Cheapart: Portrait Cabinet - Πορτρέτα και άλλες απτές αποδείξεις του καλού ζωγράφου [εικόνες] - iefimerida.gr

Cheapart: Portrait Cabinet - Πορτρέτα και άλλες απτές αποδείξεις του καλού ζωγράφου [εικόνες]

Η ιδέα και η εικόνα του πορτρέτου. 57 εικαστικοί, δίνουν ο καθένας τη δική του εκδοχή, σε συνολικά 100 έργα.

Το προτρέτο του Νάρκισσου στο νερό, το πορτρέτο του Χριστού (τον οποίο δημιούργησε ο Θεός καθ' εικόνα και ομοίωση του ανθρώπου) - να δύο πορτρέτα που έχουν καταχωρηθεί ως τέτοια στη συλλογική μνήμη. Αλλά και όλα τα πορτραίτα των προυχόντων, των πλουσίων, των μαικήνων της τέχνης, που φιλοτεχνούνταν κατά παραγγελία και πληρώνονταν αναλόγως με το πόσο πολύ θα ικανοποιούσαν το μοντέλο ή τον παραγγελιοδόχο και που σήμερα γεμίζουν τις πινακοθήκες όλου του κόσμου. Αριστουργήματα ή μπαναλιτέ, τα πορτρέτα ήταν πάντα μια απτή απόδειξη ότι κάποιος μπορεί να ζωγραφίζει.

Η φωτογραφία, τον 19ο αιώνα, στέρησε για λίγο από τον ζωγράφο, το πορτρέτο. Ολοι όσοι ήθελαν να μείνουν σαν εικόνες στην ιστορία ακόμα και μετά θάνατον, ντύνονταν, στολίζονταν και πόζαραν μπροστά στον φακό του φωτογράφου. Και μετά η φωτογραφία έγινε τέχνη. Και μετά η φωτογραφία έγινε ψηφιακή. Και μετά η φωτογραφία έγινε instagram – και τώρα ξαναθυμηθήκαμε τα παλιά καλά ζωγραφικά πορτρέτα γιατί πάντα θέλουμε να είμαστε πρωτότυποι.

Μόνο που σήμερα η ζωγραφική προχώρησε. Χρησιμοποιεί ακόμη λάδι και αυγοτέμπερα αλλά χρησιμοποιεί και άλλες, νέες τεχνικές (και μεικτές) και η απαθανάτιση του μοντέλου γίνεται πιο ελεύθερα, πιο ανατρεπτικά, σε σχέση με το παρελθόν. Το αν αυτά τα νέα πορτρέτα θα είναι τα αριστουργήματα του αύριο, μένει να φανεί. Είναι όμως πορτρέτα και κοσμούν κι αυτά τις πινακοθήκες όλου του κόσμου.

Στο αφιέρωμα της CHEAPART στο διαχρονικό πορτρέτο, συμμετέχουν 57 σύγχρονοι εικαστικοί, και δίνουν ο καθένας τη δική του ερμηνεία για την προσωπογραφία. Η Ινφάντα Μαργαρίτα και η Μπουμπουλίνα, ο Μπενάκης και ο Βελουχιώτης, ο Jacky Ickx και η Ιλόνα Στάλερ, ο Μίκυ Μάους, ο Κούρκουλος ο Captain America... μιλάμε για περισσότερα από 100 συνολικά έργα. Ή μιλάμε μόνο για ένα; Για το ένα πορτρέτο, το παντοτινό;

Ιδέα - Επιμέλεια: Γιώργος Λυντζέρης. Συμμετέχουν: Μαρία Αντωνάτου, Γιώτα Αποστολοπούλου, Σωκράτης Αργείτης, Δανάη Βλάχου, Κωνσταντίνος Βραζιώτης, Ανδρέας Βούσουρας, Νίκος Γιαβρόπουλος, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γεωργακόπουλος, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Guram Chachanidze, Βάλια Γκούζια, Ειρήνη Διάδου, Sally Heard, Μαρία Ηλία, Βασίλης Θέος, Γιώργος Κάλλας, Μπάμπης Καραλής, Αντζι Καρατζα, Γιάννης Καρδάσης, Ζώης Καμπότσιος, Παναγιώτα Κοκόρου, Αννα Κανέλη, Φωτεινή Καπίρη, Ελενα Κιρκίλη, Αλεξάνδρα Κολλάρου, Γιάννης Κουτρούλης

Συμμετέχουν (συνέχεια) Πετρούλα Κρίγκου, Χρύσα Λαμπρακοπούλου, Τάσος Λιακόπουλος, Ulrike Lekkas, Γιώργος Λυντζέρης, Άννα Μανέτα, Aλέξανδρος Μαγκανιώτης, Εριέττα Μαρκαντωνάτου, Ελεάννα Μαρτίνου, Ηλίας Μαυρώτας, Λίνα Μπέμπη, Ισμήνη Μπονάτσου, Ελένη Μυλωνά, NAR, Βάσω Παπανδρέου, Κυριάκος Παπαγεωργίου, Θανάσης Παππάς, Διονύσης Παππάς, Νατάσα Πουλαντζά, Βάσω Πουρίδου, Μαρίνα Προβατίδου, Γιώργος Ράπτης, Μιχαήλ Ρωμανός, Mariana Cute, Αννέττα Σπανουδάκη, Γιώργος Στριφτάρης, Χρήστος Τζοβάρας, Μαρία Τσιμπουρλά, Βούλα Φερεντίνου, Μάνος Χρυσοβέργης.

Η έκθεση
Portrait Cabinet, ομαδική
Cheapart: Θεμιστοκλέους & Α. Μεταξά 25, Αθήνα, τηλ. 210 3817517
Eγκαίνια: Παρασκευή 1 Απριλίου στις 20.00
Διαρκεί: 01 - 24 Απριλίου
Λειτουργεί: Δευτέρα έως Κυριακή (14.00-21.00)
Είσοδος ελεύθερη

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ζωγραφική έκθεση Αθήνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ