Νορβηγικά ντοκιμαντέρ της Αρκτικής στο BETON7 [εικόνες, βίντεο] - iefimerida.gr

Νορβηγικά ντοκιμαντέρ της Αρκτικής στο BETON7 [εικόνες, βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αυτή και την επόμενη Πέμπτη, στον πολυχώρο του Βοτανικού, προβάλλεται η περιπέτεια του μεγάλου εξερευνητή Ρόαλντ Αμούδσεν με το θρυλικό πλοίο Maud. Mε αγγλικούς υπότιτλους. Χωρίς εισιτήριο.

Το Beton7, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα, το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (Norwegian Film Institute), διοργανώνουν αυτόν τον μήνα δύο βραδιές προβολών ταινιών μικρού μήκους. Αύριο και την επόμενη Πέμπτη (10/12) θα προβληθούν δύο ντοκιμαντέρ για την αποστολή του θρυλικού Νορβηγού εξερευνητή Ρόαλντ Αμούδσεν, με το νορβηγικό πλοίο Maud (1922-1925).

Νορβηγικά ντοκιμαντέρ της Αρκτικής στο BETON7 [εικόνες, βίντεο] | iefimerida.gr 0
Νορβηγικά ντοκιμαντέρ της Αρκτικής στο BETON7 [εικόνες, βίντεο] | iefimerida.gr 1
Νορβηγικά ντοκιμαντέρ της Αρκτικής στο BETON7 [εικόνες, βίντεο] | iefimerida.gr 2

Ο εξερευνητής: Ο Ρόαλντ Ένγκελμπρεγκτ Γκράβνινγκ Αμούνδσεν (1872-1928) ήταν Νορβηγός μαθηματικός και φυσικός αλλά και εξερευνητής των πολικών περιοχών. Ηγήθηκε της Ανταρκτικής αποστολής του 1910-1912 η οποία ήταν η πρώτη που έφτασε στον Νότιο Πόλο. Μετά από διάφορες άλλες αποστολές, συμπεριλαμβανομένης της διάσχισης του Αρκτικού με το αερόπλοιο Νόργκε, ο Αμούνδσεν εξαφανίστηκε στις 18 Ιουνίου 1928 ενώ πετούσε σε μια αποστολή διάσωσης, προς αναζήτηση των χαμένων μελών του πληρώματος του Ιταλού Ουμπέρτο Νομπίλε, του οποίου το νέο αερόπλοιο Ιτάλια είχε συντριβεί ενώ επέστρεφε από τον Βόρειο Πόλο. Το σώμα του Αμούνδσεν δεν βρέθηκε ποτέ.

Νορβηγικά ντοκιμαντέρ της Αρκτικής στο BETON7 [εικόνες, βίντεο] | iefimerida.gr 3

Το πλοίο Maud: Ναυπηγήθηκε τον Ιούνιο του 1916 για τον Ρόαλντ Αμούνδσεν και τη δεύτερη αποστολή του στην Αρκτική και βαφτίστηκε Maud από τον ίδιο τον εξερευνητή προς τιμήν της Βασίλισσας Maud της Νορβηγίας.
Είπε στα εγκαίνια του πλοίου ο εξερευνητής καθώς αντί για σαμπάνια έσπασε πάνω του ένα κομμάτι πάγου: «Δεν είναι πρόθεσή μου να ατιμάσω τη μελαγοπρέπειά σου, αλλά ήδη τώρα πήρες μία γεύση από το αληθινό σου περιβάλλον. Χτίστηκες για τους πάγους, στους πάγους θα περάσεις το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου και στους πάγους θα πραγματοποιήσεις τους στόχους σου. Με την άδεια της Βασίλισσάς μας σε ονομάζω Maud».

Δείτε στο βίντεο τον Ρόαλντ Αμούνδσεν σε αποσπάσματα από τις αποστολές του

Πρόγραμμα προβολών
Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2015 | 19:00
With Roald Amundsen North Pole Expedition to the first Winter Quarter (1923), 58’35”
Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2015| 19:00
With Maud Across the Arctic Ocean (1926), 1:20’
BETON7-Πολυχώρος Πολιτισμού: Πύδνας 7, Βοτανικός, τηλ. 210 7512625
Είσοδος ελεύθερη

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εξερέυνηση Αρκτική νορβηγία Αθήνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ