Η Ελλάδα «πουλά» τον ήλιο της για να μειώσει το χρέος - iefimerida.gr

Η Ελλάδα «πουλά» τον ήλιο της για να μειώσει το χρέος

EFSF
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Στο σφυρί» βγάζει η Ελλάδα τον ήλιο της για να χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή της στον EFSF. Οι απαιτούμενοι πόροι θα αντληθούν από την τιτλοποίηση των εσόδων του project Helios, που έχει προσεκλύσει το έντονο ενδιαφέρον των εταίρων μας.

Στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα δεσμεύθηκε να γίνει χρήση από την τιτλοποίηση των εσόδων του προγράμματος «Ήλιος» καθώς και από ιδιωτικοποιήσεις ώστε να συνεισφέρει με 15 δισ. Ευρώ στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Η Ελλάδα δεσμεύεται μέσα από τα έσοδα του προγράμματος Ήλιος και άλλων ιδιωτικοποιήσεων να συνεισφέρει με 15 δισεκατομμύρια ευρώ στον EFSF», αναφέρει μεταξύ άλλων σε τηλεγράφημά του το Bloomberg επικαλούμενο το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.Το σχέδιο «Hλιος» προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα και την εξαγωγή της παραγόμενης ενέργειας στη Γερμανία και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης με χαμηλή ηλιοφάνεια που ενδιαφέρονται να εκμεταλλευθούν το φυσικό πλεονέκτημα της χώρας μας στις ανανεώσιμες πηγές.

Για το σχέδιο έχει υπάρξει έντονο γερμανικό ενδιαφέρον και αυτή την ώρα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής αναζητά δημοτικές εκτάσεις χαμηλής παραγωγικότητας, άνω των 500 στρεμμάτων, που παραμένουν αναξιοποίητες προκειμένου να μετατραπούν σε φωτοβολταϊκά πάρκα.

Ωστόσο στη Γερμανία, οι Πράσινοι χαρακτηρίζουν «οικονομικά ασύμφορο» για τα γερμανικά συμφέροντα το project Helios και εγκαλούν την γερμανική κυβέρνηση ότι εισάγει «ελληνικό ήλιο» μειώνοντας τις κρατικές επιδοτήσεις στις γερμανικές εταιρίες φωτοβολταϊκών και εκτοξεύοντας παράλληλα το κόστος μεταφοράς ενέργειας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ