Η Κινέζα Cao Fei από την Μπιενάλε της Βενετίας, στο... Κουκάκι. Μόνο αύριο [εικόνες] - iefimerida.gr

Η Κινέζα Cao Fei από την Μπιενάλε της Βενετίας, στο... Κουκάκι. Μόνο αύριο [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η μη κερδοσκοπική γκαλερί State of Concept παρουσιάζει το La Town (2014) της Cao Fei, ένα από τα πρόσφατα έργα της, το οποίο παρουσιαζόταν μέχρι πρότινος στην Μπιενάλε της Βενετίας (2015).

Διάφορα αντικείμενα με θέμα το σκοτάδι εκτίθενται στο «Νυχτερινό Μουσείο», ένα μέρος που ανοίγει μόνο το βράδυ: η αμερικάνικη ταινία τρόμου «30 Days of Night», η εγκατάσταση της Κινέζας εικαστικού Chu Yun με τίτλο «Constellation» και παραδόξως μια εφαρμογή για iPad με θέμα τον «Νονό». Η τρέχουσα έκθεση είναι για το La Town.

Η Κινέζα Cao Fei από την Μπιενάλε της Βενετίας, στο... Κουκάκι. Μόνο αύριο [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Εχετε ακουστά τον μύθο του La Town; Η ιστορία αυτή, που πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη, μετά από ένα διάστημα ξαναεμφανίστηκε στην Ασία και την Νοτιοανατολική Ασία. Την τελευταία φορά έκανε την εμφάνισή της στον ωκεανό που συνορεύει με την ευρασιατική τεκτονική πλάκα, ώσπου χάθηκε καταμεσής σαν από θαύμα. Η La Town χτυπήθηκε από μία άγνωστη καταστροφή – όπου χωρίς ηλιαχτίδα φωτός, ο χρόνος πάγωσε.

Η Κινέζα Cao Fei από την Μπιενάλε της Βενετίας, στο... Κουκάκι. Μόνο αύριο [εικόνες] | iefimerida.gr 1

«To La Town της Cao Fei, που είδα στην Μπιενάλε της Βενετίας τον περασμένο Μάιο, ήταν μια αποκάλυψη. Ανάμεσα στο χάος της τεράστιας έκθεσης, και τον περιορισμένο χρόνο που έχει κανείς να δει και να κατανοήσει τα έργα με γρήγορες, κλεφτές ματιές το έργο με καθήλωσε. Κρατάει 42 λεπτά, είδα και τα 42 λεπτά, αγνοώντας τη βιασύνη και το γεγονός ότι έπρεπε να προλάβω μια πτήση πίσω στην Αθήνα. Αυτό το φιλμ όμως, ήταν η Αθήνα» γράφει η ιδιοκτήτρια της γκαλερί, Ηλιάνα Φωκιανάκη.

Η Κινέζα Cao Fei από την Μπιενάλε της Βενετίας, στο... Κουκάκι. Μόνο αύριο [εικόνες] | iefimerida.gr 2

«Αυτό που κάνει το La Town, ένα μαγευτικό σύγχρονο έργο, είναι οι ευρείες συνδέσεις που κανείς νιώθει με αυτή την πόλη. Μέσα από μια - αποστασιοποιημένη εκ πρώτης όψεως - αισθητική λόγω της χρήσης μακετών και μινατούρας, η καλλιτέχνιδα καταλύει τα σύνορα οικουμενικών αληθειών, πραγματικοτήτων και προκαταλήψεων».

Η Κινέζα Cao Fei από την Μπιενάλε της Βενετίας, στο... Κουκάκι. Μόνο αύριο [εικόνες] | iefimerida.gr 3

«Η La Town, μπορεί να είναι μια οποιαδήποτε πόλη, είναι μια οποιαδήποτε πόλη, και μπορεί να αποτελεί και το μέλλον κάθε πόλης. Και παραμένει τραγικά ακίνητη, γεμάτη απόγνωση και παραίτηση αλλά παράλληλα με κίνηση, συναίσθημα, ελπίδα, αναστοχασμό και αποφασιστικότητα. Όπως ακριβώς η σύγχρονη Αθήνα».

Η Κινέζα Cao Fei από την Μπιενάλε της Βενετίας, στο... Κουκάκι. Μόνο αύριο [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Η εικαστικός: Η Cao Fei (1978) ζει και εργάζεται στο Πεκίνο. Το online project της RMB City (2008-2011) έχει εκτεθεί στο Deutsche Guggenheim (2010), στη Shiseido Gallery, Τόκιο (2009), στη Serpentine Gallery, Λονδίνο (2008) και στη Yokohama Triennale (2008). Η Cao Fei έχει πάρει μέρος σε πολλές διεθνείς Μπιενάλε όπως στις 15η & 17η του Σίδνεϊ (2006 & 2010), της Μόσχας (2005), της Σανγκάης (2004), της Κωνσταντινούπολης (2007) και στις 50η & 52η Βενετίας (2003 & 2007). Τα έργα της έχουν εκτεθεί στην Tate Modern (Λονδίνο), Guggenheim Museum, the International Center of Photography, MoMA, MoMA P.S.1 (Νέα Υόρκη), Centre Pompidou και Palais de Tokyo (Παρίσι).

Η Κινέζα Cao Fei από την Μπιενάλε της Βενετίας, στο... Κουκάκι. Μόνο αύριο [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Βραβεία: Η Cao Fei ήταν υποψήφια για το βραβείο Future Generation Art Prize 2010 και φιναλίστ για το βραβείο Hugo Boss Prize 2010. Το 2006 έλαβε το βραβείο Best Young Artist Award του Chinese Contemporary Art Award (CCAA).

Η έκθεση
«La Town», της Cao Fei
State of Concept: Τούσας Μπότσαρη 19, Κουκάκι, Αθήνα, τηλ. 213 0318576
Διαρκεί: ως 30 Ιανουαρίου
Πρόγραμμα Προβολών: Σάββατο 6μμ, 7μμ & 8μμ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Εικαστική Εγκατάσταση Κίνα Αθήνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ