Εντολή στον Μάριο Μόντι -Καβαλιέρε: Παραιτήθηκα από μεγαλοψυχία - iefimerida.gr

Εντολή στον Μάριο Μόντι -Καβαλιέρε: Παραιτήθηκα από μεγαλοψυχία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε, όπως αναμενόταν, το βράδυ της Κυριακής από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο κ. Μαριο Μόντι. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά, τόνισε ότι «εννοεί να φέρει σε πέρας την αποστολή που του ανατέθηκε με μεγάλη αίσθηση ευθύνης και σεβασμού προς την χώρα».

«Η Ιταλία πρέπει να κερδίσει την πρόκληση της εθνικής ανάτασης», πρόσθεσε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός. Σε ότι αφορά τα χρονικά περιθώρια για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, πρόσθεσε ότι «θα δράσει με επίγνωση της επείγουσας κατάστασης, αλλά όσα ακούστηκαν, τις ημέρες αυτές, σχετικά με ονόματα υπουργών και το χρόνο που χρειάζεται για την σύνθεση της κυβέρνησης, στερούνται βάσης».

Η λίστα των υπουργών, όπως φαίνεται, όμως, δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί, ούτε σήμερα, ούτε αύριο το πρωί, διότι ο κ. Μόντι, τη Δευτέρα, θα πρέπει να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των ιταλικών κομμάτων, με τους οποίους θα συζητήσει το κυβερνητικό πρόγραμμα και την σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.

H ψήφος εμπιστοσύνης από την βουλή και την γερουσία, μπορεί να δοθεί μέχρι την Πέμπτη.

Χαιρετίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, χαιρέτισε την ανάθεση εντολής στον ευρωπαίο πρώην επίτροπο Μάριο Μόντι και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία.

Η ανάθεση της εντολής στον κ. Μόντι από τον πρόεδρο Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο «στέλνει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα (που δείχνει) την αποφασιστικότητα των ιταλικών αρχές να ξεπεράσουν την κρίση», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εφαρμογή των μέτρων που ελήφθησαν από την Ιταλία για την υλοποίηση πολιτικών που ευνοούν την ανάπτυξη και την απασχόληση», προσθέτουν.

Οι προκλήσεις Μπερλουσκόνι

Από τη δική πλευρά ο απερχόμενος πρωθυπουργός εμφανίζεται αμετανόητος, όπως τουλάχιστον φαίνεται από το μαγνητοσκοπημένο τηλεοπτικό μήνυμα που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά του κανάλια.

«Προχώρησα σε μια γενναιόδωρη πράξη, έστω και αν δεν καταψηφίστηκα ποτέ από το κοινοβούλιο, αλλά με προπηλάκισαν. Τώρα, πρέπει να σώσουμε την Ιταλία και την Ευρώπη», ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ο κ. Μπερλουσκόνι.
«Κανένας δεν θα μπορέσει να εξαφανίσει την ιταλική κεντροδεξιά, ίσα ίσα, όσοι πανηγύρισαν για την χθεσινή μου παραίτηση, πρέπει να ξέρουν ότι από σήμερα θα διπλασιάσω τις προσπάθειές μου υπέρ της χώρας», πρόσθεσε ο Καβαλιέρε που έδωσε, παράλληλα, τη διαβεβαίωση ότι «πρόκειται να στηρίξει την νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών» και «δεν θα το βάλει κάτω, αν πρώτα δεν καταφέρει να εκσυγχρονίσει την Ιταλία».
Μετά τις χθεσινές διαδηλώσεις αμφισβήτησης, τέλος, υποστηρικτές του Μπερλουσκόνι, συγκεντρώθηκαν πριν από λίγο μπροστά στην κατοικία του, το μέγαρο Παλάτσο Γκρατσιόλι, τον επευφήμησαν και του ζήτησαν να επιμείνει στο αίτημά του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ