Η αποτυχία των Anonymous: Γιατί βρίσκονται ένα βήμα πίσω από το ISIS - iefimerida.gr

Η αποτυχία των Anonymous: Γιατί βρίσκονται ένα βήμα πίσω από το ISIS

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τρεις μέρες μετά το χτύπημα της 13ης Νοεμβρίου, οι Anonymous ανακοίνωσαν πως πλέον το ISIS αποτελεί και επίσημα εχθρό τους. Δέκα μέρες μετά την κήρυξη του «κυβερνοπολέμου», η συμβολή τους στην λύση αυτού του παγκόσμιου προβλήματος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αμελητέα.

Σε μια πρώτη ματιά, δέκα μέρες δεν φαίνονται πολλές να κρίνει κανείς την αποτελεσματικότητα της ομάδας των χάκερ. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να ισχυριστεί κανείς πως τα λόγια των ανθρώπων με την μάσκα του «V for Vendetta» δεν γίνονται πράξεις.

Είναι η δεύτερη φορά που κηρύσσουν πόλεμο στο ISIS – Τι έκαναν μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo;

Ο «κυβερνοπόλεμος» των Anonymous ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος δεν ξεκίνησε μετά την τραγωδία της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι. Λίγες μόνο μέρες μετά την δολοφονική επίθεση των τζιχαντιστών στα γραφεία της Charlie Hebdo, η ομάδα των χάκερ είχε ανακοινώσει πως θα κάνει ο,τι μπορεί για να τους σταματήσει. Σε βίντεο που είχε δημοσιευτεί στις 9 Ιανουαρίου, δύο μέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα που οδήγησε στον θάνατο 12 εργαζομένων του περιοδικού, οι Anonymous τόνιζαν ότι ξεκινούν πόλεμο ενάντια στο ISIS.

Από τις πρώτες κιόλας μέρες, εμφανίστηκαν οι πρώτες κυβερνοεπιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ιστοσελίδες, φόρουμ συζητήσεων και λογαριασμοί τζιχαντιστών σε social media είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας. Η επίθεση των Anonymous όμως, φαίνεται πως ολοκληρώθηκε εκεί.

Ο λόγος που το ISIS βρίσκεται ένα βήμα μπροστά – Οι ανούσιες προσπάθειες των Anonymous

Είναι δεδομένο πως το ISIS δεν θα είχε αποκτήσει ανάλογη δύναμη χωρίς την στήριξη (άμεση ή έμμεση) δυνατότερων χωρών. Αν δεν υπήρχε ο εφοδιασμός του με όπλα υψηλής τεχνολογίας, αν δεν υπήρχαν πρόθυμοι αγοραστές πετρελαίου για να το χρηματοδοτούν, η επανάσταση στο όνομα του «τζιχάντ» θα είχε αποτύχει προ πολλού.

Ωστόσο, η δημιουργία αυτού του τρομοκρατικού «τέρατος» δεν θα γινόταν χωρίς την επιτυχημένη στρατηγική των τζιχαντιστών. Πέρα από τις φθηνές τιμές πετρελαίου, που προσελκύουν πάσης φύσεως (και έθνους) αμοραλιστές, το ISIS είναι δεδομένα η πρώτη εξτρεμιστική ομάδα που έχει αντιληφθεί την δύναμη της διαδικτυακής προπαγάνδας.

Οι ταγμένοι στον «Ιερό Πόλεμο» μπορεί να παρουσιάζονται ως κτήνη από τα μέσα ενημέρωσης, όμως παρόλα αυτά καταφέρνουν να προσηλυτίζουν ολοένα και περισσότερο κόσμο. Εχουν αμέτρητους λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και χιλιάδες ιστοσελίδες, καθαρά για προπαγανδιστικό σκοπό. Απευθύνονται σε απελπισμένους ανθρώπους, χωρίς προοπτικές για την υπάρχουσα ζωή τους. Τους δίνουν μια νέα ευκαιρία, μια νέα ζωή και πολλοί εξ αυτών την επιλέγουν.

Στα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, δεν παρουσιάζεται μόνο η φρικαλεότητα των ανθρώπων του ISIS. Υπάρχουν εκατοντάδες βίντεο που δείχνουν την ζωή μέσα στις πόλεις τους, την καθημερινότητα τους, την προσπάθεια τους να... αλλάξουν τον κόσμο. Τον κόσμο που δεν έχει φερθεί με καθόλου φιλικό τρόπο στα άτομα που απευθύνονται.

Αυτού του είδους η προπαγάνδα θα έπρεπε να έχει εμποδιστεί προ πολλού. Οι Anonymous θα μπορούσαν να πρωτοστατήσουν σε αυτήν την προσπάθεια, όμως δεν το έκαναν. Πλέον το ISIS έχει αποκτήσει μεγάλη δύναμη. Εχει προβληθεί σε κάθε τηλεόραση, είναι πρωτοσέλιδο σε κάθε εφημερίδα, είναι κεντρικό θέμα του διαδικτύου.

Αυτό που επείγει λοιπόν τώρα, είναι να εμποδιστεί εμπράκτως μέσω του διαδικτύου. Η είδηση πως οι Anonymous έκλεισαν 10.000 λογαριασμούς στο Twitter δεν έχει πλέον καμία σημασία. Αυτό που χρειάζεται είναι να μπλοκαριστεί, όσο το δυνατόν περισσότερο, η επικοινωνία των τζιχαντιστών (που βρίσκονται διασκορπισμένοι σε κάθε γωνιά του πλανήτη), να αποκαλυφθούν τα μελλοντικά τους σχέδια, να βγουν στην φόρα οι απόρρητες τους πληροφορίες.

Αν πάρουμε αυτά ως ζητούμενα, τότε οι Anonymous βρίσκονται τουλάχιστον ένα βήμα πίσω.

Η «γκάφα» των Anonymous: Πως δημιούργησαν μια λίστα με ύποπτους λογαριασμούς, γεμάτη ανακρίβειες

Στην προσπάθεια τους να εντοπίσουν μαζικά λογαριασμούς τζιχαντιστών στον διαδίκτυο, οι Anonymous για πρώτη φορά υιοθέτησαν μια διαφορετική πολιτική. Ανακοίνωσαν δημόσια ένα τρόπο ώστε να αποκτήσουν... εξωτερικούς συνεργάτες. Μια δημόσια έκκληση για βοήθεια στον εντοπισμό τρομοκρατών.

Αυτό οδήγησε σε πολύ κακά αποτελέσματα. Συσσωρεύτηκαν αμέτρητοι λογαριασμοί από social media, δημιουργήθηκαν τεράστιες λίστες υπόπτων, με τους περισσότερους να μην έχουν καμία σχέση με την εξτρεμιστική οργάνωση. Αυτό αποτελεί φυσικά εμπόδιο στην προσπάθεια των Anonymous. Οι πραγματικοί τζιχαντιστές «κρύβονται» μέσα στο πλήθος λογαριασμών και ιστοσελίδων.

Η τεράστια σημασία του «κυβερνοπολέμου» - Μπορούν να ηγηθούν;

Οι Anonymous, δέκα μέρες μετά την δεύτερη κήρυξη πολέμου στο ISIS, δείχνουν να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποσχέσεις τους. Ο μύθος γύρω από το όνομα τους ίσως και να συμβάλει στην σκληρή κριτική που δέχονται.

Οπως και να έχει, την ώρα που το φαινόμενο των τζιχαντιστών έχει πλήξει ολόκληρο τον πλανήτη, την ώρα που η μάχη κατά του ISIS έχει οδηγήσει σε πολλών ειδών παρελκόμενα (με χαρακτηριστικότερο το επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας), οι Anonymous φαντάζουν ο πιο... ασφαλής τρόπος καταπολέμησης του.

Αν με κάποιο τρόπο μπορεί να μπλοκαριστεί η διαδικτυακή δραστηριότητα του Ισλαμικού Κράτους, τότε το πρόβλημα θα λυθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου. Ο «κυβερνοπόλεμος» σήμερα ίσως και να είναι πιο σημαντικός από τον πραγματικό πόλεμο. Σίγουρα δε, ενέχει λιγότερους κινδύνους και απαιτεί λιγότερες θυσίες.

Μπορούν όμως οι Anonymous να ηγηθούν αυτού του «κυβερνοπολέμου»; Ως τώρα τα δεδομένα απαντούν αρνητικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ