Αυτοί είναι οι αντίπαλοι του Ραχόι στην Ισπανία -Εκαναν debate στο ίντερνετ και «έσπασαν» τα μηχανάκια [εικόνες] - iefimerida.gr

Αυτοί είναι οι αντίπαλοι του Ραχόι στην Ισπανία -Εκαναν debate στο ίντερνετ και «έσπασαν» τα μηχανάκια [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας (Podemos), ο Αλμπερτ Ριβέρα (Ciudadanos) και ο σοσιαλιστής Πέντρο Σάντσεζ, υποψήφιοι στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στις 20 Δεκεμβρίου στην Ισπανία, συμμετείχαν χθες σε ένα πρωτοφανές debate στο ίντερνετ, το οποίο διοργάνωσε η εφημερίδα El Pais.


Πέντρο, Πάμπλο, Αλμπερτ. Επί δύο ώρες, οι τρεις υποψήφιοι αποκαλούσαν ο ένας τον άλλο με το μικρό του όνομα, μιλούσαν μεταξύ τους στον ενικό και προσπάθησαν να αποδείξουν ότι έχουν οικειότητα μεταξύ τους, όπως οι συνηθισμένοι Ισπανοί.
Το βράδυ της Δευτέρας, με πρωτοβουλία της έγκριτης εφημερίδας El Pais, στήθηκε ένα τηλεοπτικό πλατό, συνδέθηκε απευθείας με ιδιωτικά κανάλια (Antena 3 και telecinco) και ένα πρωτοφανές πολιτικό debate έλαβε χώρα.

Αυτοί είναι οι αντίπαλοι του Ραχόι στην Ισπανία -Εκαναν debate στο ίντερνετ και «έσπασαν» τα μηχανάκια [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Τρεις εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου, αναμεταδίδοντας στο ίντερνετ το πρώτο debate αυτού του είδους, η El Pais κατόρθωσε να αποδείξει, επίσης, ότι ανταποκρίνεται στην εποχή. Το πείραμα πέτυχε και η ανταπόκριση ήταν τεράστια. Η συζήτηση υπήρξε πικάντικη, έντονη, ορισμένες φορές ακούστηκαν δηλητηριώδη σχόλια αλλά απεδείχθη ότι αυτού του είδους τα debate είναι πολύ πιο πρωτοποριακά σε σχέση με το παρελθόν.
Μεγάλος απών της βραδιάς ήταν ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος έχει κάνει debate στην τηλεόραση με τον σοσιαλιστή αντίπαλό του, αλλά απέφυγε την αντιπαράθεση και με τους τρεις, κρίνοντας, προφανώς, ότι δεν θα ήταν υπέρ του.
Η Ισπανία ζει στιγμές ιστορικές, με μεγάλες ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό, μετά την εμφάνιση των «Αγανακτισμένων», τον Μάιο του 2011. Αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον των μέτρων λιτότητας και της διαφθοράς γέννησε δύο κινήματα τα οποία ορκίζονται στο όνομα της «δημοκρατικής αναγέννησης»: τους Podemos, ένα είδος ΣΥΡΙΖΑ της Ισπανίας και τους Cuidadanos (Πολίτες), κόμμα φιλελεύθερων που στηρίζουν τις κρατικές δομές.

Αυτοί είναι οι αντίπαλοι του Ραχόι στην Ισπανία -Εκαναν debate στο ίντερνετ και «έσπασαν» τα μηχανάκια [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσίευσε η El Mundo, οι Podemos έχουν 17% πρόθεση ψήφου, οι Ciudadanos 23%, οι Σοσιαλιστές 23%. Τα ποσοστά αυτά δείχνουν ότι έχει τελειώσει το ηγεμονικό δίπολο Λαϊκό Κόμμα-Σοσιαλιστές και ότι στην πολιτική αρένα βρίσκονται πλέον τέσσερα κόμματα με παραπλήσια ιδεολογία, αναλογικά.
Κατά τη διάρκεια του debate, οι τρεις νέοι αρχηγοί (ηλικίας μεταξύ 36 και 43 ετών) προσπάθησαν, όπως ήταν φυσικό, να υπογραμμίσουν τις διαφορές τους. Ο Πέντρο Σάντσεζ, με κοστούμι και χωρίς γραβάτα, άγνωστος στο πλατύ κοινό έως πριν από ένα χρόνο, κατέβαλε προσπάθειες να αποδείξει ότι προτεραιότητά του είναι να ενισχύσει το νόμο για την οικογενειακή βία και να ψηφίσει νόμο για την ισότητα των μισθών, μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Από την πλευρά του ο Αλμπερτ Ριβέρα, με κοστούμι και γραβάτα, υποσχέθηκε ένα «σύμφωνο εναντίον της διαπλοκής» το οποίο θα υποχρέωνε τους κατηγορούμενους πολιτικούς να μην ασκούν το λειτούργημά τους. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, χωρίς κοστούμι και χωρίς γραβάτα, με αλογοουρά, επέμεινε στον αγώνα εναντίον της φοροδιαφυγής ο οποίος θα επέτρεπε, κατά τη γνώμη του, να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία όπως και πριν από την κρίση.

Αυτοί είναι οι αντίπαλοι του Ραχόι στην Ισπανία -Εκαναν debate στο ίντερνετ και «έσπασαν» τα μηχανάκια [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Το πρωτοποριακό debate είχε μεγάλη απήχηση στην Ισπανία, ενώ αναλυτές ανέφεραν ότι με την απουσία του ο Μαριάνο Ραχόι απέδειξε ότι δεν μπορεί να απομακρυνθεί από την εικόνα του τεχνοκράτη ο οποίος έχει απομακρυνθεί από τους πολίτες.
Από αριστερά προς δεξιά: Αλμπερτ Ριβέρα (Ciudadanos), ο σοσιαλιστής Πέντρο Σάντσεζ και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας (Podemos) , λίγο πριν το debate που διοργάνωσε η El Pais στις 30 Δεκεμβρίου 2015.

Αυτοί είναι οι αντίπαλοι του Ραχόι στην Ισπανία -Εκαναν debate στο ίντερνετ και «έσπασαν» τα μηχανάκια [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ