεγονός ότι ο άνθρωπος έχει συνείδηση του θανάτου του, από εκεί αρχίζει όμως και η τραγωδία του κόσμου γενικότερα. Από εκεί μάλλον αρχίζει και η ανθρώπινη περιέργεια.

Αλήθεια, γιατί ο θάνατος μας προκαλεί τόση περιέργεια; Γιατί οι λέξεις «πέθανε» και «αυτοκτόνησε» στη σημερινή εποχή πουλάνε περισσότερο κι από τις λέξεις σεξ, πορνογραφία, φαγητό στα social media, στις εφημερίδες, στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης; Είναι η περιέργεια, για το ποιος πέρασε στην απέναντι όχθη ανεπιστρεπτί; Είναι ταμπού; όπως ήταν κάποτε το γυμνό; Είναι η ενδόμυχη χαρά ότι εμείς είμαστε ακόμα ζωντανοί;

Γιατί κολλάει το βλέμμα πάνω στα πίξελ που καλύπτουν τα πρόσωπα των νεκρών στις δημοσιευμένες φωτογραφίες; Γιατί τα βουλιαγμένα καράβια, τα καμένα εργοστάσια, οι βομβαρδισμένες πόλεις είναι οι εικόνες μπεστ σέλερ σε όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά πρωτοσέλιδα του κόσμου; Είναι θέμα κατανόησης; Είναι η βαθύτερη προσπάθεια να συμβιβαστούμε με αυτό που μας περιμένει στη γωνία – άγνωστο πότε;

Με τη σκέψη ότι το ζητούμενο είναι η κατανόηση του επέκεινα, στη σύγχρονη εποχή της θανατολατρείας, ο φωτογράφος Δημήτρης Θεοδόσης και ο ποιητής Ζαχαρίας Στουφής, παρατηρούν τους ανθρώπους που στην προσπάθειά τους να αποκρυπτογραφίσουν το χαοτικό φαινόμενο του θανάτου, εμποτίζουν με αυτόν, καθετί το οποίο συναναστρέφονται, δημιουργώντας αδιάκοπα έναν πολιτισμό του θανάτου.

Είκοσι δύο φωτογραφίες που τραβηχτήκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια και είκοσι δύο άρθρα που γράφτηκαν και δημοσιεύτηκαν την τελευταία δεκαετία, συνομιλούν σε μια έκθεση με θέμα ταμπού όπως, ταμπού ήταν και η πορνογραφία στον Μεσαίωνα.

Η έκθεση
Αναζητώντας τον θάνατο, φωτογραφία/αρθρογραφία
Βοοze Cooperativa: Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα – Μοναστηράκι, τηλ. 211 4053733
Εγκαίνια: Σάββατο 02 Απριλίου στις 20.00
Διαρκεί: ως 17 Απριλίου
Λειτουργεί: 11.00-22.00
Είσοδος ελεύθερη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ