Ο Παγκόσμιος Χάρτης με το προσδόκιμο ζωής – Πρώτη σε μακροζωία η Ιαπωνία [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο Παγκόσμιος Χάρτης με το προσδόκιμο ζωής – Πρώτη σε μακροζωία η Ιαπωνία [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο χάρτης σχεδιάστηκε από τη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph και μαζί με αυτόν, δημοσιεύτηκε άρθρο που προτείνει 6 προορισμούς που αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής. Ανάμεσά τους και η Σύμη!

Ο χάρτης δεν εκπλήσσει ιδιαίτερα – η Αφρική είναι η μόνη ήπειρος σε κάποιες χώρες της οποίας το προσδόκιμο ζωής είναι κάτω των 60 ετών. Συγκεκριμένα οι χώρες αυτές είναι 28 και στη χειρότερη θέση βρίσκεται η Σιέρα Λεόνε όπου το προσδόκιμο φτάνει μόλις τα 46 χρόνια.

Ο Παγκόσμιος Χάρτης με το προσδόκιμο ζωής – Πρώτη σε μακροζωία η Ιαπωνία [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ακολουθούν το Λεσόθο, η Ανγκόλα, η Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής, το Τσαντ, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Σομαλία, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Μοζαμβίκη, η Γουινέα- Μπισάου, η Νιγηρία και η Σουαζιλάνδη με προσδόκιμο ζωής τα 67 έτη. Αμέσως μετά έρχονται το Μαρόκο (71 έτη), η Αίγυπτος (71 έτη), η Αλγερία (72 έτη), η Λιβύη (75 έτη) και η Τυνησία (76 έτη).

Ο Παγκόσμιος Χάρτης με το προσδόκιμο ζωής – Πρώτη σε μακροζωία η Ιαπωνία [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Η Ιαπωνία έχει το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον χάρτη της Daily Telegraph καθώς οι κάτοικοί της ζουν κατά μέσο όρο 84 έτη σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν το 2016. Τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου ακολουθούν στενά άλλες έξι: η Ανδόρα, η Αυστραλία, η Ελβετία, η Ιταλία, η Σιγκαπούρη και το Σαν Μαρίνο. Σε όλες αυτές το προσδόκιμο ζωής διαμορφώνεται στα 83 έτη.

Ο Παγκόσμιος Χάρτης με το προσδόκιμο ζωής – Πρώτη σε μακροζωία η Ιαπωνία [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Η Ευρώπη σε γενικές γραμμές δεν πάει άσχημα, ωστόσο το προσδόκιμο κατεβαίνει όσο πάμε ανατολικά. Από τα 81 έτη στη Γερμανία, πέφτει στα 77 στην Πολωνία, στα 71στην Ουκρανία και στη Λευκορωσία και καταλήγει στα 69 στη Ρωσία.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Καναδοί ζουν κατά τρία χρόνια περισσότερο από τους κατοίκους των ΗΠΑ (78 έτη) αλλά στον Νότο αυτή η διαφορά ανεβαίνει πολύ μεταξύ ορισμένων χωρών. Για παράδειγμα οι Χιλιανοί φτάνουν κατά μέσο όρο τα 80 χρόνια, ενώ οι Βολιβιανοί ίσα που πλησιάζουν τα 69...

6 ταξιδιωτικοί προορισμοί για μακροζωία

Ο Παγκόσμιος Χάρτης με το προσδόκιμο ζωής – Πρώτη σε μακροζωία η Ιαπωνία [εικόνες] | iefimerida.gr 3

1. Αρχιπέλαγος Οκινάουα, Ιαπωνία

Περιλαμβάνει 161 νησιά στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, τα οποία διαθέτουν πολλά αρχαία, σπάνιες γάτες, μεγάλα σπήλαια από ασβεστόλιθο και κοράλια. Οι κάτοικοι εδώ ζουν περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη: σε κάθε 100.000, οι 34,7 είναι αιωνόβιοι. Το ποσοστό είναι 5 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με την Ιαπωνία. Οι λόγοι γι' αυτό είναι η διατροφή (χαμηλά σε λιπαρά και όχι αλμυρά τρόφιμα, όπως ψάρι, τόφου, φύκια), ο ήρεμος τρόπος ζωής και η πνευματικότητα των κατοίκων.

Ο Παγκόσμιος Χάρτης με το προσδόκιμο ζωής – Πρώτη σε μακροζωία η Ιαπωνία [εικόνες] | iefimerida.gr 4

2. Καμποντιμέλε, Ιταλία

Η μικρή ορεινή πόλη Καμποντιμέλε, βρίσκεται στην περιοχή Λατίνα, ανάμεσα στη Ρώμη και στη Νάπολη. Ο μέσος όρος ζωής των κατοίκων είναι τα 95 χρόνια και αυτό το καλό οφείλεται στον αέρα του βουνού και στην ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή. Ειδικότερα η σπεσιαλιτέ της μικρής αυτής πόλης, τα σπαγγέτι με βασιλικό, αντζούγιες και ντομάτα θεωρείται ιδανικό γεύμα για μακροζωία.

Ο Παγκόσμιος Χάρτης με το προσδόκιμο ζωής – Πρώτη σε μακροζωία η Ιαπωνία [εικόνες] | iefimerida.gr 5

3. Σύμη, Ελλάδα

Αυτό το μαγικό νησάκι των Δωδεκανήσων έχει το δικό του μυστικό: οι κάτοικοι συχνά φτάνουν τα 90 χάρη στο περιορισμένο άγχος, στον καθαρό θαλασσινό αέρα και στην πολύ υγιεινή διατροφή. Το νησί δεν έχει πολύ κρέας, μόνο κοτόπουλα και αγριοκάτσικα, οπότε οι περισσότερες τοπικές συνταγές βασίζονται στο λάδι, στις ντομάτες και στο ψάρι.

Ο Παγκόσμιος Χάρτης με το προσδόκιμο ζωής – Πρώτη σε μακροζωία η Ιαπωνία [εικόνες] | iefimerida.gr 6

4. Λόμα Λίντα, Καλιφόρνια

Στην πόλη αυτή στα περίχωρα του Λος Αντζελες, παρατηρήθηκε επίσης ότι οι κάτοικοι ζουν ασυνήθιστα πολύ! Η εξήγηση μάλλον έχει να κάνει με τη θρησκεία: πολλοί εδώ ασπάζονται την Εκκλησία των Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας - μια παγκόσμια χριστιανική εκκλησία που προέρχεται από τον προτεσταντικό χώρο. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των Ανβεντιστών είναι η προσήλωση στις 10 εντολές και στην τήρηση του Σαββάτου. Επίσης δεν τρώνε καθόλου κρέας και δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ – να που κρύβεται το μυστικό!

Ο Παγκόσμιος Χάρτης με το προσδόκιμο ζωής – Πρώτη σε μακροζωία η Ιαπωνία [εικόνες] | iefimerida.gr 7

5. Χερσόνησος Νικόια, Κόστα Ρίκα

Αυτή η περιοχή είναι γνωστή για τις ωραίες παραλίες της και αποτελεί δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό. Οι δε κάτοικοι συχνά ξεπερνούν τα 100 χρόνια. Αυτό μάλλον οφείλεται στον απλό τρόπο ζωής - οι περισσότεροι στη χερσόνησο ζουν από τις φάρμες και τα ράντζα με τα βοοειδή τους. Μπορεί πάντως, όπως λένε και οι ειδικοί να βοηθάει και το θαλασσινό νερό.

Ο Παγκόσμιος Χάρτης με το προσδόκιμο ζωής – Πρώτη σε μακροζωία η Ιαπωνία [εικόνες] | iefimerida.gr 8

6. Βιλκαμπάμπα, Εκουαδόρ

Εχει το προσωνύμιο «Η Κοιλάδα της Μακροζωΐας» - οι κάτοικοι είναι εξαιρετικά εύρωστοι και ζουν, σύμφωνα με τα δικά τους λεγόμενα, μέχρι τα 120 χρόνια. Εντάξει αυτό είναι υπερβολή, ωστόσο οι επιστήμονες ήδη μελετούν για να βρουν τι κάνει στην Βιλκαμπάμπα τους ανθρώπους τόσο γερούς. Οσο για τους κατοίκους, εκμεταλλεύονται και οικονομικά τη μακροζωία τους – ένας έξυπνος τοπικός επιχειρηματίας κάνει χρυσές δουλειές με το «θαυματουργό» ποτό του από χυμούς ντόπιων φρούτων και λαχανικών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ προσδόκιμο μακροζωία καλή ζωή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ