Θεοφάνεια σε όλη την Ελλάδα -Πού πήγαν οι πολιτικοί αρχηγοί - iefimerida.gr

Θεοφάνεια σε όλη την Ελλάδα -Πού πήγαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα πραγματοποιηθεί και φέτος η τελετή καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού σε όλη την Ελλάδα.

Ωστόσο, δεν πέρασε απαρατήρητη η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μην πάει στον Πειραιά, μετά τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Πειραιώς, κ. Σεραφείμ, για το σύμφωνο συμβίωσης. Ο κ. Τσίπρας έδωσε το παρώνί στην τελετή του αγιασμού των υδάτων στη Δεξαμενή, στην Αθήνα, μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και πολλοί βουλευτές αποφάσισαν να μην πάνε στον Πειραιά για τη δοξολογία, αλλά στον Άγιο Διονύσιο τον Αεροπαγίτη.

Θεοφάνεια σε όλη την Ελλάδα -Πού πήγαν οι πολιτικοί αρχηγοί  | iefimerida.gr 0

Τα 'Αγια Θεοφάνεια (Φώτα), από τις αρχαιότερες εορτές της εκκλησίας μας που αναφέρονται στη φανέρωση της Αγίας Τριάδας στη Βάπτιση του Ιησού Χρηστού, γιορτάζονται σήμερα με επισημότητα και λαμπρότητα.

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη, τελέστηκε στη Δεξαμενή Αθηνών ο αγιασμός των υδάτων.
Την τελετή του αγιασμού παρακολούθησε πλήθος πιστών, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης. Παρούσα ήταν και η αναπληρώτρια υπουργός για θέματα Τουρισμού ‘Ελενα Κουντουρά. Στα σκαλοπάτια που οδηγούν στη Δεξαμενή Αθηνών τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο δήμαρχος της Αθήνας Γ. Καμίνης. Το παρών έδωσαν η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ τιμές απέδωσε στρατιωτικό άγημα.

Θεοφάνεια σε όλη την Ελλάδα -Πού πήγαν οι πολιτικοί αρχηγοί  | iefimerida.gr 1

Και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όμως, δεν πήγε στη λειτουργία στον Πειραιά, αλλά στον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο και εν συνεχεία στην κατάδυση του Σταυρού στην παραλία του Φλοίσβου. Στον Φλοίσβο θα πάει και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Το μήνυμα Παυλόπουλου: Το φως να διαλύσει το σκοτάδι της φτώχειας στην Ελλάδα
Συμβολικό μήνυμα για περισσότερο φως στην Ελλάδα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη δήλωσή του μετά την τελετή αγιασμού των υδάτων στη Δεξαμενή στο Κολωνάκι.
Το φως της αγάπης ας διαλύει τα σκοτάδια που απειλούν τη δημοκρατία και τον πολιτισμό στη χώρα μας, την Ευρώπη και τον πλανήτη, ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Παυλόπουλος.
«Ιδιώς στη χώρα μας το φως της χριστιανοσύνης να διαλύσει το σκοτάδι της φτώχειας και της ανέχειας που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Θεοφάνεια σε όλη την Ελλάδα -Πού πήγαν οι πολιτικοί αρχηγοί  | iefimerida.gr 2

Τον σταυρό στα νερά της Δεξαμενής μετά τον Μητροπολίτη Θερμοπυλών Ιωάννη, έριξαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός και ο Δήμαρχος Αθηναίων. Την ευχή το φως της χριστιανοσύνης, το φως της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς να διαλύσει τα σκοτάδια που απειλούν τη δημοκρατία και τον πολιτισμό στη χώρα μας, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον πλανήτη, έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Παυλόπουλος έκανε ξεχωριστή αναφορά στη χώρα μας για την οποία ευχήθηκε το φως της χριστιανοσύνης να διαλύσει το σκοτάδι της κρίσης και της ανέχειας που πλήττει την κοινωνία μας και ιδίως τους οικονομικώς ασθενέστερους συνανθρώπους μας και τη νέα γενιά.

Στην Αθήνα, στη λειτουργία για τα Θεοφάνεια παρέστη νωρίτερα στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης ενώ στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, την δοξολογία παρακολούθησε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά και εκπρόσωποι των κομμάτων ανάμεσα στους οποίους οι βουλευτές της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη, Β. Κικίλιας, Θ. Φορτσάκης, οι κ.κ. Καρράς και Μ. Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων και ο κ. Γ. Μαυρωτάς από το Ποτάμι. «Πολλές αντοχές» ευχήθηκε στο δήμαρχο της Αθήνας η Ντόρα Μπακογιάννη.

Θεοφάνεια σε όλη την Ελλάδα -Πού πήγαν οι πολιτικοί αρχηγοί  | iefimerida.gr 3
Θεοφάνεια σε όλη την Ελλάδα -Πού πήγαν οι πολιτικοί αρχηγοί  | iefimerida.gr 4

Στο Λασίθι ο Πλακιωτάκης
Στην Κρήτη βρίσκεται για τα Θεοφάνεια ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο Γιάννης Πλακιωτάκης παρέστη στην τελετή του Αγιασμού των Υδάτων στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.

Μετά την τελετή ο κ. Πλακιωτάκης εξέφρασε την ευχή «το Άγιο Πνεύμα να φωτίζει τη στράτα όλων μας και να σφυρηλατήσει την ενότητα του Έθνους μας, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών»,

Ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι σήμερα, είναι μεγάλη ημέρα για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό και ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους.

Μόνο ο Λεβέντης θα πάει στον Πειραιά
Ο μόνος πολιτικός αρχηγός που θα δώσει το «παρών» σήμερα στον Πειραιά θα είναι ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Στη φρεγάτα «Κουντουριώτης» ο Πάνος Καμμένος
Ο Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με τον «Βηματοδότη», θα βρεθεί στη φρεγάτα «Κουντουριώτης» και εκεί ανάμεσα στην Υδρα και στις Σπέτσες θα πραγματοποιήσει (με στρατιωτικό ιερέα) εν πλω τη δοξολογία. Εκεί οι βατραχάνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού θα πέσουν στα νερά του Αργοσαρωνικού για να πιάσουν τον Σταυρό.

Συγκίνηση στη Σμύρνη
«Για πρώτη χρονιά θα γίνει Αγιασμός των Υδάτων στο λιμάνι της Σμύρνης. Επίσημα, είναι η πρώτη χρονιά. Το είχαμε κάνει πριν από δεκα-τόσα χρόνια, αλλά όχι επίσημα. Αυτή τη φορά έχει εκδοθεί κανονική άδεια από την τουρκική κυβέρνηση, το υπουργείο των Εσωτερικών», λέει στο pontos-news.gr ο π. Κύριλλος Συκής, αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, ιερατικός προϊστάμενος Αγίας Φωτεινής Σμύρνης.

Ο αγιασμός των υδάτων θα γίνει στις 12:30 στην προκυμαία της πόλης απέναντι από το ιστορικό κτίριο του παλιού ελληνικού προξενείου.

«Θα υπάρχει και εκπροσώπηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της πόλης. Θέλουμε να είναι κάτι οργανωμένο», προσθέτει.

Τουλάχιστον τρία γκρουπ από την Αθήνα, τη Μυτιλήνη και τη Χίο θα φτάσουν στη Σμύρνη. Αυτό που επιδιώκουν είναι η ορθόδοξη κοινότητα να έχει τη δυνατότητα να γιορτάζει κάθε χρόνο τα Θεοφάνεια.

«Είναι μια φιλοδοξία μας. Εφόσον δημιουργείται εδώ μια κοινότητα ορθόδοξη, θέλουμε να κάνουμε κάτι που θα έχει συνέχεια», ανέφερε ο π. Κύριλλος Συκής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ