Ύφεση και κούρεμα προβληματίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία - iefimerida.gr

Ύφεση και κούρεμα προβληματίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία

ανεργία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης και της Τρόικα μπαίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς, εκτός από τις σημαντικές απώλειες από το κούρεμα του εθνικού χρέους, τα ταμεία χάνουν έσοδα λόγω της ύφεσης και της εισφοροδιαφυγής.

Ουσιαστικά, το Υπουργείο Εργασίας αλλά και οι διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων υποστηρίζουν ότι τα ταμεία δεν θα έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα από το κούρεμα χρέους όσο από την ύφεση στην αγορά και τη εισφοροδιαφυγή.

Αυτή τη στιγμή, τα ασφαλιστικά ταμεία διακρατούν ελληνικά ομόλογα συνολικής αξίας περίπου 22 δισ. ευρω, όπως είχε αναφέρει το iefimerida.gr. Στην πράξη, δηλαδή, το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50% που αποφασίστηκε στη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής συνεπάγεται για τα ταμεία απώλειες της τάξης των 11 δισ. ευρώ, κι αυτά σε βάθος 20ετίας.

Επομένως, η βιωσιμότητα των ταμείων θα κριθεί όχι τόσο από το κούρεμα του χρέους αλλά από το πόσο μεγάλη θα είναι η ύφεση, που θα οδηγήσει πιθανώς σε αύξηση ανεργίας, και κατ' επέκταση μείωση εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ανεργία 17% το 2011 και 21% το 2012 τότε οι απώλειες λόγω μειωμένων εισφορών θα είναι της τάξης των 4,5 δισ. το χρόνο.

Επιπλέον, όπως δήλωσε ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, πονοκέφαλος για τα ταμεία είναι και η εισφοροδιαφυγή που μόνο φέτος θα πλησιάσει τα 5 δισ. ευρώ.

Δηλαδή τα ταμεία θα χάσουν από το κούρεμα 11 δισ. ευρώ μέσα σε 20 χρόνια, ενώ από εισφοροδιαφυγή και μειωμένες εισφορές θα χάσουν 9,5 δισ. ευρώ μέσα σε δύο χρόνια.

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο ΟΑΕΕ αφού πάνω από 300.000 επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Ήδη στο υπουργείο Εργασίας κάνουν σχέδια για μειώσεις συντάξεων σε αυτό το ταμείο στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις.

Ποια ταμεία κινδυνεύουν από το κούρεμα

Από το συνολικό πακέτο των 22 δισ. ευρώ των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν τα ταμεία, τη μερίδα του λέοντος έχει το ταμείο των επιστημόνων που διακρατεί ομόλογα ύψους 5 δισ. ευρώ και μετά το ΙΚΑ με 2,2 δισ. ευρω. Ομόλογα διαθέτουν όμως και ο ΟΓΑ (1,12 δισ.) και το ΤΕΑΔΥ (1,23 δισ. ευρώ).

Πρόβλημα θα έχουν και τα επικουρικά, παρότι τα ομόλογα που έχουν είναι μικρότερης αξίας. Ωστόσο, με δεδομένα τα ελλείμματά τους και την απαγόρευση επιπλέον χρηματοδότησης που έχει επιβάλλει η Τρόικα η μείωση των συντάξεων που καταβάλλουν είναι μονόδρομος...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ