Εμπόδια στις εξαγωγές κρασιού από την εφαρμογή του ΕΦΚ - iefimerida.gr

Εμπόδια στις εξαγωγές κρασιού από την εφαρμογή του ΕΦΚ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προβλήματα στην εξαγωγική δραστηριότητα των οινοπαραγωγών και ανυπέρβλητες δυσκολίες που θα οδηγήσουν σε κλείσιμο τις μικρές οινοποιητικές επιχειρήσεις έχει προκαλέσει η εφαρμογή του αυξημένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, στο κρασί.

Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου το γεγονός ότι εφαρμόστηκε λίγες μερικές μόνο μέρες μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, χωρίς καμία προετοιμασία τόσο από τη μεριά των οινοπαραγωγών , όσο και από εκείνη των δημοσίων υπηρεσιών που καλούνται να εφαρμόσουν το μέτρο οδήγησαν σε μια χαοτική κατάσταση

Για να μπορέσουν να γίνουν εξαγωγές προς τρίτες χώρες από οινοποιεία που έχουν ζητήσει να ενταχθούν σε καθεστώς φορολογικής αποθήκης είναι αναγκαίες εγγυήσεις, για το σύνολο μάλιστα του Ε.Φ.Κ. τις οποίες οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να παράσχουν άμεσα, ενώ για το εμπόριο εντός της Ε.Ε. ο Ε.Φ.Κ. προκαταβάλλεται.

Επιπλέον σε όσα μικρά οινοποιεία δεν μπαίνουν σε καθεστώς φορολογικής αποθήκης απαιτείται ήδη η καταβολή του Ε.Φ.Κ. και των λοιπών επιβαρύνσεων για το σύνολο της ποσότητας του οίνου που κατείχαν στις 31 Δεκεμβρίου2015. Μάλιστα χωρίς αυτή την άμεση καταβολή δεν είναι δυνατή, ήδη σήμερα, η πραγματοποίηση πωλήσεων. Έτσι με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας, οι παραγγελίες μένουν ανεκτέλεστες.

Παράλληλα επιβάλλεται Ε.Φ.Κ. στις εξαγωγές προς τρίτες Χώρες για τα μικρά οινοποιεία, ο οποίος δεν επιστρέφεται ενώ πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα διαφορετικής ερμηνείας και εφαρμογής των διατάξεων από τις κατά τόπο τελωνειακές αρχές ως προς ζητήματα εγγυήσεων, φορολογητέας ύλης, κλπ.

Σημειώνεται ότι σε σύνολο 650 οινοποιών, αυτή τη στιγμή διαθέτουν φορολογικές αποθήκες περίπου 50-60 οινοποιεία, ενώ τα τελωνεία απαντώντας στα αιτήματα για δημιουργία φορολογικής αποθήκης διαμήνυσαν στους οινοποιούς ότι θα πρέπει να περιμένουν αρκετά έως πολύ. Σχετική ερώτηση έχει καταθέσει στη Βουλή και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βας. Κεγκέρογλου και η οποία αναμένεται να απαντηθεί από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών αύριο Πέμπτη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ