Μπερλουσκόνι: «Δεν θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές»

Η κοινοβουλευτική ανταρσία στη χθεσινή ψηφοφορία στην Ιταλική Βουλή ωθεί τον Καβαλιέρε σε παραίτηση. καθώς έντεκα βουλευτές αμφισβήτησαν ανοιχτά τον Ιταλό πρωθυπουργό. Χθές βράδυ δόθηκε στη δημοσιότητα ανακοινωθέν της Ιταλικής Προεδρίας το οποίο επιβεβαιώνει την πρόθεση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί. Η ανακοίνωση προκάλεσε κλιμα ευφορίας στις ασιατικές αγορές ενώ αποκλιμακώθηκαν και τα επιτόκια των ιταλικών δεκαετών ομολόγων.

Ο ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μιλώντας σήμερα το πρωί στην δημόσια ραδιοφωνία της Rai, δήλωσε ότι δεν εννοεί να είναι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. "Μόλις εγκριθεί ο νόμος οικονομικής σταθερότητας θα παραιτηθώ και από την στιγμή που δεν υπάρχουν άλλες δυνατές πλειοψηφίες, προβλέπω εκλογές τον Φεβρουάριο, στις οποίες δεν (θα) είμαι υποψήφιος", τόνισε ο Μπερλουσκόνι.

«Προδότες» αποκαλεί ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τους αποχωρήσαντες βουλευτές κατά τη χθεσινή ψηφοφορία για την έγκριση του ιταλικού ισολογισμού για το 2010. Τα ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο Καβαλιέρε θα κάνει ότι μπορεί για να μεταπείσει τους απογοητευμένους βουλευτές του ενόψει της ψηφοφορίας για την έγκριση του νόμου οικονομικής σταθερότητας. H ψηφοφορία θα τοποθετηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί αναλυτές.

Ενώ υπολογιζόταν ότι η «ανταρσία» θα γινόταν από οκτώ βουλευτές τελικά προέκυψαν έντεκα οι οποίοι αμφισβήτησαν ανοιχτά την ηγεσία του Ιταλού πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξεδόθη από την Ιταλικής Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και ο Μπερλουσκόνι συμφώνησαν όντως στο να παραιτηθεί ο Ιταλός πρωθυπουργός αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου σταθερότητας.

Ωστόσο, αν ο νόμος συνδεθεί με ψήφο εμπιστοσύνης και η κεντροδεξιά καταφέρει να παραμείνει πλειοψηφία, τουλάχιστον στη Γερουσία, ο μεγιστάνας πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να διαπραγματευθεί την αποχώρησή του από την σκηνή.

Ο Ιταλός Πρόεδρος έχει από την άλλη όλη την θεσμική ευχέρεια να διαπιστώσει αν υπάρχουν εναλλακτικές πλειοψηφίες. Άλλωστε οι οικονομικές εξελίξεις των ημερών, με τα επιτόκια να αγγίζουν απαγορευτικά όρια και τις αγορές να συνδέουν άμεσα το πρόβλημα χρέους της χώρας με τη διακυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, «δείχνουν το δρόμο» στον Ιταλό πρόεδρο.

Το πρωί, η ανακοίνωση της πρόθεσης του Ιταλού πρωθυπουργού να παραιτηθεί, δημιούργησε κλίμα ευφορίας στις ασιατικές αγορές, με τα χρηματιστήρια να ανοίγουν με μεγάλη άνοδο.

Ωστόσο σήμερα τελικά εντείνονται οι πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να σκαρφαλώνει σήμερα σε νέο ρεκόρ πάνω από το 7%. Το κόστος δανεισμού της χώρας εκτοξεύτηκε τις τελευταίες ημέρες, πυροδοτώντας ανησυχίες για το αν το χρέος της είναι βιώσιμο με τόσο ψηλά επιτόκια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ