Η Ιταλία στον αστερισμό του «Σούπερ Μάριο» Μόντι - iefimerida.gr

Η Ιταλία στον αστερισμό του «Σούπερ Μάριο» Μόντι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ιταλία υιοθέτησε μια λύση «αλά ελληνικά» με την ανάδειξη ενός τεχνοκράτη στον πρωθυπουργικό θώκο, προκειμένου να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες και να καθησυχάσει τις αγορές οι οποίες αντιμετωπίζουν την ιταλική κρίση χρέους με μεγάλη νευρικότητα.Η αλλαγή σελίδας στην ιταλική πολιτική ζωή είναι πλέον γεγονός, καθώς και επισήμως ο Μάριο Μόντι έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Παρά τους λεονταρισμούς του Καβαλιέρε ο οποίος εξέφρασε μεταξύ άλλων την πρόθεσή του να επαναδιεκδικήσει την πρωθυπουργία, ο Μάριο Μόντι είναι από χθες ο νέος ισχυρός άνδρας της Ιταλίας. Είναι τέτοια η δυναμική που έχει δημιουργήσει το όνομά του κ. Μόντι, που τόσο τα ξένα όσο και τα εγχώρια ΜΜΕ αποκαλούν το νέο πρωθυπουργό «Σούπερ Μάριο» Μόντι., πρόσθεσε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός. Σε ότι αφορά τα χρονικά περιθώρια για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, πρόσθεσε ότι «Η Ιταλία πρέπει να κερδίσει την πρόκληση της εθνικής ανάτασης»«θα δράσει με επίγνωση της επείγουσας κατάστασης, αλλά όσα ακούστηκαν, τις ημέρες αυτές, σχετικά με ονόματα υπουργών και το χρόνο που χρειάζεται για την σύνθεση της κυβέρνησης, στερούνται βάσης».

Η λίστα των υπουργών φαίνεται να καθυστερεί καθώς ο κ. Μόντι αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τους εκπροσώπους των ιταλικών κομμάτων ενώ αναμένεται να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και τη Γερουσία, μέχρι την Πέμπτη.

«Είναι η στιγμή της δοκιμασίας του», δήλωσε για το νέο Ιταλό πρωθυπουργό ο πρόεδρος Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος χαρακτήρισε τον πρώην επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως «χαρισματικό, ταλαντούχο και αξιοσέβαστο».Ο «Καρδινάλιος»Το προφίλ του νέου πρωθυπουργού βρίσκεται στον αντίποδα του Καβαλιέρε. Σε αντίθεση με τα κοσμικά πάρτι και τις φανφάρες του κ. Μπερλουσκόνι, οι δημοσιογράφοι για να βρούν τον κ.Μόντι πρέπει να ψάξουν στην...εκκλησία! Για αυτό απέκτησε και έναακόμα παρατσούκλι: «Ο Καρδινάλιος».

«Είναι δύσκολο να τον ψυχολογήσεις», εξηγούν παλιοί γνωστοί και συνεργάτες. Οι ίδιοι τον περιγράφουν ως άνθρωπο «ιδιαίτερα ευγενή», «οπαδό της πειθούς περισσότερο παρά της πολεμικής», «αδιαπέραστο στις πιέσεις», που «δεν του αρέσει να παρακάμπτονται οι κανόνες». «Εχει έναν τέτοιον αέρα κύρους που ούτε καν η φαλάκρα δεν έχει τολμήσει να τα βάλει μαζί του», σχολίαζε περιπεκτικά ο Economist σε δημοσίευμα του 2000.

Ποιος είναι

Ο 68χρονος Μόντι σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μποκόνι του Μιλάνου και στο Υale. Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα το 1970 και κατέληξε, από το 1994, πρόεδρος του Μποκόνι. Γνωστός στο ευρύ και διεθνές κοινό όμως έγινε μετά το 1994, όταν ο Μπερλουσκόνι τον έστειλε στην Κομισιόν και κυρίως μετά το 1999, όταν η κυβέρνηση Ντ' Αλέμα ανανέωσε την εκεί θητεία του. Μετά το χαρτοφυλάκιο της Εσωτερικής Αγοράς, ο Μόντι ανέλαβε επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ανταγωνισμού - τότε απέκτησε και το παρατσούκλι «Σούπερ Μάριο», επειδή δεν δίστασε να τα βάλει με αμερικανικούς γίγαντες όπως η General Electric και η Microsoft.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ